Előfizetés

Az Ab szerint nincs baj a közigazgatási bíróságról szóló törvénnyel

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.20. 11:31
Illusztráció
Fotó: Népszava
Úgy vélik, önmagában a miniszteri igazgatás nem sérti sem a hatalommegosztás elvét, sem a bírói függetlenséget.
Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) az önálló közigazgatási bíróságok felállításáról rendelkező törvényt támadó indítványt, mert megítélése szerint a törvény összhangban van az alaptörvénnyel.
„Önmagában a miniszteri igazgatás nem sérti sem a hatalommegosztás elvét, sem a bírói függetlenséget”

– áll az Ab határozatáról szóló, a testület honlapján csütörtökön közzétett közleményben.

Az országgyűlési képviselők negyede indítványozta, hogy az Ab semmisítse meg a közigazgatási bíróságokról szóló törvényt. Az indítványozók szerint a szabályozás sérti a hatalommegosztás elvét és a kellő felkészülési idő, valamint az ítélkező bírák pártatlanságának, befolyástól mentes döntéshozatalának követelményét. Az indítványozók érvelése szerint a bírói függetlenség elvét sérti, hogy az igazságügyi miniszter dönt a bírói pályázatokról és a költségvetési kérdésekről, és ő nevezi ki bírósági vezetőket. Az indítvány benyújtása után az Országgyűlés a közigazgatási bíróságok függetlenségét biztosító további garanciákról szóló törvénnyel megváltoztatta, illetve kiegészítette a szabályozást.
Az Ab a módosított, kiegészített törvények vizsgálatánál abból indult ki, hogy a bírói függetlenség nem azonosítható a bírósági szervezet teljes igazgatási függetlenségével. A bírósági igazgatásnak több modellje létezik, így például a miniszteri modell, a bíró tanácsok általi igazgatás, valamint a vegyes modell és ezek különböző alfajai. Az Ab szerint az a döntő, hogy az igazgatás kizárólag a bíróságok szerkezeti működését érintse, és ne befolyásolja az ítélkezési tevékenységet, illetve ehhez kapcsolódóan a bíró és a bírósági szervezet függetlenségét. Önmagában a miniszteri igazgatás nem sérti sem a hatalommegosztás elvét, sem a bírói függetlenséget. Mindaddig, amíg a miniszter igazgatási tevékenysége a szakmai működésre, az ítélkező tevékenységre nem gyakorol közvetlen befolyást, alaptörvény-ellenesség nem állapítható meg ´ mondta ki az Ab. Megállapította, hogy a törvény biztosítja a bírói szervek részvételével megvalósuló, az igazságügyi miniszter egyoldalú politikai meghatározottságát semlegesítő ellensúlyt. Az Országos Közigazgatási Bírói Tanács (OKBT) Személyi Tanácsának a bíróvá válás folyamatában és egyes bírósági vezetők kinevezésénél, felmentésénél megfelelő jogosítványai vannak. A közigazgatási bíróságok igazgatásáért felelős miniszter költségvetési jogkörei közvetlenül az alaptörvényen alapulnak, a bírói szervek és vezetők közreműködése az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítását elősegítő ellensúlyként elegendő. A bírók beosztása és áthelyezése, kirendelése, a címadományozás szabályai kellő garanciákat tartalmaznak ahhoz, hogy érvényesüljön az ítélkezés függetlenségének elve. A határozathoz a 15 tagú testületből három alkotmánybíró – Balsai István, Pokol Béla és Stumpf István – különvéleményt csatolt. Az Ab határozata a testület honlapján olvasható. Az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, amely határozatlan időre elhalasztja az önálló közigazgatási bíróságok felállítását.

Putyinhoz köthető személynek lehet bejárása a hazánkba költöző IIB-bankhoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.20. 09:57
A volt KGST-bank épülete Moszkvában
Fotó: OVCHINNIKOVA IRINA / KORMANY.HU
Ez némileg árnyalja a képet, amit az Orbán-kormány fest a poszt-szovjet pénzintézetről.
Újabb részletek derültek ki a hamarosan Budapestre költöző poszt-szovjet Nemzetközi Beruházási Bankról (IBB), a bankban ugyanis megfigyelői státusza van a Vlagyimir Putyinhoz több szálon köthető VTB orosz pénzintézetnek – írja a Direkt 36. Ez az információ erősen árnyalja azt a képet, amit az Orbán-kormány igyekszik sugallni a pénzintézetről.
Az egykor a KGST-n belül működő IIB 2012-ben aktivizálódott újra, és Magyarország 2015-ös belépése után az Orbán-kormány kezdeményezte, hogy a bank helyezze Budapestre a székhelyét.

Ez hamarosan meg is fog történni, ami miatt sok nemzetközi kritika érte a kormányt a nyugati szövetségesek részéről. Orbán Viktorék azzal próbálták ezt visszaverni, hogy az IIB nem is orosz, hanem egy nemzetközi bank, mivel más kelet-európai EU- és NATO-tagállamok is tagjai. A portál információi szerint azonban 
  • az IIB-ben az orosz államé a legnagyobb (45,5 százalékos) részesedés,
  • a bank vezetője is orosz,
  • a bank kubai ülésén megfigyelői státuszt szerző VTB Oroszország második legnagyobb bankja, amely a többségi állami tulajdon révén a Kreml befolyása alatt áll. A VTB felügyelőbizottságának elnöke Anton Sziljanov pénzügyminiszter.
  • az IIB és a VTB üzleti partnerségbe is került az évek során, a két bank vezetői is szoros személyes kapcsolatban állnak egymással.
  • az IIB-t irányító Nyikolaj Koszov és a VTB-t vezető Andrej Kosztyin több évtizede barátok. Mindketten diplomataként dolgoztak, és a nyolcvanas évek második felében a Szovjetunió nagy-britanniai képviseletén teljesítettek szolgálatot.
  • Kosztyin pedig személyesen is közeli kapcsolatot ápol Putyinnal.
A bank politikai kötődése vezetett ahhoz, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió a VTB-t (és az USA személyesen Kosztyint) is szankciókkal sújtotta az ukrajnai orosz agresszió miatt.
„A VTB valójában nem csak egy bank, hanem a Kreml érdekeit szolgálja. Kosztyin a kisujját sem emelné fel Putyin jóváhagyása nélkül”

– állítja Anders Aslund nemzetközileg is ismert svéd közgazdász, aki a 90-es években az orosz kormány tanácsadójaként dolgozott. Aslund szerint a bankvezetés politikai kötődéseire utal az is, hogy Kosztyin annak ellenére a helyén tudott maradni 2002 óta, hogy a bank egyébként pénzügyileg gyengén teljesít.

Megfigyelői státusz

A portál szerint a VTB azzal, hogy az IIB kubai találkozóján megkapta az általa kért megfigyelői státuszt a banknál, jogosultságot kapott ahhoz, hogy részt vegyen az IIB tanácsülésein és más rendezvényein, valamint hozzáférhet a bank egyes „nem bizalmas” dokumentumaihoz, ha az IIB igazgatósága ahhoz hozzájárul. Mint írják, nem a VTB az egyedüli olyan szervezet, amely megfigyelői státusszal rendelkezik az IIB-nél: ugyanilyen tagságot kapott a szintén az orosz állam tulajdonában álló Vnyesekonombank, az orosz és a kazah állam által alapított Eurasian Development Bank, és az orosz külkereskedelem támogatására létrehozott, állami Russian Export Center is. Rajtuk kívül a Bolgár Fejlesztési Bank és a Belarusz Köztársaság rendelkezik megfigyelői státusszal az IIB honlapja szerint. Az IIB közölte, hogy szerintük a „megfigyelői státusz nem garantál hozzáférést semmilyen betekintéshez”. Amikor a portál rákérdezett, hogy a bank legfelsőbb döntéshozó fórumának számító tanácsüléseken való részvétel nem számít-e annak, azt állították, hogy a megfigyelők csak a fórumok nyilvános részein vehetnek részt. Az IIB szerint a megfigyelői státusszal rendelkezőknek csak ahhoz van joguk, hogy „a termékeiket és szolgáltatásaikat promotálják a bank részvényesei és partnerei felé”. 

Csütörtökre is másodfokú figyelmeztetést adtak ki a felhőszakadások miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.20. 09:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A következő órákban rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullhat.
A fővárosra és PestBács-Kiskun, BékésBorsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, NógrádSzabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére is másodfokú riasztást adott ki csütörtökre a felhőszakadások veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben.
Az előrejelzés szerint reggel, délelőtt még csak néhol, ezt követően azonban ismét sok helyen kell számítani zivatarok kipattanására, legfőképpen az ország keleti felében. Az intenzívebb csapadékgócokban rövid idő alatt 20-50 milliméter, néhol ezt meghaladó csapadék hullhat, illetve nagy méretű jégre és erős szélre is van esély. Néhol (többnyire északkeleten és az Alföldön) heves zivatar kialakulásához is kedvezőek lesznek a feltételek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között alakul. Késő este 17 és 24 fok közé hűlhet le a levegő, hűvösebb a záporos tájakon lesz. A zivatarok veszélye miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.