Előfizetés

Három orosznak és egy ukránnak kell felelnie az MH17-es maláj utasszállító lelövéséért

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.19. 16:18

Fotó: Mikhail Voskresenskiy / RIA AFP
A nemzetközi nyomozócsoport elfogató parancsot adott ki ellenük, az ukrán titkosszolgálat hivatalosan is meggyanúsította őket. Oroszországban lehetnek, és igazából senki sem számít Moszkva együttműködésére a felelősségre vonásukban a 298 polgári életet kioltó tetteikért.
Három orosz és egy ukrán állampolgár ellen adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú repülőgépének 2014 nyarán történt lelövésével összefüggésben - közölte az ügyben eljáró, holland vezetésű nemzetközi nyomozócsoport szerdán. A négy személyt az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerdán hivatalosan is meggyanúsította.
A gyilkossággal gyanúsított orosz Igor Girkin, Szergej Dubinszkij és Oleg Pulatov, valamint az ukrán Leonyid Harcsenko ellen jövő márciusban indul per Hollandiában. A gépet megsemmisítő, mozgatható föld-levegő rakéta telepítésében vettek részt a nyomozás eredménye szerint. A nyomozócsoport közölte, hogy Girkin az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi ezredese, 2014 nyarán a szakadár "Donyecki Népköztársaság" (DNR) "védelmi minisztereként" szolgált. Dubinszkij a DNR katonai hírszerző ügynökségének vezetője volt, míg Pulatov az ügynökség egyik alosztályát irányította. Az ukrán Harcsenko pedig a katonai hírszerző ügynökség felderítő osztagának vezetője volt. Mint elmondták,
felkérik az orosz kormányt, hogy járuljon hozzá a jelenleg területén tartózkodó gyanúsítottak kihallgatásához.

Fred Westerbeke, holland főügyész a feltételezett elkövetőkkel
Fotó: JOHN THYS / AFP or licensors
Elképzelhető azonban, hogy Moszkva nem adja ki azokat, ezért a tárgyalás várhatóan nélkülük zajlik majd - tették hozzá. És valóban, a Reuters azt írja, az orosz külügyminisztérium úgy kommentálta a nyomozás eredményét: "már megint teljesen alaptalanul gyanúsítják az orosz felet, lejáratva az Oroszországi Föderációt a nemzetközi közösség szemében".
A Malaysia Airlines Boeing típusú repülőgépét Kelet-Ukrajna felett érte rakétatalálat 2014. július 17-én. A gyilkos rakétát az orosz légierő egysége lőtte ki, az orosz-barát kelet-ukrajnai szeparatisták által megszállt ukrán területről. A gép a levegőben darabokra szakadt, majd lezuhant, roncsokkal és testrészekkel borítva be a környéket. A fedélzeten lévő mind a 298 ember meghalt, köztük 196 holland állampolgár.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nyilatkozatában "fontos mérföldkőnek" nevezte a nyomozócsoport bejelentését, amely hozzájárul "a teljes igazság felderítésére irányuló erőfeszítések, és az igazságszolgáltatás biztosításának sikeréhez. Kijelentette, teljes mértékben bízik a vizsgálat és a holland jogrendszer függetlenségében és szakszerűségében. A nyomozócsoporttal minden országnak együtt kell működnie az igazság, az igazságosság és az elszámoltathatóság érdekében - tette hozzá.
Az SZBU sajtóközleményében azt írta, Ukrajnában még tart a pert előkészítő vizsgálat.

Nem enyhül a helyzet a Donyec-medencében

A kelet-ukrajnai fronton az elmúlt két napban egy katona életét vesztette, és hat megsebesült a harcokban - jelentette az ukrán Egyesített Erők parancsnoksága. A szerdán kiadott közlemény szerint kedden az oroszbarát erők 11-szer sértették meg a tűzszünetet, ebből négy alkalommal vetettek be a minszki egyezményekben tiltott nehéztüzérségi fegyvereket. A keddi támadásokban öt katona sérült meg, hárman súlyosabban. Szerdán kora reggelig újabb három támadást hajtottak végre az ukrán hadsereg állásai ellen, aminek következtében egy ukrán katona meghalt és egy megsebesült.
A harcok főként a két megyeszékhely, Donyeck és Luhanszk térségében lévő frontszakaszokat érintették. Lakott területet is találat ért, a Luhanszktól mintegy 65 kilométerre nyugatra fekvő Zolote-4 településen csapódott be egy páncéltörő rakéta, de senki sem sérült meg. A DAN donyecki szakadár hírügynökség állítása szerint az ukrán fegyveres erők által szerdán végrehajtott tüzérségi támadások következtében Donyeckben megrongálódott egy gyermekkórház, egy uszoda épülete, egy bánya és tíz lakóház. Személyi sérülésről nem számoltak be. A tervek szerint szerdán ül össze ismét Minszkben a háromoldalú, Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló összekötő csoport, hogy a válság rendezéséről tárgyaljon.

Lőtt fejsebbel, holtan találtak rá otthonában egy ukrán parlamenti képviselőre

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.19. 14:51
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A rendőrség nem zárja ki, hogy gyilkosság áldozata lett.
Lőtt fejsebbel holtan találták otthonában Dmitro Timcsukot, a kisebbik kormánypárt, az Arszenyij Jacenyuk volt kormányfő vezette Népi Front parlamenti képviselőjét. A rendőrség nem zárja ki, hogy gyilkosság áldozata lett – közölte szerdán Szerhij Knyazjev országos rendőrfőnök. Timcsuk főként az Információs Ellenállás nevű ukrán civil szervezet vezetőjeként vált ismertté mint katonai elemző, aki rendszeresen publikált jelentéseket a Donyec-medencei fronton zajló harci eseményekről. A Kreml-barát orosz média rendszerint „oroszellenesnek” titulálta. A 46 éves férfi a felesége elmondása szerint a pisztolyát tisztogatta, amely eközben elsült, és véletlenül lőtte magát főbe. Mire kiérkeztek a mentők, már belehalt sérülésébe. A rendőrfőnök ugyanakkor a sajtó képviselőinek azt mondta, hogy a hatóságok több lehetséges verziót is vizsgálnak. 
Mivel nem volt egyedül halálának bekövetkeztekor, így nem zárják ki sem a baleset, sem a szándékos emberölés lehetőségét.

Családon belüli erőszak miatt nem Trump embere lesz a védelmi miniszter

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.19. 13:09
Trump pulls Shanahan from consideration for US defense secretary
Fotó: JIM WATSON / AFP
Shanahan volt feleségét fia brutálisan megverte egy baseball ütővel, ám a férfi fia védelmére kelt egy interjúban.
Mégsem a Donald Trump által javasolt Patrick Shanahan lesz az amerikai védelmi miniszter, miután a nyilvánosságra kerültek családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyei. Helyére Mark Esper, a hadseregért felelős államtitkár lép majd – írja az Index a BBC cikke alapján. 
Shanahan és ex-felesége bántalmazással vádolták egymást, az ügyet pedig az FBI is vizsgálta. Emellett egy egészen megdöbbentő esetre is fény derült: 2011-ben a férfi 17 éves fia baseball ütővel brutálisan megverte édesanyját. A támadás után a nő eszméletlenül feküdt saját vérében, berepedt koponyával és belső sérülésekkel, amelyek műtéti beavatkozásokat igényeltek. Shanahan egy Washinton Postban megjelent interjúban fia védelmére kelt, miszerint 
ex-felesége „már három teljes órán át nyaggatta” a kamasz fiút, mire az előkapta a baseball ütőt.

Shanahan a lemondásáról szóló nyilatkozatában sajnálatosnak nevezte, hogy egy „régről felhozott személyes családi ügyet félrevezetően vezettek elő”, és nem szeretné, ha a gyerekei újraélnék azt a traumatikus időszakot, aminek a gyógyulásán évekig dolgoztak.