Kovács Zoltán államtitkár sógora került a Fővárosi Törvényszék élére

Publikálás dátuma
2019.06.17. 19:40
Illusztráció
Fotó: Molnár Ádám
Egy év határozott időre Tatár-Kis Pétert, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár sógorát bízta meg a Fővárosi Törvényszék (FT) elnöki feladatainak ellátásával az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke.
A birosag.hu honlapon kiadott közlemény szerint Handó Tünde azt követően döntött a június 17-i megbízásról, hogy a törvényszéki elnöki álláshelyre kiírt – harmadik – pályázatát is eredménytelennek nyilvánította június 11-én. A közleményből kiderül, hogy Tatár-Kis Péter soha nem dolgozott az FT-n, amely az ország legnagyobb bírósága. A megbízott elnök 1996 óta van a bírósági szervezetben, 2000-ben kapott bírói kinevezést a Balassagyarmati Városi Bíróságra, amelynek 2008-12 között elnökhelyettese is volt. 2012-től a Balassagyarmati Törvényszéken (BT) ítélkezett, majd 2015-ben beosztásra került az OBH-ba, ahol a Bírósági Főosztályt vezette. 2016-ban tért vissza a BT-re, amelynek 2018. novemberétől megbízott elnöke volt.
A BT az ország legkisebb törvényszéke, az utolsó elérhető, 2017-es OBH elnöki beszámoló szerint 49 bíró dolgozott itt, míg az FT bírói létszáma ekkor 805 fő volt. Nyilván nem a vezetői tapasztalata miatt bízta meg tehát őt Handó az FT vezetésével, amihez a BT, szintén egy év határozott időre szóló elnöki megbízatásáról is le kellett mondania. Információnk szerint Tatár-Kis egyébként Kovács Zoltán államtitkár sógora, felesége pedig szintén bíró: Kovács Éva a Fővárosi Ítélőtáblán dolgozik. Úgy tudjuk, Handó azért várt sokáig az FT elnöki pályázatának elbírálásával, illetve az eredménytelennek nyilvánítás után a határozott időre szóló elnöki megbízással, mert a legtöbb megkeresett bíró elutasította az OBH elnökének felkérését. Így eshetett választása Tatár-Kisre, aki ráadásul közigazgatási bíró, s az új közigazgatási bírósági szervezetben tervezte folytatni karrierjét, ám az új rendszer jegelésével megnyílt előtte az út az FT elnöki posztjára. Mint ismert, tavaly év eleje óta nincs hat évre megbízott elnöke az FT-nek, Handó Tünde június 11-én már a harmadik elnöki pályázatot nyilvánította eredménytelenné. Tavaly május végétől az a Polgárné Vida Judit vezette ugyancsak egyéves határozott időre szóló megbízatással az FT-t, aki Handó bizalmasának számít. Az ügyben kerestük Kovács Zoltán kormányszóvivőt is, de lapzártánkig nem értük el. 
Szerző
Frissítve: 2019.06.18. 11:55

Nem győzte meg Orbán levele a „bölcsek tanácsát”

Publikálás dátuma
2019.06.17. 18:53

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A magyar miniszterelnök válaszai „nem voltak igazán meggyőzőek”.
 Herman van Rompuy, a néppárti „bölcsek tanácsának” vezetője szerint aggályosak azok a válaszok, amelyeket Orbán Viktor küldött az Európai Néppártnak (EPP)  – írja az Euronews.
„Ha barátian fogalmazok, akkor a válaszok nem voltak igazán meggyőzőek, ha kevésbé barátilag fogalmazok, akkor problematikusak”

– nyilatkozta a belga VRT televízióban. Mint azt korábban megírtuk, Orbán a volt osztrák kancellárnak, Wolfgang Schüsselnek küldött levelet a közelmúltban, aki szintén a tanács tagja. Ebben leszögezte, hogy a magyar jogszabályok mindenben megfelelnek az uniós jognak, a bíróságok, és a sajtó független.   A háromtagú „bölcsek tanácsát” az EPP márciusi politikai gyűlésén hozták létre, amikor felfüggesztették a Fidesz tagságát. A tanácsnak az a dolga, hogy értékelje a magyar kormánypárt tevékenységét, hogy az 
megfelel-e a Néppárt hivatalos dokumentumaiban lefektetett demokratikus értékeknek.

Szerző
Frissítve: 2019.06.17. 18:57

Beolvastak az akadémiai dolgozók a fideszes képviselőknek

Publikálás dátuma
2019.06.17. 18:37

Fotó: Népszava
A Kulturális Bizottság kormánypárti többsége így is megszavazta az MTA megcsonkítását célzó törvényjavaslatot.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) átalakítását célzó törvényjavaslat semmi másra, csak az MTA vagyonának kisajátítására, a tudomány szabadságának korlátozására irányul – hangzott el az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) részéről az Országgyűlés Kulturális Bizottságának hétfői ülésén, ahol arról a módosító javaslatról vitáztak a képviselők, amivel a kormány kiszervezné a teljes akadémiai kutatóhálózatot az MTA alól egy, a jelenleginél erősebb kormányfelügyeletet biztosító irányítás alá. Az ADF nevében Lőrincz Viktor kapott szót, hozzászólásában arra is felhívta a figyelmet, hogy a Palkovics László innovációs miniszter által benyújtott törvénytervezetben számos tárgyi tévedés található. Nem igaz például, hogy a kutatóhálózat 80 éve változatlan – Palkovics egyrészt ezzel indokolta az átalakítás szükségességét – hiszen köztudott, hogy legutoljára 2012-ben szabták át a hálózat működését. A kutató szerint nem felel meg a valóságnak az sem, hogy a kutatóintézetek kiszervezésével majd javulnak Magyarország innovációs eredményei – ennek épp ellenkezője várható. Felidézte: az MTA megcsonkításának semmilyen valós, szakmai indoka nincsen, a kormányzat semmilyen stratégiával, hatástanulmánnyal nem állt még elő, amivel alátámaszthatnák, hogy a tervezett átalakításokra valóban szükség van. Hozzátette: a törvényjavaslat több ponton ellentétes Magyarország Alaptörvényével,sérti a jogbiztonság követelményét, a tulajdonhoz való jogot, a tudományos kutatás szabadságát és autonómiáját. Ezek miatt egy újabb, fiatal tudósnemzedék veszhet el. - Mindez bűn a magyar tudomány ellen, bűn a nemzet ellen. Ennek tudatában szavazzák meg ezt a szégyenletes törvényt – fogalmazott Lőrincz Viktor. A bizottság fideszes többségének nem is kellett többet mondani: megszavazták, így hamarosan a parlament hozhatja meg a végső döntést. Az ellenzék részéről Hiller István MSZP-s és Mellár Tamás független képviselő nyújtott be módosító javaslatokat egyebek mellett annak érdekében, hogy legalább a kutatóhálózat jövőbeni irányítótestületében a kormány embereinél nagyobb arányban jelenhessenek meg a tudomány képviselői, ám a kormánypárti többség gondolkodás nélkül leszavazta őket. 
Szerző