Még Bill Gates is rácsodálkozott, mekkora különbség van a hírek és a valóság között

Publikálás dátuma
2019.06.17. 18:14

Fotó: TOSHIFUMI KITAMURA / AFP
A milliárdos arról tweetelt, hogy a média nem túl pontos képet fest arról, mi is okozza a legtöbb ember halálát.
Ha Bill Gates tweetel valamit, arról legalább 47,4 millió ember tudomást szerez, a filantróp ugyanis éppen ennyi követővel rendelkezik jelenleg. A Microsoft alapítója igyekszik mindig pozitívan felhasználni közösségi platformjait, legutóbb például egy olyan statisztikát posztolt, amelyből kiderült, mik is a leggyakoribb halálozási okok a valóságban és ezzel szemben milyen képet fest erről a témáról a média.  Az ábra, amelyet Gates megosztott, a San Diego-i egyetem diákjainak projektje, amely a Halál: A valóság és amit közöltek (Death: Reality vs. Reported) néven fut. 
Az ábrán az egyik leglátványosabb elem, hogy míg a különböző médiumok a terrorizmus és a gyilkosságok, illetve öngyilkosságok áldozatairól számolnak be leginkább, a legfőbb halálozási ok a szívbetegségek és a rák. 
Szerző
Témák
Bill Gates

Kurz állítja, nem tudott az Ibiza-botrányról

Publikálás dátuma
2019.06.17. 16:31
AUSTRIA - POLITIC - GOVERNMENT - VOTE - KURZ
Fotó: ALEX HALADA / AFP /APA-PICTUREDESK
Az ÖVP által megbízott szakértő szerint az e-mailekkel kapcsolatban számos következetlenség és technikai hiba tapasztalható.
Hamisítványnak nevezte hétfőn Sebastian Kurz azokat a napokban birtokába került e- maileket, amelyek arra utalnak, hogy a politikusnak már 2018-ban tudomása volt az Ibizán készült, később a kormánykoalíció felbomlásához vezető videofelvételről. Kurz a szóban forgó e-maileket megdöbbentőnek nevezte. 
„Kísérlet történik arra, hogy megrágalmazzanak minket, és belekeverjenek az Ibiza-botrányba”

– fogalmazott. Az Osztrák Néppárthoz (ÖVP) múlt pénteken egy közvetítő segítségével juttatták el azokat az e -maileket, melyek szerint Kurz és Gernot Blümel volt kancelláriaminiszter 2018 februárjában már tudhattak az Ibizán illegálisan készült videofelvételről. 
Az e-mailek ugyanis állítólag egy Kurz és Blümel közötti, a botrányt kiváltó „Ibiza-videó” keletkezésére utaló levelezést tartalmaznak.

Jelenleg azonban nem tudják megmondani, kitől származnak az e- mailek, ugyanis a néppárt csak azok képernyőfotóját kapta meg. Azok azt a benyomást keltik, mintha az e-maileket eredetileg a néppárt informatikai rendszeréből továbbították volna. Az ÖVP egy külső szakértői céget is megbízott az ügy kivizsgálásával. A szakértő állásfoglalása szerint hamisítványokról van szó, 
az e-mailekkel kapcsolatban ugyanis számos következetlenség és technikai hiba tapasztalható; az egyik e mailt például Gernot Blümel 2018. február 27-én hétfőn küldhette el Kurznak; miközben február 27-e valójában keddre esett.

Feladóként pedig egy olyan e-mail cím is szerepel, ahonnan már 2009 óta nem lehetett üzeneteket küldeni. Az ÖVP feljelentést tett az ügyészségen, és sürgeti az ügy kivizsgálását. Az Osztrák Néppárt és az Osztrák Szabadságpárt koalíciójának felbomlásához vezető kormányválság május 17-én robbant ki Ausztriában, miután két német lap nyilvánosságra hozott egy, az akkori alkancellárt, Heinz-Christian Strachét, a korábbi kormánykoalíciós FPÖ azóta lemondott elnökét és Johann Gudenust, a párt szintén lemondott frakcióvezetőjét súlyosan kompromittáló, Ibizán készült videofelvételt. A rejtett kamerákkal készített videofelvételen  Strache a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát ausztriai befektetésre készülő
dúsgazdag orosznak valló nőnek 2017 júliusában, néhány hónnappal az ausztriai parlamenti választás előtt.

Szerző

Támadó pozícióba váltott az USA kiberparancsnoksága az oroszokkal szemben

Publikálás dátuma
2019.06.17. 16:28

Fotó: Vladimir Trefilov / AFP
Konfliktus esetén akár teljes áramkimaradást is okozhatnak az oroszoknak,
A védekezőből támadó pozícióba váltott az Egyesült Államok kiberparancsnoksága az oroszokkal szemben – írja a New York Times cikke alapján a 24.hu. Az amerikai alakulat bejutott olyan rendszerekbe, ahonnan potenciálisan zavarhatja az ország áramellátását, és (egyelőre nem aktivált) vírusokat is telepített oda. A hadsereg szerint a műveletek figyelmeztetésül szolgálnak az oroszok számára. Ezek a módszerek lehetővé teszik azt is, hogy 
konfliktus esetén a kiberparancsnokság káros vírusokat telepítsen az elektromos hálózatra, amelyek megbénítják azt, és részleges, vagy teljes áramkimaradást okoznak az oroszoknak.

Az ilyen típusú akciókhoz nem kell az elnök, vagyis jelenleg Donald Trump engedélye, ugyanis a nemzetvédelmi miniszter ellenőrzi.  A kiberhadviselés már 2016 előtt is megjelent a nemzetközi fenyegetések között: például amikor felröppentek a hírek, hogy oroszok okoztak 2015-ben egy részleges ukrajnai áramszünetet.
Szerző
Témák
kibervédelem