Előfizetés

Csaknem 93 milliárd forintot küldhet a határon túlra jövőre a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.17. 15:33

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Ez 4 milliárddal haladja meg az idei 88,8 milliárdot.
Az Orbán-kormány mindig is igyekezett foglalkozni a határon túl élő magyarokkal, ami milliárdokat emésztett fel a magyar költségvetésből: különféle gazdaságfejlesztő programok, labdarúgó-akadémiák, kulturális programok támogatása jogcímen. Nem lesz ez másként jövőre sem, a benyújtott költségvetési törvényjavaslat egyik fejezeti melléklete szerint. A szakpolitikai célú nemzetpolitikai/határon túli feladatok elnevezésű dokumentum alapján összesen 92,7 milliárd forintot tervez a határokon túl elkölteni a kormány, ami 4 milliárddal haladja meg az idei 88,8 milliárdot – írja az mfor.hu. A pénzügyi portál információi szerint a legtöbb pénzt az érintettsége miatt a Bethlen Gábor Alap és a Külgazdasági és Külügyminisztérium fogja elkölteni, előbbi 38 (zöme a nem részletezett „nemzetpolitikai célú támogatások” előirányzaton szerepel), utóbbi pedig közel 35 milliárdot kap ilyen feladatokra. A KKM a határon túli gazdaságfejlesztési programokat támogatja majd szinte a teljes összegből. Emellett 532 millióval a Csángó-Magyar Együttműködési Programot támogatják, az Európai Területi Társulásoknak pedig 195 millió forint megy majd.
Jelentős összeg felett rendelkezik majd a tervek szerint a Miniszterelnökség is, náluk 9,8 milliárd forint vár majd arra, hogy a határon túl elköltsék. Ebből kicsivel több mint 2 milliárd forintot szántak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatokra, ami jócskán meghaladja az idei 850 milliós előirányzatot, 5 milliárdból pedig a nemzetpolitikai tevékenységet támogatják majd. Az összkiadások tekintetében az Emberi Erőforrások Minisztériumának költése jelenti a vakfoltot. Itt ugyan jelenleg 4,2 milliárdos összesített fejezeti előirányzat szerepel, ám több sornál sem lehetett előre megbecsülni, mekkora valós kiadást fog ez jelenteni. Egyebek mellett a közművelődési szakmai feladatoknál, az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatásánál, a civil szervezetek támogatásánál ugyanis a konkrét összeg helyett a „részben, előre nem tervezhető” kifejezés szerepel. Az viszont biztos, hogy
  • egészségügyi ellátási és fejlesztési feladatokra 100 milliót,
  • határon túli köznevelési feladatok támogatására 236 milliót,
  • határon túli felsőoktatási feladatok támogatására pedig 3,3 milliárd forintot terveznek elkölteni.
4,1 milliárd felett rendelkezhet majd a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda is, a teljes összeg a nemzetpolitikai célú turizmusfejlesztésre fog elmenni. Ezzel kapcsolatban a megjegyzés szerint a felmérés és a kiválasztás már folyamatban is van. Az előirányzatokat nézve nagyjából ugyanazokon a területek fog költekezni a kormány jövőre is, mint idén. Egy szembeszökő különbség azonban van – jegyzi meg a hírportál: jövőre egy forintot sem kap a Magyar Foundation of North America nevű nonprofit szervezet. Az állami támogatás célja az volt, hogy az amerikai bejegyzésű alapítvány a magyar kultúrát népszerűsítse Amerikában és a magyar-amerikai kapcsolatok szorosabbra fűzésén dolgozzon. Az idei költségvetésben még 612,4 millió forintos előirányzat szerepel, ezzel az összeggel együtt 2015 óta több mint 3 milliárd forintra rúg az alapítványnak juttatott összeg. Az alapítvány az Átlátszó korábbi cikke szerint egyébként teljesen átláthatatlanul költi el ezt az összeget, a helyzetet rontja az is, hogy nem sok látható nyoma van a működésének. Ha a szervezet Facebook-oldalát nézzük, az utolsó bejegyzés április 23-i, melyben Szentendrét promózzák, 5 nappal korábban pedig egy budapesti hangulatos fotót osztottak meg. 

Ismét csökken az üzemanyagok ára

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.17. 14:33
Illusztráció: Népszava
Áruk legutóbb múlt pénteken változott, a 95-ös benziné és a gázolajé egyaránt 9 forinttal lett kevesebb
A Mol 5 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI hétfőn piaci forrásból. A változást követően a benzin literenkénti átlagára 377 forintra, a gázolajé 386 forintra csökken. Az üzemanyagok ára legutóbb múlt pénteken változott, a 95-ös benziné és a gázolajé egyaránt 9 forinttal lett kevesebb. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Halasztanák a paksi törlesztést, míg az erőmű termelni kezd

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.17. 14:23

Fotó: Roszatom
Ha Paks 2 már eladható áramot biztosít, csak akkor kezdenénk fizetni a 10 milliárd eurós hitelt – sajtóértesülések szerint erről egyezkedik a kormány Moszkvával.
Varga Mihály pénzügyminiszter a paksi hitelszerződés módosításáról tárgyal orosz kollégájával, és az érintett orosz bank vezetésével is arról, hogy a  10 milliárd eurós hitel visszafizetése nem lesz az „elképzelt üzembehelyezési dátumhoz kötve” – ami jelenleg 2026 lett volna –, hanem „eseményhez” kötik. A kormány szándékai szerint a Paks 2 szerződés pénzügyi- finanszírozási részét úgy módosítják, hogy a visszafizetést/törlesztést akkor kell elkezdenie Magyarországnak, „ha kereskedelmi üzemre alkalmas a blokk, azaz termel” – mondta egy magas rangú kormányzati forrás az atv.hu-nak. 
Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány akkor kezdi meg a visszafizetést, ha a Paks 2 projekt elkészül, és már el tudják adni a villamosenergiát, amit termel, azt már a piacon értékesítik. „Tehát már lesz bevétel, amiből fizetik az orosz félnek a törlesztést” – tette hozzá a hírportál forrása, hangsúlyozva: akkortól kellene megkezdeni a törlesztőrészlet és a kamat visszafizetését is.  
A Paks 2 projekt egy fix áras beruházás, 12,5 milliárd euró a költsége, ebből 10 milliárd az orosz hitel, 2,5 milliárd az önrész, és a magyar fél bármikor előtörleszthet. Tíz számlát már előtörlesztettünk, plusz két számlát azóta kifizettünk. 22 hónapos csúszás eleve volt, a brüsszeli uniós biztosi vizsgálatok miatt.

A rendelkezésre állási díj is kérdéses

 Egy másik kérdés is az asztalon van: minden évben, amikor az orosz fél közli, hogy mennyi munkát fog elvégezni, akkor a magyar kormány az érintett orosz banktól kér rendelkezésre állást, azaz jelzik, hogy hány milliárd forintnak megfelelő összeget szeretnének igénybe venni. Ennek is van egy díja, amit nekünk kell megfizetni a bank felé, az éves rendelkezésre állási díj. A magyar kormány részéről a tárgyalásokon felvetették, hogy ezt a rendelkezésre állási díjat az orosz bank engedje el. “Ebben még nincs megegyezés, de haladunk előre” - mondta a kormányzati nyilatkozó