Nem csinálták meg a földelést, sorra rázta meg az áram a BKV-s villamosvezetőket egy pihenőkonténerben

Publikálás dátuma
2019.06.17. 11:18

Áramütés érte a BKV egyik villamosvezetőjét a hétvégén, miközben egy fémkonténerben kialakított végállomási pihenő ajtaját nyitotta - írja közleményében az Egységes Közlekedési Szakszervezet. Kiderült, az elmúlt napokban több ott dolgozót is megrázhatott a 4-6-os Baross utcai megállójánál ideiglenesen felállított konténer, mert – mint később megtudták - az árammal is ellátott helyiséget nem földelték le.  A szombaton szerencsétlenül járt járművezetőt 160 Volt erősségű áramütés érte, a mentők megfigyelésre kórházba szállították. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet az eset kivizsgálását kezdeményezte. Az EKSZ elnöke, Naszályi Gábor az utólagos mérés eredményeit és a véletlenek egybeesését magyarázó szakértőkre hivatkozva elmondta, azért volt „csak” ilyen erősségű a kollégája testén átfutó áram, mert a szerencsétlenség pillanatában még a fémlépcsőn állt, fogta a talajjal érintkező korlátot, amikor már nyitotta az ugyancsak fém ajtót. Vagyis, leföldelte a 220 Voltot, amelyet a BKV a konténerben kialakított végállomás üzemeltetéséhez egy lengő hosszabbítóval vezettek be, s amely az oldallemezeken is „áthúzott”. Szemtanúk szerint az elmúlt napokban többször gyerekek is játszottak a konténerhez vezető lépcsőn, s ezek szerint csak a véletlenen múlott, hogy nem történt tragédia - állítja a szakszervezet.
A konténer földelésének helye

Másokat is megrázott

A balesetről hallva több ott dolgozó BKV-s is jelezte, az elmúlt napokban ők is érezték, hogy erősen „csíp” a konténer, de nem gondolták, hogy bizonyos szituációkban és testhelyzetben komoly áramütést is kaphatnak. Úgy tűnik, ezzel a BKV illetékesei – vagy a konténert beüzemelők – sem számoltak, bár utólag kiderült, hogy teljesen egyértelműen szabálytalanul kötötték be a 220 Voltot – véli Naszályi. A szakszervezeti közlemény szerint BKV az eset után kikötötte az áramot a létesítményből, s mivel így a mosdót sem lehetett használni, felállított egy zár nélküli – vagyis, közprédaként bárki által használható – mobil illemhelyet. Az áramtalanítás után természetesen a hűtő sem működött, ezért a rekkenő hőségre való tekintettel a cég egyik illetékese küldött összesen két üveg vizet az ott dolgozó hat embernek. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet magyarázatot és a vétkesek felelősségre vonását várja – szögezte le az elnök. AZ EKSZ közleményével kapcsolatban megkerestük a BKV-t. Arról is érdeklődtünk, hogy tettek-e rendőrségi feljelentést az ügyben - hiszen a vázolt eset kimeríti a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűnügyi kategóriáját - illetve, hogy ki, melyik cég lehet felelős a balesetért. Ha választ kapunk, frissítjük cikkünket.

A szomszéd házból kapták az áramot

A BKV elismerte: A hétvégén áramütés gyanúja miatt egy kollégájuk könnyű sérüléses munkabaleset szenvedett a József körúton. A sérültet kórházba szállították, amit azóta elhagyott, mivel nem találtak egészségügyi rendellenességet -írta válaszában a társaság A vállalat leveléből az is kiderült, hogy a pihenőkonténerek a legtöbb esetben aggregátorról kapnak villamos táplálást, amit a felújítás kivitelezője biztosít – itt azonban ilyen nem volt maggregátor, a készüléák későbbi beérkezéséig pedig egy szomszédos ház elosztójáról kapott áramot a konténer.  A munkabaleset további körülményeinek megállapítására vizsgálat van folyamatban - tette hozzá a BKV, arra azonban nem tértek ki, hogy a rendőrséget értesítették-e a történtekről, és indult-e az ügyben hatósági eljárás.  Az áramütést szenvedő villamosvezetőt a BKV felelősségbiztosítás keretében kárpótolhatja. A társaság arra is kitért, hogy a konténerekben ballonos szódagépeket üzemeltetnek, és emellé, kiegészítésként küldtek palackos ásványvizet.
Szerző
Frissítve: 2019.06.17. 14:39

Kiskamasz lány szúrta le a családjára késsel támadó apát Galgahévízen

Publikálás dátuma
2019.06.17. 10:24
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az áldozat élettársát és fiát is megkéselte, amikor 13 éves lánya közbelépett. Ő is szúrt, döfése halálosnak bizonyult.
Halálos kimenetelű családi veszekedés robbant ki vasárnap délben Galgahévízen: az áldozat, egy 54 éves férfi egyben elkövető is volt, gyilkosa pedig valószínűleg megpróbálta megállítani. A férfi ugyanis az eldurvuló vita hevében megkéselte 48 éves élettársát és 18 éves fiát is. 13 éves lánya ekkor lépett közbe, és megszúrta az őrjöngő családapát, aki olyan súlyosan sérült, hogy a helyszínen életét vesztette. A fiút kórházba vitték, a 48 éves nőt pedig ellátták a mentőszolgálat munkatársai.
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, közleménye alapján büntetőeljárás keretében vizsgálja a történtek pontos körülményeit. Azt ugyanakkor nem említették meg, hogy kit tekintenek gyanúsítottnak, és ennek megítélése kérdéses is lehet. A 13 éves lány a jelek szerint vagy családja vagy saját élete védelmében szúrta meg apját, és bár kora alapján büntethető, ő szintén inkább áldozatnak tűnik. Az ügy kapcsán megkerestük a Pest megyei Rendőr-főkapitányságot, arra is rákérdeztünk, hogy milyen jogcímen, hány gyanúsított ellen nyomoznak. A rendőrség kérdésünkre csak annyit közölt, hogy emberölés gyanújával nyomoznak, több részletet nem árultak el.
Szerző
Frissítve: 2019.06.17. 11:48

Lángoló kamion bénítja az M7-est Szegerdőnél

Publikálás dátuma
2019.06.17. 09:39

Fotó: Varga György / MTI
A gyümölcsszállító teherautó felborult, majd kigyulladt, a baleset miatt le kellett zárni az autópályát.
Oldalára borult hétfő reggel hét óra körül egy gyümölcsöt szállító kamion az M7-esen, fülkéje pedig kigyulladt – tájékoztatott a Somogy megyei katasztrófavédelem. A baleset az autópálya 177-es kilométerszelvényénél, Szegerdő térségében történt, a főváros felé vezető irányban. 
A helyszínre több településről érkező tűzoltók két habsugárral és egy vízsugárral kezdték oltani a tüzet, ami a rakományra is átterjedt. A baleset eset eleinte mindkét irányban, később csak egy oldalon lezárták az autópályát a forgalom elől. A Útinform jelentése szerint a főváros felé tartó oldalt még zárva tartják, de a Letenye felé haladók a leálló sávot már használhatják. A határ felől érkezőket a sávolyi kijáratnál (183 km) a 7-es főútra terelik ki. Visszatérni a pályára a következő csomópontnál, Holládnál (175 km) lehet. Fontos információ, hogy a főváros felé tartó oldalon a torlódásban rekedt kamionokat a műszaki átjáróban visszafordítják, ezért az ellenkező oldalon, a határ felé a forgalmat megállíthatják. így ott is újra korlátozásra számíthatnak az autósok.
Szerző
Frissítve: 2019.06.17. 11:52