Előfizetés

Vakáció előtti segélykiáltás a kórházi beszállítóktól

D. A.
Publikálás dátuma
2019.06.17. 10:08
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az állami egészségügyi intézmények tartozásának kifizetését és áfa csökkentést kérnek a kormánytól.
A kórházi adósságok azonnali felszámolását kéri az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) kormánytól és egyben azt is, hogy legkésőbb július közepéig rendezze május végére lejárt számlákat. Mint azt közleményükben írták: 2011 végén a kormány azért biztosított 46 milliárd forint pluszforrást a kórházaknak, hogy azok 2012-ben, az állami fenntartásba vételkor "tiszta lappal indíthassák" a működésüket. A maradéktalan adósságrendezés azonban sem akkor, sem az azóta eltelt hét és fél évben nem valósult meg. Az idén július elsején hatályba lépő új egészségügyi finanszírozási rend a 2011. évihez hasonló alkalmat teremt arra, hogy a tartozások tekintetében az egészségügyi intézmények nulláról indulhassanak. Ez által nemcsak az új finanszírozási modell, hanem az egyes intézmények gazdálkodási teljesítménye is jobban mérhetővé válna. Az idei év első öt hónapjában átlagban csaknem 4,5 milliárd forinttal nőtt az egészségügyi intézmények lejárt tartozásállománya, és május végére meghaladta a 37 milliárd forintot. A 40 milliárd forint közeli adósság már a kórházak működését veszélyezteti, és a beszállítók közül elsősorban azoknak a kis- és közepes vállalkozásoknak jelent súlyos terheket, amelyeket a kormány a kiemelt támogatásáról biztosított. Az OSZ véleménye szerint az állami fenntartás nyolcadik évében illene megszüntetni azt a gyakorlatot, hogy a beszállító cégek tízmilliárdokkal finanszírozzák a hazai egészségügyi intézményeket. Rásky László, a szervezet főtitkára szerint aggodalomra ad okot, hogy sem az idei költségvetés, sem a jövő évi tervezet nem tartalmaz külön forrást a kórházi adósságok rendezésére. Hozzátette: az adósság megfizetése mellett célszerű lenne, ha a kormány 5 százalékra mérsékelné az állami fenntartású intézményekbe szállított egészségügyi termékek általános forgalmi adóját, hiszen az állami egészségügyben az áfát az állam a saját magának fizeti meg. Ezzel az intézkedéssel tízmilliárdos nagyságrendben lehetne csökkenteni a hazai egészségügy forrásigényét

Kicsavart fák, elöntött utcák maradtak a vasárnapi vihar után

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.17. 10:03
Villámok cikáznak az égbolton Nagykanizsa felett
Fotó: Varga György / MTI
Borsodban negyven, Szabolcsban közel harminc hívást kaptak a tűzoltók, autóra dőlt betonoszlophoz, megrongált háztetőkhöz is riasztották őket.
Viharkárok adtak munkát vasárnap Borsod-Abaúj-Zemplén megye jelentős részén a tűzoltóknak, akik mintegy negyven alkalommal vonultak kidőlt fákhoz, leszakított elektromos és távközlési vezetékekhez, megrongált háztetőkhöz, kéményekhez - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság az MTI-vel.
A kárelhárítás több helyen még jelenleg is tart A műszaki mentések során főként kidőlt fák és leszakadt faágak eltakarítása adott munkát az egységeknek, három esetben  pedig az összegyűlt nagy mennyiségű csapadékvizet kellett kiszivattyúzniuk. Voltak olyan bejelentések, amikor lakóépületben okozott kárt a vihar, Szomolyán pedig a lezúduló hatalmas csapadék miatt volt szükség a beavatkozásra, de egyik esetnél sem történt személyi sérülés. Csincsénél vasúti felsővezeték szakadt le, a tűzoltók száznyolcvan utasnak nyújtottak segítséget, hogy el tudják hagyni a szerelvényt.
A borsodinál valamivel jobb volt a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, itt „csak” 27-szer riasztották a tűzoltókat a vasárnapi vihar miatt. Nyíregyházán, Érpatakon, Tiszavasváriban, Kisar és Fehérgyarmat között, valamint Fábiánháza és Mérk között úttestre dőlt fát távolítottak el. Tiszalökön egy nagy faág döntött ki betonoszlopot, amely ráesett egy személyautóra, Tyukodnál pedig telefonoszlopot tört ketté és telefonvezetéket szakított le egy fa - mondta a távirati irodának Dudás Szilvia, a térség katasztrófavédelmi szóvivője. A pincékben összegyűlt csapadékvíz szivattyúzásához kérték a tűzoltók segítségét Rakamazon, Bujon, Balsán, Kálmánházán és Újfehértón. Rakamazon az úttesten átfolyó csapadékvízben akadt el egy autó, Nyíregyházán pedig munkagödörbe szakadt személygépkocsit szabadítottak ki a tűzoltók.
Fejér megyében pedig a két utcát is elöntő Súri-patak okozott gondot: Bakonycsernyén a József Attila utcát és a Táncsics Mihály elöntötte utcát a sok csapadéktól felduzzadó patak, a helyszínen vannak a székesfehérvári és a móri tűzoltók, akik megkezdték az értéktárgyak, valamint a kisállatok mentését.

Jakab Péter a Jobbik frakcióvezetője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.17. 09:12

Fotó: Kovács Attila / MTI
Egyhangúlag választották meg.
Mától hivatalosan is Jakab Péter vezeti a Jobbik parlamenti frakcióját. Az ellenzéki képviselőcsoport egyhangúlag választotta meg vezetőjének legnépszerűbb politikusát - írja hétfői közleményében a párt. Egyúttal azt ígérik, az eddiginél is nagyobb lendülettel vág neki a parlamenti munkának.   A választásra azért volt szükség, mert az eddigi frakcióvezető, Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselő lesz.   A frakció minden erejével azon fog dolgozni, hogy megássa Orbán korrupt diktatúrájának sírját, hogy utána egy élhető, igazságos és szabad Magyarország épülhessen fel - ígérik a közleményben. Az Országgyűlés egyébként még gőzerővel működik, ötnapos üléssel folytatják a munkát ezen a héten. A fő téma a jövő évi költségvetés lesz.