Forró hangulatú tapsverseny az előválasztási vitán

Publikálás dátuma
2019.06.14. 20:50

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
– Ha mindhárman hőgutát kapunk, akkor ki lesz a főpolgármester-jelölt? – humorizált Kálmán Olga, a DK támogatásával induló aspiráns, aki az MSZP-Párbeszéd favoritjával, Karácsony Gergellyel, valamint a momentumos indulóval, Kerpel-Fronius Gáborral beszélgetett péntek este.
A Gulyás Márton-féle Partizán vitát hirdetett, de ez csak elvétve jelent meg az előválasztás három résztvevőjének programján. Azzal persze nem volt gond, hogy a jelenlegi és újrainduló kormánypárti főpolgármestert, Tarlós Istvánt bírálják. A fővárosi Vasas székházban tartott esemény egyébként tényleg brutális hőségben zajlott. Ez talán Kerpel-Froniust viselte meg a leginkább, a beszélgetés elején ő tűnt a legtompábbnak. Bár az idő múlásával belenyugodott a forróságba, és nehezen lehetett volna róla megmondani, hogy pár napja lépett csak be a közéletbe. Karácsonyon látszott, hogy már több mint tíz éve politikus, Kálmán Olga pedig rutinból hozta a kimerítő programot. A közönség folyamatosan legyezgetni próbálta magát, de arra maradt erejük, hogy mindhárom jelölt minden megszólalását hosszú tapssal és üdvrivalgással jutalmazzák. Gulyás Márton moderátor rövid, eldöntendő kérdésekkel próbálta legyőzni a hőgutát. Ha volt olyan terv, hogy ezen vesszenek össze a jelöltek, az hamar elbukott, hiszen Kálmán Olga, Kerpel-Fronius Gábor és Karácsony Gergely is egyértelmű igennel válaszolt arra, hogy az összes közintézményt akadály mentesítik-e a ciklus végére. A gyors egyetértéseket Karácsony mosolyogva tapsolta meg. Természetesen arra a „provokatív” kérdésre is gyors és hármas igen volt a válasz, hogy újra adnának-e a fővárosiaknak rezsitámogatást. Nem meglepő módon a három jelölt rengeteg bicikliutat is ígért, és sokkal több közvécét a mostaninál. Kisebb eltérés alakult ki végre akkor, amikor arról kérdezte Gulyás a jelölteket, hogy ha rajtuk múlna, hány négyzetméter zöldfelület jutna egy fővárosi lakosra. Kerpel-Fronius legalább 30 százalékos emelkedést ígért a mostanihoz képest, Kálmán Olga minimum 50-et, míg Karácsony Gergely ezer focipálya méretűt. Ennél a pontnál egyébként a főpolgármester-aspiránsok ventilátort kaptak. Bár Gulyás becsülettel próbálkozott a több mint 120 perc alatt, igazi újdonságot – az eddig ismert főpolgármester-jelölti programokon kívül - nem tudtunk meg. A három jelölt természetesen próbálta kidomborítani azokat az elképzeléseket, amelyekben szerintük a legjobbak. Karácsony így előszeretettel hivatkozott városvezetői tapasztalataira minden kérdésnél, és örömmel emlegette a „zuglói mintát”. Kálmán Olga újra megígérte, hogy ha Orbán Viktorral tárgyal, az arcába vágja, hogy neki nem ő a főnöke, hanem a budapestiek. Kerpel-Fronius Gábor pedig az újdonság erejével hatott, aki az esemény végére nagyjából meg is nyerte a tapsversenyt. 
Az is kiderült, hogy Karácsony Gergely közterületet nevezne el Slachta Margitról, Kéthly Annáról és Solt Ottiliáról. Kálmán Olga nem volt hajlandó erre a kérdésre válaszolni, Kerpel-Fronius szintén többet gondolkodna, de Solt Ottiliával egyetértett. A moderátor arra is kíváncsi volt, hogy az aspiránsok kit tekintenek követendő elődnek. Kerpel-Fronius passzolt, Kálmán Olga egyszerűen azt mondta, hogy Kálmán Olga lesz a követendő, míg Karácsony Bárczy Istvánt említette. Karácsony, Kerpel-Fronius és Kálmán Olga is örömmel megnyitná a Pride-ot, ha erre felkérnék őket. A beszélgetés legutolsó részében Gulyás lehetőséget adott arra adott, hogy kérdezzenek egymástól a főpolgármester-jelöltek. Itt volt egy kis csörte Karácsony és Kálmán között. Zugló polgármestere ugyanis azt mondta, hogy ő már egy hónapja is főpolgármester akart lenni, míg a műsorvezető akkor még nem határozta el magát. Kálmán erre úgy reagált, hogy az sem túl szimpatikus, hogy valaki egy éven belül nem tudja eldönteni, hogy miniszterelnök, polgármester vagy főpolgármester akar-e lenni. A jelöltek egyébként növelnék a köztisztviselők fizetését, valamint fejlesztenék a panellakásokat. Arra a kérdésre, hogy kell-e városvezetői tapasztalat a főpolgármesterséghez, Kerpel-Fronius azt mondta: ha ezt a feltétel kikötnék, még mindig az MSZMP tagjai ülnének a tanácsokban. Kálmán Olga mélyen egyetértett momentumos riválisával, „értelem kell, nem az, hogy csak az lehet óvodás, aki egyszer már volt óvodás.” Karácsony – akinek egyedül van ilyen tapasztalata – azt mondta, ez előny, de nem feltétel. Nem meglepő módon sem Kerpel-Froniusnak, sem Kálmán Olgának nem volt még az életében nehéz politikai döntése. Karácsony úgy vélekedett, a legnehezebb neki az volt, hogy feladja a zuglói polgármesteri széket. 
Szerző
Frissítve: 2019.06.15. 18:05

Iszonyatos pusztulás – Haltetemek borítják a Holt-Tiszát

Publikálás dátuma
2019.06.14. 20:50
Képünk illusztráció!
Fotó: Erez Shany / Shutterstock
Egyelőre nem tudni, hogy mérgező anyag került-e a vízbe.
Jelentős halpusztulással szembesültek csütörtökre virradóra a szajoli Holt-Tisza II-es tóegységén a vízhez hajnalban kivonuló horgászok  – írja a szoljon.hu. „Pirkadatkor fedezték fel a halpusztulást a horgászok, de ez szerencsére nem érinti az egész holtágat, csak a kettes tóegységet” – magyarázta a portálnak Szöllősi József polgármester. A holtág az önkormányzat tulajdonában van, bár hasznosítója a Fish Coop Kft.
A rendkívüli esemény miatt azonnali horgászati tilalmat rendeltek el. A történtekről lakossági felhívást tettek közzé, a tóegységet a többi vízterülettel összekötő zsilipeket pedig nyomban lezárták.

A halőrök azonnal megkezdték csónakjaikkal a tetemek begyűjtését.  Csoma Antal, a a Fish Coop Kft szerint egyelőre csak találgatni lehet a tömeges halpusztulás okát: „A nagy meleg biztos közrejátszott, a víz hőmérséklete már reggel huszonhét fokos volt.
Hogy került-e esetleg valamilyen mérgező anyag a tóba, azt nem tudhatjuk, egyelőre ilyet nem feltételezünk. Korábban semmi nem utalt arra, hogy probléma lenne a vízzel, előző nap halőreink bejárták a tavat, akkor még minden rendben volt”

– nyilatkozta a portálnak.
Szerző
Témák
Holt-Tisza
Frissítve: 2019.06.14. 20:51

Szombatra is másodfokú figyelmeztetést adtak ki a kánikula miatt

Publikálás dátuma
2019.06.14. 19:42

Fotó: Shutterstock
A maximumhőmérséklet 33-37 fok között várható.
A hőség veszélye miatt szombatra is az egész országra másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: a napi középhőmérséklet az ország nagyobb részén meghaladhatja a 27 Celsius fokot. A minimumhőmérséklet általában 17-23 fok között alakul, de néhol pár fokkal hűvösebb is lehet.
A maximumhőmérséklet 33-37 fok között várható.

Felhívták a figyelmet továbbá, hogy szombaton a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8-as (extrém) UV-B sugárzás várható. A meteorológiai szolgálat Facebook-oldalán azt írta, az idei év első hőhullámának nemsokára vége.
Vasárnap még csak nyugaton mérséklődik kissé a meleg, a jövő hét elején viszont már nagyobbrészt 30 fok alatt maradnak a csúcsértékek.

Szerző
Témák
hőség