Előfizetés

Már törölték is a felvételt Orbán Gáspár katonai eskütételéről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.14. 09:32

Fotó: Szolnok TV
Nem akarhatták, hogy kiderüljön, Orbán Viktor apjával együtt nézte fia avatását; még csütörtök este eltüntette a riportot honlapjáról a Szolnok Tv.
Csütörtök estére már el is tűnt az a videó a Szolnok Tv oldaláról, amiből kiderült, hogy a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár bevonult katonának, és letette az esküt - szúrta ki a 444.hu. Talán több véletlen egybeesésnél, hogy a felvétel híre éppen aznap szaladt körbe az interneten. Az anyagon látszott, hogy nem akarták nagy dobra verni, ki feszít az újoncok között. Abból mintegy véletlenül derült csak ki, hogy a katonai eskütételen Orbán Viktor miniszterelnök fia is az egyenruhások közt volt, a kormányfő pedig apjával, Orbán Győzővel együtt nézte az avatását. Az eseményről szintén beszámoló szoljon.hu és a honvédelem.hu is gondosan kerülte a neves szereplők megjelenítését.
Orbán Gáspár különben volt már focista, majd megtért, és egészen az utóbbi időkig hosszú hajjal hirdette Isten igéjét az általa is alapított Felházban.

Orbán szerint az sem kritizálhatja Magyarországot büntetlenül, akinek igaza van

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.14. 09:03
Orbán egy 2016-os Kossuth Rádiós interjú közben
Fotó: Anadolu Agency / Hungarian Prime Ministry Press O
A jogállamiság vizsgálata lókupeckedés a miniszterelnök szerint, a politikában pedig csak az erő számít.
Még akkor sem szabadna egy uniós országot kritizáló, "támadó" valakinek az EU vezetői közé kerülnie, ha igaza volt - fejtegette Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban. Csakhamar kiderült, legfőképpen Manfred Weberre, az EPP frakcióvezetőjére gondolt a kormányfő, akivel komoly konfliktusa adódott nemrég a pártcsalád fekete bárányának, a Fidesznek.
Orbán erre azután tért rá, hogy a V4 országok összefogásáról beszélt. A visegrádi országok többek közt arról egyeztek meg csütörtökön, hogy saját jelöltet keresnek az Európai Bizottság élére, és más ügyekben is együtt lépnek majd fel. A miniszterelnök erről azt mondta: nem gondolja, hogy elképzeléseiket méltányolni fogják az EU-ban, de akkor is érvényesítik őket. Majd kifejtette:
a politika az erőről szól.

Kivéve persze, ha a magyar kormánnyal szemben alkalmaznak erőt, mert az Orbán reményei szerint az ilyen brüsszeli politikusok állásába kerül. A magyar jogállamiság vizsgálatát is minősítette az ettől minden bizonnyal kellemetlenül feszengő kormányfő: lóvásári fognézegetéshez hasonlította azt.
Ezután a gazdaság és más dolgok megvédéséről is értekezett a miniszterelnök, majd hosszan részletezte, hogy a Hableány tragédiájának áldozatai magyar vendégek voltak, és ez rázhatta meg igazán Magyarországot. Arról nem beszélt, hogy az ország történetének legsúlyosabb hajóbalesete nyomán tesznek-e a jövőben bármilyen lépést az ellen, hogy a budapesti belvárosba édesgetett szállodahajók máskor ne tarolhassák le kisebb, helyi társaikat.

Az MTA főtitkára attól fél, hogy hamarosan tömegesen külföldre mennek a kutatók

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.06.14. 08:04

Fotó: Népszava
Már nemigen bízik abban, hogy megtarthatják a kutatóintézeteket.
A Tudományos Akadémia főtitkára attól fél, hogy hamarosan tömegesen mennek külföldre a magyar kutatók, miután veszélybe került az intézmény függetlensége – írja a Der Standard.  A cikk szerint Török Ádám már nemigen bízik abban, hogy megtarthatják a kutatóintézeteket. A tiltakozások idáig nem sokat segítettek, bár a főtitkár hangsúlyozza a külföldi szolidaritás fontosságát. A Bizottság azt üzente, hogy ha Magyarország több pénzt akar a kutatásra és fejlesztésre, akkor ebből a szempontból nem éppen célra vezető az akadémiai kutatók intézek elvétele, mert az állami hálózatok normális körülmények között nemigen kaphatnak pénzt Brüsszelből. A főtitkár ugyanakkor tart attól, hogy beindul az agyelszívás, mert már így sok szakember elhagyta az országot, sokan pedig követni kívánják őket. A hangulat feszült. A Manfred Webernek küldött levélről, amelyet több mint 1300 kutató írt alá, Török úgy véli, hogy az magánkezdeményezés. Az MTA azonban nem akar mindenáron politikusokkal tárgyalni, mert az ilyesmi idáig nem vezetett jó eredményre.
Eközben a Guardian is arról ír, hogy a magyar kormány ezúttal a tudományt vette célba központosítási törekvéseivel és példátlan módon ellenőrizni kívánja a tudományt is. Ám hazai és külföldi tudósok szerint egy ilyen lépést különleges támadás volna a tudomány szabadsága ellen. A cikk szerint a bevándorlásellenes Orbán Viktor azon van, hogy kiterjessze hatalmát a társadalom jelentős részére, ideértve a független sajtót, a civil szervezeteket, továbbá a történelmi kutatómunkát. Így a CEU már arra kényszerült, hogy tevékenysége egy részét Bécsbe helyezze át. Most pedig úgy tűnik, hogy az MTA kerül a célkeresztbe, éspedig anyagi okokra hivatkozva. Ám az Akadémia munkatársai úgy vélik, itt inkább arról van szó, hogy megbüntessék az intézményt, amiért annak társadalomtudósai bírálták a kabinetet. A lap kiemeli: Lovász László azt mondja, a kormányzati tényezők félreértik a társadalomtudományok szerepét és igenis van helye a kritikának, ha a tényekre épülő elemzések azt mutatják, hogy elhibázott a hivatalos politika. Az elnök szerint tanácsos volna odafigyelni a feltárt hiányosságokra, mert itt nem arról van szó, hogy bárki meg akarná buktatni az állami vezetést. Ezzel együtt a természettudományok is a rövidebbet húznák az átalakítás folytán, mert egyre nehezebb volna olyan kutatásokat végezni, amelyek kívül esnek a kormány érdeklődési körén. Az Európai Akadémiák Szövetségének elnöke úgy látja, hogy amire Magyarország készül, arra nincs precedens egy uniós tagállamban. Ráadásul követői akadhatnak másutt is, ha ott is megindulnak a populista irányítás felé.