Gruevskivel rendszeresen beszélget a külügy, Szijjártó például az irodájába invitálja

Publikálás dátuma
2019.06.13. 13:12

Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP
A külügyminiszter szerint nincs klasszabb Balkán-szakértő a volt macedón miniszterelnöknél.
Ma tárgyalt a magyar parlament Észak-Macedónia NATO csatlakozásáról, a vitában mások mellett Harangozó Tamás MSZP-s és Vadai Ágnes DK-s képviselő hozta fel Nikola Gruevski volt macedón miniszterelnök ügyét, írja a 444.hu. Hogy a korrupció miatt hazájában jogerősen börtönre ítélt politikust magyar diplomaták szöktették a büntetés elől Budapestre, hogy törvénysértő módon kapott menedékjogot, és hogy több szempontból problematikus a titkosnak szánt találkozó, amit múlt pénteken bonyolított a külügy egyik helyettes államtitkára a szökésben lévő volt miniszterelnökkel a 444 szerkesztősége mellett. Szijjártó válaszában más mellett a következőket mondta: „(...) ha a leghitelesebb információt akarjuk beszerezni arról, hogy mi történik a Nyugat-Balkánon, merre mutatnak a Nyugat-Balkáni folyamatok, akkor kivel beszélnénk, ha nem egy olyan emberrel, aki ott 10 évig miniszterelnök volt? És igen, rendszeresen szoktunk vele beszélni. Az, hogy hol, semmi jelentősége nincsen. Én például a minisztériumban szoktam vele beszélni a saját irodámban. És az, hogy a külügyminisztérium tisztségviselői kapcsolatot tartanak egy emberrel, aki 10 évig a saját hazája miniszterelnöke volt, az szerintem természetes. És tudják mit, képviselőtársaim, ez a jövőben is így lesz, a jövőben is rendszeresen fogunk vele kapcsolatot tartani, én a jövőben is fogok vele konzultálni a Nyugat-Balkánt érintő kérdésekben, azt nyilvánvalóan mining az irodámban fogom tenni, és mondok önöknek még valamit tisztelt képviselőtársaim, Nikola Gruevski támogatja saját hazájának euroatlanti integrációját. (...)” Szijjártó ez utóbbi mondattal arra utalt, hogy Vadai szerint Gruevski nem a nyugathoz, hanem inkább Putyin Oroszországához próbálta közelíteni a hazáját, amíg hatalmon volt, és hogy ilyen közelítésben sem szerencsés pont az Észak-Macedón NATO csatlakozási tárgyalások idején vele egyeztetni.
Szerző

Vagy elmenekül az országból, vagy börtön vár rá - oligarchatámadásról beszélt az ötödik leggazdagabb magyar

Publikálás dátuma
2019.06.13. 12:50
Bige László
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
A jelek szerint lehet, hogy az sem elég, ha Bige László kiszáll egyes ágazatokból.
Két barátján keresztül már tavaly megüzenték Bige Lászlónak, hogy szabadon elhagyhatja az országot, de ha nem teszi, akkor börtönbe fog kerülni – ezt állítja az üzletember, aki a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában beszélt. (Az anyagot itt hallgathatja meg.)  Bige László szerint oligarchák állnak az ellen folyó vizsgálatok és a gyára bezáratása mögött, de neveket továbbra sem mondott. Szerinte megtámadott cégével a bíróságon is nyerni fognak, ha pedig megalakul az Európai Bizottság, az unióba is kiviszi majd az ügyet. Az üzletember, aki a leggazdagabb magyarok nem hiivatalos listáján az egyik hátrányának tartja, hogy nincsenek politikai kapcsolatai, de szerinte egy jogállamban nem múlhat ezen egy vállalat jövője, ezért azt kéri a hatóságoktól, hogy törvényesen járjanak el velük szemben. Bige László annak kapcsán nyilatkozott, hogy szolnoki vegyi üzemét bezáratta a katasztrófavédelem, amit egy ellene indított bosszúhadjárat részének tart. És a jelek szerint nem véletlenül. A történet egy törvénymódosítással kezdődött, és a jelek szerint a gyárbezárás egy köztes stáció. Bige László az egyik legnagyobb hazai műtrágyagyártó, aki a napi.hu legfrissebb listája szerint az ötödik leggazdagabb magyar az országban 170 milliárd forintra becsült vagyonával.
Szerző
Témák
Bige László

Semjén mégsem károsíthat meg tízezer művészt

Publikálás dátuma
2019.06.13. 12:37
Semjén Zsolt. Illusztráció: Népszava
Átírják a miniszterelnök-helyettes médiatörvényt módosító javaslatát.
Mégsem törlik el a televíziós ismétlések utáni jogdíjat a hazai előadóművészek egységes fellépésének köszönhetően. A Semjén Zsolt által június 4-én előterjesztett médiatörvényre vonatkozó módosítási javaslat első, a szerzői jogot érintő pontját úgy módosítják, hogy az ismétlések utáni jogdíj megmarad – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-vel. Az egy hete bejelentett javaslat nagy felháborodást keltett, mivel évente több mint 150 millió forint televíziós ismétlési jogdíjat vett volna el mintegy tízezer magyar művésztől. Az elmúlt napokban több mint háromezer színész, zenész, táncos és artista írta alá az Előadóművészeti Jogvédő Iroda Egyesület (EJI), a Színházi Dolgozók Szakszervezete és a MASZK Országos Színészegyesület közös petícióját, amelyben a harmincöt évvel ezelőtt lefektetett elvek megváltoztatása ellen tiltakoztak. „A kormány az elmúlt napokban több neves magyar előadóművésszel konzultált, és az ő véleményüket figyelembe véve módosítja a törvényjavaslatot” – írják a közleményben. Amely szerint a jogkezelő szervezet díjat, illetve költséget csak egyszer számolhat fel, minden ismétlés utáni jogdíjat teljes egészében az előadóművészeknek és jogtulajdonosoknak kell folyósítani.
Szerző