Előfizetés

OBT: Handó Tünde teljesen ellenőrizhetetlenül ténykedik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.13. 11:59

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
A magyar igazságszolgáltatás rendszerszinten a törvényhozás alárendeltségében működik az Országos Bírói Tanács szerint.
Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének, Handó Tündének nagy napja volt kedden: amellett, hogy az OBH-OBT együttműködésért kitüntették, nyilatkozatban álltak ki mellette törvényszéki és ítélőtáblai elnökök, valamint bejelenthette, hogy ismét eredménytelennek nyilvánította a Fővárosi Törvényszék (FT) elnöki tisztségére kiírt pályázatát,
az Országgyűlés az igazságügyi bizottság javaslatára elutasította az Országos Bírói Tanács (OBT) kezdeményezését, hogy fosszák meg tisztségétől Handó Tünde OBH-elnököt.

Az ügyben az OBT szerda este közleményt adott ki, amelyben többek közt arra hívják fel a figyelmet, hogy a Handó törvénysértéseit dokumentáló, több mint százoldalas munkaanyag áttanulmányozására az Országgyűlés Igazságügyi Bizottság tagjainak egyetlen munkanap állt rendelkezésükre. Ezt a bizottsági ülésen többen szóvá is tették, ráadásul
a mindössze fél óráig tartó ülésen Handó írásban közölte álláspontját a bizottság vezetőjével, melyet az OBT nem is ismerhetett meg.

A bizottság ülésén megjelent az OBT elnöke, de nem kapott lehetőséget hozzászólásra. A bizottság egy előre elkészített szövegtervezetről döntött, írja a közlemény, a szövegről megállapítva: az az OBT egyetlen ténymegállapításával sem foglalkozik érdemben. Az Országgyűlés – személyi kérdéssé nyilvánítva az OBT előterjesztését – vita nélkül határozott.
Az OBT most emlékeztet arra, hogy míg a kormány eddig folyamatosan azzal érvelt, hogy az OBT megfelelő ellensúlyt biztosít az egyszemélyi vezetés megerősített hatalmával szemben, ezért Handó nem veszélyeztetheti az igazságszolgáltatás függetlenségét, ennek ellenkezőjére utal, hogy az Országgyűlés most a tények érdemi vizsgálata nélkül hozott döntést róla.
Az OBT által az OBH elnökének törvénysértő gyakorlatáról és mulasztásairól megállapított tényeket a mai napig senki nem cáfolta meg, legutóbbi törvénymódosítási előterjesztésével közvetetten azokat maga az OBH elnöke is elismerte

- hívják fel a figyelmet. Az OBH elnökének hatalmával szemben jelenleg nincs semmilyen működő fék vagy alkotmányos kontroll, írják, így a magyar igazságszolgáltatás rendszerszinten a törvényhozás alárendeltségében működik. Handó tevékenységét a bírói hatalmi ágban ténylegesen jelenleg senki nem tudja felügyelni.
Az OBT megállapításait az utóbbi időben több nemzetközi szervezet vizsgálta és megerősítette. Legutóbb a Nemzetközi Bírói Egyesület jelentése fogalmazta meg, hogy a magyar igazságszolgáltatás alkotmányos krízise az OBH elnökének jogsértő magatartására vezethető vissza. A Velencei Bizottság elnöke 2019 márciusában úgy fogalmazott: "a magyar jogállamiság szempontjából a legproblematikusabb az Országos Bírósági Hivatal elnökének szerepe". Az Európa Unió Tanácsa napokban kiadott ajánlása egyenesen azt rögzítette, hogy "az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása szempontjából döntő fontosságú fékek és ellensúlyok tovább gyengültek a bírósági rendszerben, az OBT egyre nehezebben képes ellensúlyozni az OBH elnökének hatásköreit, ami aggályokat vet fel az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban".

Volánbusz: jövőhéttel jön a nyár menetrend

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.13. 11:54

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Június 17-ével kezdődik az iskolai szünet, ezzel pedig a nyári közlekedési menetrend ideje is.
Nyári közlekedési menetrend lép életbe az iskolai szünet kezdetétől, június 17-től - közölte a Volnábusz Zrt. csütörtökön. A változásokról az interneten lehet részletesen tájékozódni a Volánbusz, illetve a Közlekedési Központok honlapjain.
Felhívták a figyelmet, hogy az utasok a menetjegyeiket elővételben online is kényelmesen megválhatják. Az így vásárolt menetjegy kinyomtatható, vagy felszálláskor erre alkalmas készülékén az autóbusz-vezetőnek is felmutatható a VOLÁNBUSZ Zrt., a DAKK Zrt. és az ÉNYKK Zrt. bizonyos járatain.

Sokkoló és szívbemarkoló volt - így emlékszik a Hableány kiemelésére egy búvár

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.13. 10:39

Fotó: Szergej Markoszov
Testileg és lelkileg is megterhelő volt a feladat a búvároknak, akik közül sokan 13 napig megállás nélkül dolgoztak.
"Szívbemarkoló jelenetek voltak" - mesélte a Hableány mentésében a legelejétől részt vevő egyik búvár, Sopronyi Richárd az ATV-nek. Hozzátette, lelkileg és fizikailag is nagyon megterhelő volt számukra a mentés. Eleinte a magas vízállás tette nehézzé a munkájukat: az áradó Duna 8 ember erejével sodorta a búvárokat. Az időjárás sem volt kedvező, nyilatkozta, eleinte a hideg, esős idő, aztán a hirtelen jött kánikula nehezítette a munkájukat.
"Fáradtan, de kitartottunk végig" - folytatta a szakember, akinek 13 nap után csütörtök volt az első, hogy nem merült. Társaival a baleset után néhány órával már a helyszínen volt. Azt mondja, ilyen jellegű összetett és elhúzódó mentésben még nem vettek részt.
Ezek mellé jött nap mint nap a lelki terhelés. "Ott volt a koreai kislány, akit az anyjának az ölében találtak meg" - idézte fel. De azt is kiemelte, amikor a kiemelt Hableányt leengedték épp, és a hajót rögzítő drótkötelek még egyszer, utoljára megkondították a hajó harangját. "Ez az egész hét valóban sokkoló úgy önmagában" - mondta Sporonyi, hozzátéve, az elmúlt két hét történései a következő napokban fognak leülepedni, és csak utána tudják majd feldolgozni őket.