Előfizetés

Új helyszínre költözött a Volt Fesztivál

M. I.
Publikálás dátuma
2019.06.12. 19:29

Fotó: Hölvényi Kristóf
Azért Sopront nem hagyta el.
Idén új helyre, az eddigi kempingtől keletre, a soproni Lővérekbe költözik a június 26-29 között megrendezendő, 27. Telekom Volt Fesztivál – derült ki a szerdai beharangozó sajtótájékoztatón. Mint elhangzott, három éve a Modern Városok Program kapcsán Orbán Viktor javasolt Sopronnak egy „szabadtéri fesztiválhelyszínt”. A kormány ezt egymilliárdos támogatással nyomatékosította, amiből közművesítették a területet. Tavaly év végén a szervezők tíz éves megállapodást kötöttek a várossal, és Sopron tíz évre át is adta a területet a fesztiválnak. Lobenwein Norbert főszervező – aki üzlettársával, Fülöp Zoltánnal együtt áttételes résztulajdonos a rendezvény mögött álló Sziget Zrt.-ben is – kérdésünkre megerősítette: az új helyszín az eddigiekhez hasonlóan részben Natura 2000-es terület, aminek figyelembe vételével állandó épületet nem is alakítanak ki. Bár az új helyszín nem nagyobb az eddiginél, a jövőben további növekedésre is lehetőséget nyújt,  mivel nem tagolják fák – tette hozzá. A látogatottság tekintetében idén is hoznák az eddigi 150 ezres csúcsot. A cég nagy könnyűzenei rendezvényei – a Sziget, a Balaton Sound és a Volt – közül a leginkább ez utóbbit hangolják a magyar közönségízlésre. Idén többek között a Slipknot, Slash, az Ugly Kid Joe, a Black Eyed Peas, a Cypress Hill, a Papa Roach, Robin Schulz, Parov Stelar, a Nouvelle Vague és a 2 Unlimited játszik, számos más külföldi és magyar könnyűzenei és eltérő műfajú fellépő, illetve több egyéb soproni helyszín mellett. Honlapjuk szerint a bérlet a teljes rendezvényre most 38 ezer, a napijegy pedig 15 ezer forint. Ezek 14-e után 42 ezerre, illetve 16 ezerre nőnek.

Klímariadó az ARCon

Népszava
Publikálás dátuma
2019.06.12. 18:42

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
"Klíma. Dráma? Félsz tőle? Nem hiszel benne? Generálod? Túléled? A legnagyobb fenyegetésnek tartod? Vagy nem érdekel az egész? Te a szemednek hiszel vagy a propaganda sajtónak? A tényeknek vagy a szósöl trolloknak? Sokezer tudósnak vagy párszáz politikusnak?" - áll a 19. ARC közérzeti pályázat felhívásában, amely a KLÍMARIADÓ! címet viseli, és ennek megfelelően a klímaváltozást helyezi középpontjába. A jelentkezők ugyanakkor az alkotói szabadság jegyében e rendkívül aktuális témán kívül más ötletet is benyújthatnak a július 16-i határidőig. A szervezők emellett arra kérik az ARC iránt érdeklődőket, és a korábbi látogatókat, hogy támogatásukkal járuljanak hozzá a kiállítás megrendezéséhez, amelyhez még ötmillió forintra lenne szükségük. 

Több mint játék

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2019.06.12. 17:22

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Csaknem 7 millió LEGO-kocka, 12 téma, 2000 négyzetméteren – a hazánkban második alkalommal bemutatkozó Kockakiállítás korábban nem látott alkotásokkal várja a látogatókat. Az Óriások támadása címet viselő tárlat valóban monumentális maketteket mutat be, az első tematikus zónában rögtön komoly méretekkel találkozhatunk: Batman hét méter hosszú járműve, a Batmobil 1:1 méretarányban készült el 900 ezer építőkockából.
Ehhez hasonlóan elképesztő látványt nyújt az Air Force One, a világ legnagyobb LEGO repülőgép-makettje, amelyben az Amerikai Egyesült Államok elnökei is helyet foglalnak. A modell egymillió kockából készült, méretaránya 1:7, hossza tizenegy méter. Szintén a legek közé sorolható a négy méter magas Ferris Wheel óriáskerék, amely teljes egészében LEGO elemekből készült, és hamarosan bekerül a Guiness Rekordok Könyvébe is.
Ám a többi zóna sem kevésbé izgalmas, például ahol a sportvilág hírességeinek életnagyságú szobrait találjuk: a kerékpáros Peter Sagan, a raliversenyző Rafał Sonik és a teniszező Agnieszka Radwańska egyaránt megjelenik. Batman mellett más szuperhősöket – Pókembert, Hulkot, Vasembert –, valamint a tudományos és kulturális világ nagyjait bemutató zónában Johann Sebastian Bachot is teljes nagyságában láthatjuk. 
A hatalmas méretek mellett ugyanakkor az apró részletekre, és a kiterjedt világokra is nagy figyelmet fordítottak a tárlat lengyel szervezői. A Rafal Szymanski ötletéből csaknem száz ember közös munkájának eredményeként megvalósuló utazó kiállítás a tündérmesék, a különféle varázslatos és fantáziavilágok mellett a világ építészetére és az emberi test működésére is figyelmet fordít: a Taj Mahal és a londoni Tower mellett a Hősök tere és a Parlament épülete is helyet kapott (utóbbiak külön a magyarországi helyszín tiszteletére készültek), akárcsak az emberi csontváz, az agy, a szív, a légző- és az emésztőrendszer makettje. 
A budapesti kiállításra készült több mint száz munkát bemutató Star Wars zóna szintén lenyűgöző, akárcsak a robotoké, ahol azok a technika segítségével életre is kelnek.
Az elképesztő leleményességgel megalkotott, végeláthatatlannak tűnő válogatás gyerekeknek és felnőtteknek, valamint a LEGO világa iránt akár kevésbé érdeklődőknek is maradandó élményt kínál. A rendkívüli részletességgel kidolgozott építményeket – nyugodtan mondhatjuk, alkotásokat – látva minden látogató szája tátva marad.

Infó

 Óriások támadása – Kockakiállítás, látogatható június 16-ig a Természettudományi Múzeumban. A tárlat a Wystawa Klocków SP. z o.o.Sp.K. szervezésében érkezett Budapestre