Előfizetés

Feljelentést tettek Nikola Gruevszki ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.12. 08:43
Nikola Gruevszki
Fotó: AFP
Balesetveszélyesen parkolt egy budapesti, II. kerületi járdán a hazájában korrupcióért elítélt volt macedón miniszterelnök. Ezzel most már Magyarországon is van rendőrségi ügye.
"A fél éve Magyarországra szökött Gruevszki azt hiszi, neki mindent szabad, hogy semminek nincs következménye. Ebben téved" - írja közösségi oldalán Örsi Gergely, a Szövetség a II. kerületért önkormányzati képviselője. A jelölt szabálysértési eljárást kezdeményezett Nikola Gruevszki korrupció miatt börtönre ítélt, Magyarországon menedékjogot kapott macedón exminiszterelnök ellen - szúrta ki Örsi közösségi oldalán a 444.hu.
A feljelentés alapja éppen a portál által készített videó. Gruevszki a múlt héten a 444 budapesti szerkesztőségének szomszédjában a magyar kormány egyik tagjával, Joó Istvánnal, a külgazdasági és külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkárával találkozott. Az újságírók nem mulasztották el az alkalmat, megpróbálták szóra bírni Orbán korrupcióért elítélt szövetségesét, felvételeiken pedig az látszik:
Gruevszki autója járó motorral, tilosban, a Margit körút járdáját szinte teljes szélességben elállva várakozott.

Sokadszorra bukkan fel a II. kerületben, írja a volt macedón kormányfőről Örsi, aki szerint múlthéten kifejezetten balesetveszélyes módon parkolt a járdán Gruevszki.

Weber segítségére várnak az MTA kutatói

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.06.12. 08:20

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Hátha az Akadémia ügyében is józanabb útra terelheti a magyar kormányt.
Miközben ma elkezdődik a vita az Országgyűlésben arról a törvényjavaslatról, amely alapján a kormány kiszervezné a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) intézeteit, már több mint 1300 kutató, oktató és diák írta alá azt a Manfred Webernek címzett nyílt tiltakozó levelet. A tiltakozók abban bíznak, hogy az Európai Néppárt frakcióvezetője "az Akadémia ügyében is józanabb útra terelheti a magyar kormányt. " - Manfred Weber titkársága jelezte, hogy megkapták a levelet és ígéretet tettek arra, hogy Weber úr hamarosan felveszi velem a kapcsolatot – mondta a levél megfogalmazója, az MTA egyik kutatója, Kertész János fizikus. Noha az MTA kutatóintézeteinek kiszervezését célzó törvényjavaslatról már júniusban döntés születhet a parlamentben, a kutató szerint még nem késő. Mint fogalmazott, a kormányban „csak egyetlen embert kell meggyőzni ahhoz, hogy másként alakuljanak a dolgok”. Közben egyre szélesebb körű a tiltakozás az MTA-einstand miatt. „Megütközéssel és aggodalommal” követik a magyar tudományos élet, a felsőoktatás, az akadémiai kutatás elleni „kormányzati támadássorozatot” a Szépírók Társaságának tagjai. Mint keddi kiáltványukban írták, az akció „jól láthatóan az akadémiai kutatóintézeti hálózat államosítására, a bölcsészet- és társadalomtudományi kutatás és az egész tudományos közösség állami-kormányzati kontroll alá helyezésére irányul”. Véleményük szerint a kormányzat és a tudomány „ez idő szerint hadban áll”.

Hableány-tragédia: három újabb áldozatot azonosítottak, négy embert még keresnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.12. 07:52
A Hableány keddi kiemelése
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A kedden talált negyedik áldozat egy gyerek, őt még nem sikerült azonosítani. Megduplázott létszámmal, a Duna teljes déli szakaszán keresik tovább az utolsó négy utast.
A hivatalosan is Magyarország legsúlyosabb hajóbalesetének számító tragédia négy újabb áldozatát találták meg, amikor kedd reggel kiemelték a Dunából az elsüllyedt Hableányt. Közülük, mint a rendőrség honlapján írja,
három áldozatot azonosítottak: két dél-koreai nőt és a hajó magyar kapitányát. A negyedik személy – egy gyerek – azonosítása folyamatban van.

A kapitányt hozzátartozói azonosították, a dél-koreai nők személyazonosságáról ujjlenyomatuk alapján nyertek bizonyosságot a hatóságok.
A kutatásban résztvevők megduplázott létszámmal, a Duna teljes déli szakaszán továbbra is keresnek még négy dél-koreai utast.
A Hableányt május 29-én egy hátulról érkező hatalmas szállodahajó, az ezer tonnás Viking Sigyn tarolta le. Az 50 tonnás sétahajó az ütközés után hét másodperc alatt elsüllyedt. A baleset idején a hajón tartózkodó 35 ember - 33 utas és a kétfős magyar legénység - közül hét turistát sikerült kimenteni, hét holttestet még a szerencsétlenség éjszakáján megtaláltak, hat áldozat holttestét pedig a Duna különböző pontjain találták meg. A legtávolabbit a baleset helyszínétől 100 kilométerre, a Bács-Kiskun megyei Hartánál.