Előfizetés

Áfajáték a fusizókkal

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2019.06.12. 07:10

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Jövőre a kistelepüléseken nemcsak az új építésű lakóingatlanok után, de felújítás és bővítés esetén is lesz áfavisszatérítés. A szándék jó, de a szakemberek szerint fehérítő hatása vitatható.
Szerette volna felújítani a házát egy kis Veszprém megyei településen élő olvasónk. A villanyszerelő kis idő múltán az előleggel együtt távozott és két hónapja elérhetetlen- panaszkodott. Féltucat mestert hívott fel a félbemaradt felújítás miatt aggódó állampolgár. Végül egy budapesti agglomerációs kisvárosból vállalta el egy villanyszerelő szakember a vezetékek cseréjének a befejezését, a konnektorok, kapcsolók áthelyezését, a biztosítéktábla felszerelését, bekötését. Szerződés és számla nélkül 600 ezer forintot kért. A munkát csak szeptemberben tudja elkezdeni, mert addig tele vannak munkával. Vannak állandó brigádokkal dolgozó vállalkozók, akik szintén számla nélkül, de gyorsan és általában elfogadható minőségben végzik el a munkát, és vannak a munkaidejük után „második műszakban” fusizó szolgáltatók, de ők hetekig, rosszabb esetben hónapokig is elpiszmognak egy feladattal – tette hozzá olvasónk, összegezve eddigi felújítási tapasztalatait. Arra a kérdésre pedig, hogy ha jövőre is lenne munka, akkor adna-e tételes számlát, a mester közölte, akkor sem dolgozna számlával, vagy ha igen, az alaposan megdrágítaná a munkálatokat. Szerinte ugyanis az építtető ugyan lehet, hogy jól járna, hiszen visszatérítést kapna a felújításra, de neki a magasabb bevétel után többet kellene adóznia. Az áfás árnak a járulékmentes bevétellel nehéz versenyeznie - állapította meg az olvasó.

Áfavisszatérítés a felújításra

Pedig a kormány és az építőipari szakma nagy reményeket fűz a Varga Mihály pénzügyminiszter néhány hete tett bejelentéséhez. Ugyanis a gazdaságvédelmi akciótervbe - külön az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) javaslatára - bekerült a használt lakóingatlanok átépítésénél, felújításánál igénybe vehető legfeljebb 5 millió forint áfa-visszatérítés lehetősége. A kedvezménnyel nemcsak a falusi családi otthonteremtési kedvezményre (falusi csokra) jogosultak élhetnek majd, hanem bárki, aki a fogyatkozó népességű 2800 kistelepülés valamelyikében új lakóingatlant épít, illetve használt lakóingatlant bővít vagy felújít. A kormány és a szakmai szervezet reményei szerint ez a jövő évtől hatályba lépő rendelkezés érdekelté teszi a megrendelőt és az építési vállalkozókat egyaránt, hogy írásban szerződjenek, tételes költségvetés és műszaki tartalom alapján dolgozzanak, legálisan, számlákon keresztül mozogjanak a pénzek. A megbízhatóság, a számonkérhetőség, a valós teljesítések szerinti kifizetések jellemzővé válhatnak a lakásfelújítás piacán - vélik a szövetségnél. Az ÉVOSZ számításai alapján jelenleg egy átlagos, 100 négyzetméter alapterületű családi ház teljes felújítása nagyjából 15 millió forint, s ebből több mint 3 millió forint lenne a visszatérítés összege.

Az új építkezésnél is változik az áfaszabály

A 2015. januárjától 2019. végéig érvényes jogszabály szerint a saját célra újonnan épített lakások esetében, ha nem generálkivitelező építette az ingatlant, akkor a 27 százalékos áfával kiállított számlák ellenében lehet legföljebb 5 millió forintig visszaigényelni az áfát. Ez a rendelkezés is módosul, mert ha az építtető év végéig szerződést köt a visszaigénylésről valamelyik kereskedelmi bankkal, akkor 2023. december 31-ig gyűjtögetheti a 27 százalékos áfás számlákat és kérhet vissza maximum 5 millió forintot – mondta a Népszavának Koji László, az ÉVOSZ elnöke.  A konstrukció pontos részletei még nem ismeretesek, ezek kidolgozását a következő hónapokra ígéri a kormány. Az ÉVOSZ elnöke bízik az új rendszer gazdaságfehérítő hatásában, hiszen a szövetség számításai alapján ebben az évben mintegy 300 milliárd forint értékű lehet a szóbeli megállapodások, „zsebszerződések” értéke, ami az állami költségvetést mintegy 80 milliárd forint áfabevételtől fosztja meg. Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója szerint ennek az új programnak is főleg a Budapest, a megyeszékhelyek és a nagyvárosok vonzáskörzetében levő kistelepüléseken lehet kismértékben érzékelhető hatása. Országosan a felújításokra, bővítésekre azonban szerinte a kormány gazdaságvédelmi programjának ez a pontja alig hat majd. Az intézkedésnek akkor lenne igazán értelme, ha egy komplex program részeként vezetnék be. A leszakadó régiókban, ahol nincs munka, szolgáltatás, orvosi rendelő, bölcsőde, nincs megfelelő infrastruktúra és megállíthatatlannak tűnik az elvándorlás, nincs sok értelme, hogy piaci értelemben értéktelen ingatlanokat felújítsanak, bővítsenek,  mert annak értékében nem lehet érvényesíteni a belefektetett energiát és költséget, még ha az áfa egy részt vissza is térítené az állam – jegyezte meg Petz Raymund.

Munka lenne bőven

 A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a mintegy 4 és fél millió magyarországi otthon 27 százaléka  felújításra szorul. A leromlott épületek, lakások egyharmadában nyílászárót kell cserélni, 15 százalékán a tető javítása elengedhetetlen, 9 százalékán pedig a kéményt kell átépíteni.

Nincs más kiút, bezár Bige László szolnoki gyára - Csányi Sándort sejtik a háttérben

Marnitz István
Publikálás dátuma
2019.06.12. 06:00

Fotó: Mészáros János / MTI
Egyesek hatósági segédlettel, ingyen szeretnék megszerezni a vagyonomat - véli Bige Lászó nagyvállalkozó, aki nem alkuszik, így inkább bezárja nagy múltú szolnoki vegyigyárát.
A végkielégítések kifizetésével napokon belül megkezdik a szolnoki Bige Holding – az egykori szolnoki Tiszamenti Vegyiművek – dolgozói elbocsátását – tudtuk meg Bige László tulajdonostól. A kiváltó ok a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság május 31-i határozata, amiben bizonyos, a kénsavgyárukban tapasztalt rendellenességekre hivatkozva megtiltották az üzem működését. A lapunk birtokába került dokumentum az úgynevezett óleumtorony szigetelése és betonszarkofágja sérüléseinek megszüntetését, bizonyos tartályok műszaki hibáinak feltárását és kijavítását, a tárolt veszélyes anyag mennyiségének a megengedett szint negyede alá csökkentését és minderről biztonsági jelentés készítését írja elő. Bige László a határozat megállapításait egészében szabálytalannak és végrehajthatatlannak tartja. A legkirívóbb ellentmondás – amire a Bige Holding június 4-i válaszlevele is rávilágít -, hogy a felsorolt hiányosságok elhárítása szintén veszélyes üzem, amit ugyanakkor a határozat tilt. A veszélyes anyagok szintcsökkentése nemcsak hogy ellehetetlenítené a termelést, de – a tilalom miatt - egyenesen bűncselekmény, az erre utasítás pedig felbujtás - vélik. A többi felhánytorgatott hiányosság szakértőik szerint a legkevésbé sem csökkentette a biztonságot, azok normál karbantartással orvosolhatók. E munkálatok a tilalomig zajlottak is. Mi több: a hatóság kifejezett élet- és robbanásveszélyes helyzetet teremtett azzal, hogy a tiltás a már kiszerelt, kamionokra pakolt késztermékek kiszállítására is vonatkozott. Mint azt Kubola Imrétől, a Bige Holding ügyvezetőjétől megtudtuk, az ezzel kapcsolatos, sürgős kérésük nyomán a már előkészített áruk kiszállításra végül mégis lehetőséget kaptak. Ugyanakkor arra, hogy miként hidalják át az elhárítás tilalmát, a hatóságtól nem kaptak támpontot. Levelük hasonlóképp kifogásolja, hogy a rendelkezés a kénsavüzemmel együtt kriolitgyárukra is vonatkozik, miközben utóbbinál semminemű gond nem akadt. A dokumentum, amiben határidők sincsenek, így számukra végrehajthatatlan - fogalmazott Bige László.
Tekintettel arra, hogy jelen pillanatban a Bige Holding jó anyagi körülményeknek örvend, a vállalkozó nem lát más kiutat, mint a mielőbbi bezárást, az összes – dolgozói, beszállítói, banki – tartozás azonnali kifizetését. Ugyanakkor maga és vezetőtársai is értetlenül állnak a kialakult helyzet előtt és - elsősorban az (állandó alvállalkozóikkal együtt) 250 dolgozó, valamint a magyar ipar szempontjából - rendkívül sajnálják, hogy ilyen lépésekre kényszerülnek. Az 1951-ben alapított gyár jól működik, nyereséges, mintegy 40 országba szállít, termékei keresettek. Bige László hangsúlyozta: a Bige Holdingból évek óta sem osztalékot, sem fizetést, sem más juttatást nem kap, minden nyereséget visszaforgat. A tilalom miatt a gépsorok ma állnak, bár a kénsavalapanyagokat naponta milliós költséggel tartják melegen. Ha ezzel is felhagynak, az anyag használhatatlanná válik és tönkreteszi a tárolóedényeket. Egy hosszabb leállás nem feltétlenül a technológia, hanem inkább piacaik elvesztése miatt válik visszafordíthatatlanná. A határozat negyedik pontjába foglalt biztonsági jelentést a cég már elkészítette és postázta - közölte Kubola Imre. Annak kivizsgálására – a lakossági meghallgatással együtt – a hatóságnak legfeljebb 91 nap áll rendelkezésére. Május végén egy – szerintük szintén veszélytelen – gázszivárgásra hivatkozva még csak felfüggesztették a gyár működését, ám ez az újabb papírral tilalommá változott. A Bige Holding kétségbe vonja a hatóság szakértőjének felkészültségét és így a határozat szakmaiságát is. Pontatlannak tartják a Nemzeti Nyomozó Irodánál zajló nyomozás általuk megismert megállapításait. (Eme eljárás keretében razziáztak náluk a hatóságok tavaly novemberben.) Az egység jövőjét firtató kérdésünkre Bige László először úgy fogalmazott, hogy a kifizetések után felőle bárki viheti a működésképtelen, piacait vesztett gyárat. Ám miután a hatósági akciók általa vélt mozgatórugóiról érdeklődtünk, hozzáfűzte: mivel gyárai biztos anyagi alapokon állnak, gazdaságilag támadhatatlanok és nem eladók, így meggyőződése, bizonyos körök fondorlatosan, hatóságok és strómanok felhasználásával, lényegében ingyen szeretnék megszerezni vagyonát. Ezt igyekszik megakadályozni, de a gyár sorsa tekintetében ennél konkrétabb elképzelései egyelőre nincsenek. Azt, hogy kikre céloz, nem kívánta pontosítani, mondván, sejtéseit nem tudja bizonyítani. De azt különösnek tartja, hogy a hatóságok, amelyek évtizedek óta kitűnő napi munkakapcsolatban állnak velük (a katasztrófavédelem rendszeresen náluk gyakorlatozik), hirtelen és alaptalanul bezárási utasítást adnak. Hasonló hatósági támadásokra a jövőben is számít. A következő célpont - a kisebb szolnoki egység mellett - központi műtrágyagyára, egyszersmind legértékesebb vagyoneleme, a pétfürdői Nitrogénművek lehet - véli.

Csányit sejtik a háttérben

Évtizedes pletyka, hogy a 80-as években Erdélyből áttelepült, ma több mint kétszázmilliárdra becsült vagyonával az ötödik leggazdagabb vállalkozónak tartott Bige László gondjai mögött Csányi Sándor OTP-vezér áll. Tény, hogy a vállalkozó nagybevásárlásait - így a Tiszamenti Vegyiművek 1997-es, illetve a Nitrogénművek 2002-es megvételét - egyaránt jelentős OTP-hitel segítette. Ráadásul a pétfürdői gyár eladói oldalán is a Csányi-alelnökölte Mol állt. Nem cáfolt hírek szerint a két üzletembert közös vadászatok hozták össze. Aztán történhetett valami. Forrásaink kártyázás közbeni vitáról tudnak, ugyanakkor valószerűbb, hogy Bige László egyszerűen kibújt Csányi Sándor egy fajta strómanjának szerepéből. Ennek látható jeleként az OTP Bank 2008-ban egyik napról a másikra gigahitele azonnali visszafizetésére kötelezte a Nitrogénműveket, amit a Gyurcsány-kormány mentett meg. Ezután Bige László előre menekült, megszabadult bankhiteleitől, fejlesztett és igyekezett piaci alapon a felszínen maradni. Ha Bige László netán Csányi Sándorra célozna, mint aki küldöncein keresztül igyekezné ellehetetleníteni, az a jelek alapján nem lenne alaptalan. A tíz évvel ezelőtti válságos napokban Csányihoz közel sorolt magánszemély indított - sikertelen - pert a Nitrogénművekért, 2013-ban pedig úgy happolták el Bigéék elől a Kitét, hogy a központi agrárcéget az első, fura vevők után mára Csányi Sándor vette a nevére. A Nitrogénművek Csányi Sándor mellett kívánatos portéka lehet akár a kormányfő strómanjaként számon tartott Mészáros Lőrinc, akár Andrej Babis cseh miniszterelnök cégei számára is. Bigénél vizsgálódik a versenyhivatal, illetve a katasztrófavédelem mellett a rendőrség is eljárást folytat ellene. E két utóbb szerv felett belügyminiszterként a Csányi Sándor szűk köréhez sorolt, az OTP-igazgatóságban is megfordult Pintér Sándor áll. A Bige Holdingnál zajló eljárás kapcsán az Országos Rendőr-főkapitányságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság emellett - egy korábbi ügy kapcsán - vesztegetéssel gyanúsítja, aminek nyomán néhány napra előzetesbe is került. Nem először és valószínűleg nem is utoljára - húzza el a száját ezzel kapcsolatos felvetésünkre a nagyvállalkozó, akiben ugyanakkor - mint rögzíti - fel sem merül cégei eladása. Megkeresésünkre az OTP Banktól annyit írtak: Csányi Sándor nem foglalkozik a témával.

A hatóság nem látja az elhárítás akadályát

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság rendszeresen ellenőrzi a Bige Holding üzemeit, ami a legmagasabb kategóriás veszélyes ipari üzem - közölte megkeresésünkre a hatóság. Minden ilyen üzemben kiemelten fontos a megelőzés, hiszen visszafordíthatatlan, emberi életeket veszélyeztető folyamatok indulhatnak be. Amennyiben ennek kockázatát észlelik, kötelesek intézkedni. Az igazgatóság május végén az üzemben dolgozók és a környéken élők biztonsága érdekében megtiltotta, hogy az üzem a felső küszöbérték szerint működjön. Az intézkedést az üzemben - a megfelelő képesítésű szakembereik által - talált, ismételt hiányosságok, valamint egy, az ellenőrzés ideje alatti üzemzavar tették szükségessé. Addig nem folytathatják a legmagasabb veszélyességi szintű tevékenységüket, amíg a hibákat igazoltan ki nem javítják. A veszélyes anyagok csökkentése elérhető elszállítással, szabályos megsemmisítéssel vagy a veszélyeztető jelleg megszüntetésével. Ezután a telep működhet nem veszélyes üzemként. Az üzemeltetőnek továbbra is kötelező gondoskodnia a súlyos balesetek vagy üzemzavarok megelőzéséről, elhárításáról. A benyújtott biztonsági jelentés elbírálására közigazgatási eljárás indult - szögezi le az igazgatóság. A szolnoki kormányhivatal az ügyben nem folytat eljárást.

Több adófajta is eltűnhet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.11. 11:36
Izer Norbert
A 2022-ig tartó kormányzati időszak végéig legalább harmadával csökkenhet az adók száma.
A 2022-ig tartó kormányzati időszak végéig legalább harmadával csökkenhet az adók száma – írja a Magyar Nemzet. Tavaly decemberben még mintegy hatvan közteherfajtát tartottak számon Magyarországon, közülük néhány év alatt nagyjából húsz tűnhet el.
A lapnak Izer Norbert adóügyi államtitkár elmondta, öt adófajtát már kivezetett a kormányzat, jövőre pedig újabb négynek mondhatnak búcsút a közterhek viselői.

A magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadót már 2018-ban sem kellett megfizetni, 2019. január elsejétől pedig megszűnt a hitelintézeti különadó és a kulturális adó, miközben a baleseti adó a biztosítási adóba, az egészségügyi hozzájárulás pedig a szociális hozzájárulási adóba olvadt be. Arról viszont, hogy pontosan milyen adókat szüntetnek meg még, az a cikkből nem derül ki.