A fideszes képviselők természetesen megmentették Handó Tündét

Publikálás dátuma
2019.06.11. 15:42

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Marad az Országos Bírói Hivatal elnöke.
120 szavazattal 54 ellenében úgy döntött az Országgyűlés kedden, hogy nem kezdeményezi Az Országos Bírói Hivatal felmentését, azaz Handó Tünde maradhat a szervezet elnöke. Az Országos Bírói Tanács május 8-án döntött úgy, hogy kezdeményezi Handó felmentését. Az OBT ugyanis egy év alatt nyolc törvénysértésről jelzett Handó hivatala felé, érdemi lépés azonban egyik ügyben sem történt. Az OBT kifogásolta az OBH elnökének kinevezési gyakorlatát, és az előterjesztések benyújtásának megtagadását. Azt is az elmozdítás melletti érvként hozták fel, hogy a sarkalatos törvényben előírt több feladatával kapcsolatban 90 napon túl nem tett eleget kötelezettségének. A parlament döntése nem persze meglepetés, a kérdést beterjesztő - kormánypárti többségű -igazságügyi bizottság ugyanis azt javasolta, hogy ne fosszák meg Handót elnöki tisztségétől.  Az OBH szerint a mai döntéssel bebizonyosodott, hogy Handó Tünde a törvényeket betartva végezte munkáját.
Szerző
Frissítve: 2019.06.11. 16:18

Szintet lép a Magyarország elleni eljárás

Publikálás dátuma
2019.06.11. 14:57

Fotó: Fred Marvaux / Európai Parlament
Az EU soros elnökségét júliusban átvevő Finnország továbblépne.
Az EU soros elnökségét júliusban átvevő Finnország továbblépne a Magyarország elleni 7-es cikkely szerinti eljárásban – írja az Euronews cikke alapján a 24.hu. Egy diplomáciai forrás szerint 
hivatalos meghallgatást tartanak az Európai Tanácsban a magyarországi jogállamiság és demokrácia helyzetéről.

Az Európai Parlament szeptemberben szavazta meg, hogy az Európai Tanács kezdjen eljárást Magyarország ellen a jogállamiság és a demokrácia helyzete miatt, de az eddigi soros elnök, Románia nem tett érdemi lépéseket az ügyben. 
Finnország azonban kiemelt ügyként tekint az emberi jogok és a jogállamiság megerősítésére.

Kiemelték, „az uniós forrásokat össze kell kötni a jogállamisági normák betartásával. A civil szervezetek és független bíróságok jogállását garantálják”.  
Az Euronews megkereste Judith Sargentinit is az hír kapcsán, aki azt mondta, számít a finn elnökség aktivitására.

Szerző
Témák
7-es cikkely

Harminc éve nem fedeztek fel ekkora olajmezőt Magyarországon

Publikálás dátuma
2019.06.11. 14:34
képünk illusztráció
Fotó: CESAR MANSO /
A számítások szerint a kutak egyenként 60-70 tonna, azaz 475 hordó olajat tudnak termelni egy nap.
Nem reklámozzák a nagy magyar kőolajtalálatot, pedig harminc éve nem fedeztek fel akkora olajmezőt, mint ami a Szigetvártól délnyugatra lévő Istvándiban és Kétújfaluban található – írja a G7.  A portál információi szerint  az istvándi mezőkön február végén már több mint napi hatezer hordó kőolajat termeltek, és ezt a közeljövőben egészen napi tizenegyezer hordóig tervezik fokozni.  Mivel az országban más cég nem nagyon rúg labdába ezen a területen, ezért úgy gondolhatnánk, hogy az új szereplő, a Magyar Horizont Energia Kft. (angol rövidítéséből HHE Kft.) belépésével akár duplázódhat is a magyar kőolajtermelés. 
Csakhogy a energiahivatal adatai szerint az év első három hónapjában összességében valamivel kevesebb kőolajat hoztak elő itthon a földből az utóbbi évek átlagánál.

A G7 beszámolója alapján a kitermelést egy amerikai-magyar magán-olajvállalat Aspect Energy végzi, amely a kétezres évek derekán felvásárolta a Magyar Horizont Kft.-t, és az utóbbi években a TDE Services Kft.-vel együttműködve kezdett az olajtermelés fejlesztésébe. A számítások szerint a kutak egyenként 60-70 tonna, azaz 475 hordó olajat tudnak termelni egy nap, amiből kiszámolható, hogy
harminc kút esetén akár napi 14,2 ezer hordó is lehet a termelés. Ez már önmagában annyi, mint az utóbbi évek teljes magyar kőolajtermelése.

Szerző
Témák
olaj