Előfizetés

Tízen vetélkednek May bársonyszékéért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.10. 20:10

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Boris Johnson korábbi külügyminiszter és Dominic Raab, a Brexitért felelős miniszter is a jelöltek között van.
Tíz jelölt indul a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért - jelentette be hétfő este a pártfrakció illetékes szakbizottsága. Theresa May miniszterelnök pénteken távozott a Konzervatív Párt éléről, és ez miniszterelnöki tisztségének megszűnésével is jár, de utódja megválasztásáig ügyvezető minőségben ellátja a kormányfői és a pártvezetői feladatokat. A pártvezetői tisztségére jelentkező képviselők hétfőn brit idő szerint 17 óráig - közép-európai idő szerint 18 óráig - jelezhették indulási szándékukat,  írja az MTI.
Az utódválasztás lebonyolításáért felelős frakcióbizottság bejelentése szerint a határidőre Boris Johnson volt külügyminiszter, Sajid Javid belügyminiszter, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Jeremy Hunt külügyminiszter, Michael Gove környezetvédelmi miniszter, Andrea Leadsom, az alsóház volt vezetője, Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter, Rory Stewart nemzetközi fejlesztési miniszter, Esther McVey volt munkaügyi miniszter és Mark Harper egykori Chief Whip, vagyis a tory frakció szavazási fegyelméért felelős volt főtisztviselő regisztráltatta indulását.

Mellkason szúrtak egy papot a lengyelországi Wroclawban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.10. 16:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A késelőt elfogták, áldozata súlyos sérülésekkel került kórházba.
Pünkösd hétfőn támadtak meg egy római katolikus papot Wroclaw városában. A támadó, egy egy 57 éves férfi reggel hét órakor, a Szűz Mária nevű templom előtt késelte meg áldozatát, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba -írja az Index, az AP értesülését idézve.
A városi egyetemi kórház szóvivője szerint a papnak mellkasi sérülései voltak, megműtötték és most már stabil állapotban van. A késelőt elfogták, a bűntény okai még nem ismertek. A támadás ugyanakkor olyan időszakban történt, amikor a Lengyelországban köztekintélynek örvendő római katolikus egyházat egyre több kritika éri a papi pedofília és az elkövetők enyhe büntetése miatt.A Ne mondd el senkinek című filmet, amiben rejtett kamerás felvételeken szembesítik az egyházi zaklatókat áldozataikkal, az elmúlt egy hónapban több mint 22 millióan nézték meg a Youtube-on. 
Az egyház kritikusai azt is bírálják, hogy az intézmény még a leleplezett, feljelentett papokat sem bünteti meg igazán, inkább plébániák között helyezgetik át az elkövetőket, minthogy a világi törvénykezés elé küldenék őket.

Mészárlás Maliban, száz embert gyilkoltak meg vasárnap éjjel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.10. 14:47
Őrjáraton egy katona Maliban - illusztráció
Fotó: KAMBOU SIA / AFP
Egy dogon falut irtottak ki az ismeretlen fegyveresek, törzsi támadás állhat a háttérben.
Összesen kilencvenöt embert gyilkoltak le hétfőre virradó éjszaka fegyveres támadók a nyugat-afrikai Maliban. A mészárlás egy Sanga város közeli faluban, Sobale Kouban történt, ahol a dogon népcsoport tagjai élnek – írja a BBC.
„A falu gyakorlatilag megszűnt létezni” - mondta egy, a helyszínre rendelt katona az AFP-nek. A hírügynökség úgy tudja, hogy az áldozatok teste megégett, valószínűleg rájuk gyújtották az épületeket. Maliban az elmúlt hónapokban megszaporodtak a véres, etnikai-vallási alapú incidensek, melyet az életformabeli különbségek is felerősítenek: a földműves dogonok és a muszlim vallású, pásztorkodással foglalkozó fulanik véres harcokban csapnak össze – a Daily Sabah cikke szerint márciusban 150 dogont mészároltak le egy helyi faluban, ami Mali közelmúltjának legvéresebb eseménye volt.