Mészárlás Maliban, száz embert gyilkoltak meg vasárnap éjjel

Publikálás dátuma
2019.06.10. 14:47
Őrjáraton egy katona Maliban - illusztráció
Fotó: KAMBOU SIA / AFP
Egy dogon falut irtottak ki az ismeretlen fegyveresek, törzsi támadás állhat a háttérben.
Összesen kilencvenöt embert gyilkoltak le hétfőre virradó éjszaka fegyveres támadók a nyugat-afrikai Maliban. A mészárlás egy Sanga város közeli faluban, Sobale Kouban történt, ahol a dogon népcsoport tagjai élnek – írja a BBC.
„A falu gyakorlatilag megszűnt létezni” - mondta egy, a helyszínre rendelt katona az AFP-nek. A hírügynökség úgy tudja, hogy az áldozatok teste megégett, valószínűleg rájuk gyújtották az épületeket. Maliban az elmúlt hónapokban megszaporodtak a véres, etnikai-vallási alapú incidensek, melyet az életformabeli különbségek is felerősítenek: a földműves dogonok és a muszlim vallású, pásztorkodással foglalkozó fulanik véres harcokban csapnak össze – a Daily Sabah cikke szerint márciusban 150 dogont mészároltak le egy helyi faluban, ami Mali közelmúltjának legvéresebb eseménye volt.
Szerző

Már nem tabu a tetoválás az új-zélandi légitársaság gépein

Publikálás dátuma
2019.06.10. 13:47
Maori férfiak a haka nevű harci szertartás közben. Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A tilalom eleve furcsán hatott az országban, ahol a tetovált bőr népviseletnek számít.
Feloldotta tetoválási tilalmát gépein az Air New Zealand, szeptembertől így a légiutas-kísérők, pilóták és reptéri dolgozók is jól látható mintákat villanthatnak munka közben. 
A légitársaság döntése érthető – inkább a tilalom számított különösnek, hiszen a maori őslakosok jelentős része tradicionális tetoválást visel, a színes rajzolat pedig a személy nemzetségéről és kulturális örökségéről árulkodik.
Az Air New Zealandot korábban sok kritika érte a korlátozás miatt, egyesek képmutatónak tartják a társaságot, hiszen repülőgépeiken régóta bevett brandnek számít a nonfiguratív maori mintázat, a dolgozókon viszont nem tűrték meg. A vállalat egy felmérés után döntött a szabályzat enyhítéséről, mivel megtudták, hogy ötből egy új-zélandi lakosnak legalább egy tetoválása van, és a 30 alattiak 35 százaléka visel valamilyen mintát. A légitársaság ahhoz ugyanakkor ragaszkodik, hogy a látható rajzolatok nem lehetnek agresszívak, félelemkeltőek, írja a BBC.
Szerző

Orosz lapok tiltakoznak Ivan Golunov gyanúsítása miatt

Publikálás dátuma
2019.06.10. 13:12
Ivan Golunov, rendőrségi őrizetben
Fotó: Eugene Odinokov / AFO
Az ellenzéki újságírót drogkereskedelem vádjával vették őrizetbe, miután leleplező cikket írt egy temetkezési maffiáról
„Mi vagyunk Ivan Golunov” - feliratú, egyforma, plakátszerű címlappal jelent meg hétfőn Oroszországban a Kommerszant, a Vedomosztyi és az RBK című gazdasági napilap, tiltakozva az ellen, hogy kábítószerrel való kereskedés címén a hétvégén őrizetbe vették, majd házi őrizetbe helyezték a Meduza ellenzéki hírportál oknyomozó újságíróját.
Golunov jogi képviselője, Dmitrij Dzsulaj hétfőn újságíróknak kijelentette, hogy 
az igazságügyi szakértői vizsgálat az újságírónak sem a vizeletében, sem a tenyerén nem találta nyomát kábítószernek.

Ez utóbbi az ügyvéd szerint egyebek között azt jelenti, hogy a vádlott az őrizetbe vétel napján, pénteken nem tartott a kezében ilyen tudatmódosító szert. Az újságíró az ellene felhozott vádakban ártatlannak vallotta magát, és állította, hogy a lakásán razziázó rendőrök csempésztek drogot holmija közé

Őrizetben eltört néhány bordája

A férfi elfogása után nem mellesleg többszörös bordatörést, agyrázkódást és zúzódásokat szenvedett egy orvos szerint, aki egyből kórházba vitte volna őt, de a rendőrök nem engedték. A férfi egyébként már korábban is panaszkodott arról, hogy ütötték és rúgták őt, amiért nem volt hajlandó aláírni egy rendőrségi jelentést anélkül, hogy ügyvédjével beszélhetett volna. 
A Kommerszant, a Vedomosztyi és az RBK a címlapjukon megjelentetett közös közleményben arra az álláspontra helezkedtek, hogy Golunov őrizetbe vétele és szakmai tevékenysége között összefüggés lehet, egyúttal nyilvános vizsgálatot követeltek a belügyminisztérium azon munkatársaival szemben, akik felléptek az újságíró ellen.  A három újság, amely korábban sosem jelent meg közös címlappal, azt állította, hogy az újságíró bűnösségének alátámasztására felhozott bizonyítékok nem elég meggyőzőek, és üdvözölte, hogy a bíróság az előzetes letartóztatás helyett a házi őrizet mellett döntött.

Egy alpolgármester után nyomozott, amikor jöttek a rendőrök

A rendőrség azt állítja, hogy 4 gramm kábítószert találtak Golunov hátizsákjában, majd egy újabb adagot a lakásán
Sok újságíró viszont azt gondolja, hogy a hatóságok így próbálják elhallgattatni kollégájukat, aki legutóbb gátlástalan uzsorásokról és a temetkezési ágazatra rátelepedő egyik szervezetről írt. Golunov a cikkei miatt fenyegetéseket is kapott.

Az újságíró a Guardian szerint éppen egy moszkvai alpolgármester után nyomozott éppen , amikor érte ment a rendőrség.
Az orosz sajtószakszervezet honlapján hétfő délelőttre közel nyolcezer aláírás gyűlt össze egy Golunov védelmében a belügyminisztériumhoz, a főügyészséghez és az orosz központi Nyomozó Bizottsághoz (SZK) intézendő levél alatt. Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta című lap főszerkesztője és Alekszej Venegyiktov, a Gazprom Media tulajdonában lévő, de a Putyin-kurzussal szemben kritikus hangvételt is megengedő Eho Moszkvi rádió főszerkesztője vasárnap közölte, hogy kész kezességet vállalni az őrizetbe vett újságíróért. Konsztantyin Habenszkij neves orosz színész-filmrendező a Szocsiban zajló Kinotavr filmfesztivál vasárnap esti megnyitóján kijelentette: nem szabad megengedni, hogy egy kényelmetlenné váló újságírót lecsukjanak azért, mert igazat ír. A beszédet, amelyben a művész arra figyelmeztetett, hogy egyszer akár a fesztivál is kényelmetlenné válhat, taps fogadta. 
Szerző