Felgyorsult az apadás a Dunán - Legkorábban a hét közepén emelhetik ki a Hableányt

Publikálás dátuma
2019.06.10. 11:19
A Hableány kiemelését készítik elő a szakemberek.
Fotó: Soós Lajos / MTI
Több tényező is nehezíti a roncs kiemelését. Újabb szemlét tart a rendőrség a Viking Sigynon.
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint Budapestnél hétfő délelőtt 10 órakor 450 centiméter volt a vízszint, 13 centiméterrel kisebb a 12 órával korábbi értéknél. A Duna magyarországi felső szakaszán felgyorsult az apadás. A legfrissebb meteorológiai előrejelzés szerint a következő időszakban számottevő csapadék csak a Duna legfelső, bajor területein várható. A Tisza nagyon lassan levonuló árhulláma a teljes magyar szakaszon elérte a maximális vízszintjét, jelenleg mindenhol kisebb-nagyobb intenzitással apad a folyó. A következő időszakban a Tisza vízgyűjtőjén sem várható számottevő mennyiségű csapadék. Az országban jelenleg 260 kilométeren van árvízvédelmi készültség.

Az intenzív apadás egyelőre nem befolyásolja nagy mértékben a Hableány kiemelési munkálatait

- nyilatkozta az Indexnek Jasenszky Nándor, a TEK Társadalmi Kapcsolatokért felelős osztályvezetője. Persze minden centi számít, mert könnyíti a munkát a víz alatt a búvároknak, és csökken a sodrás is. Jelenleg a hevederek befűzését végzik a szakemberek, hogy a helyszínre pénteken megérkezett Clark Ádám úszódarura fel lehessen függeszteni a roncsot. A hevederek rögzítése talán már hétfőn megtörténik, de az ellenőrzés lehet, hogy keddre marad, reményeink szerint a hét közepén lehetségessé válik a roncs kiemelése - tette hozzá Jasenszky Nándor.

Több tényező is nehezíti a Hableány kiemelését

A Margit híd közelében elsüllyedt személyhajó, a Hableány kiemelését nehezíti, hogy nem lehet tudni, megroppant-e szerkezete az ütközéskor, a feltérképezést pedig az hátráltatja, hogy a búvárok nulla látótávolságban dolgoznak - mondta Götz Sándor hajómérnök, aki részt vett a Clark Ádám úszódaru tervezésében, hétfőn a köztévében.      Ha a hajó az ütközéskor vagy a süllyedéskor megroppant, akkor az a kiemelés módján is nagyban változtat. Elmondása szerint a víz alatti fotók alapján megállapítható, hogy a hajó orrával felfelé áll a talajon, így a kiemelés előtt billentett helyzetéből először vízszintesbe kell hozni. 

Újabb szemlét tart a rendőrség a Viking Sigynon

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozócsoportja hétfő délután Visegrádon a további bizonyítékok beszerzése, és a történeti tényállás teljes körű tisztázása érdekében újabb szemlét tart a menetrend szerint Magyarországra érkezett Viking Sigyn kabinos szállodahajón - közölte honlapján a rendőrség. Az újabb szemle mindenképpen meglepő, hiszen a mostani közlés előtt 4 órával a rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint amellett, hogy megszondáztatták a balesetben részes szállodahajó hajóvezetőjét, a 64 éves ukrán állampolgárságú C. Yuriy odesszai lakost, meghallgatták a szállodahajó személyzetét és minden utasát, "lefoglalták a hajóvezető telekommunikációs eszközeit, a szállodahajó szerverét, a radarképernyő és a teljes rádióforgalmazás adatállományát rögzítő adathordozókat, valamennyi AIS adatot". Majd ezt tovább részletezték: a balesetben részes szállodahajón igazságügyi hajózási, nautikai szakértő bevonásával a rendőrség szemlét tartott, kamerafelvételeket foglalt le és 4.896 darab digitális fényképfelvételt készített. Lefoglalta a szállodahajón fellelhető valamennyi hajózási és informatikai rendszer adatállományát. A több mint nyolc órán át tartó szemlén lefoglalt informatikai adatállomány együttes mérete meghaladja a két terrabájtot. A dél-koreai külügyminisztérium többször is kérte a magyar kormánytól, hogy foglalják le a hajót, de a magyar hatóságok azt mondták, hogy minden szükséges bizonyítékot begyűjtöttek a hajóról, ezért engedték el a baleset után.

Légtérzárlatot rendeltetett el a TEK

A Hableány mentési munkálatai és a kutatás miatt a TEK javaslatára a légi közlekedésért felelős hatóság vezetője a Duna érinett szakaszán a légtér korlátozását rendelte el 2019. június 3-tól 2019. június 16-án éjfélig - közölte a Terrorelhárítási Központ. A légtérkorlátozás nagyjából Budapesten, az Árpád hídtól északra egy kilométerre kezdődik és délen egészen Paksig húzódik, valamint a Dunától keletre és nyugatra változó szélességben átlagosan 2-2 km.  A jelölt időszakban a drónnal végzett repülés is tilos, mert az a mentési munkálatokat, valamint a kutatást akadályozhatja, zavarhatja. A korlátozott légtérbe történő engedély nélküli bereptetés közigazgatási hatósági, vagy büntető eljárást von maga után. Egy drónozóval szemben már intézkedtek is a rendőrök.

Egy dél-koreai nő a hajóbaleset huszadik áldozata

Tegnap azonosították a szombat délután Százhalombattánál megtalált holttestet. Az eddig eltűntként keresett dél-koreai nő a május 29-ei dunai hajóbaleset áldozata - közölte a BRFK a police.hu-n. A Duna teljes déli szakaszán tovább tart a kutatás. Még hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát keresik. A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni.

Frissítve: 2019.06.10. 16:38

Handó menesztéséről dönthet az Országgyűlés

Publikálás dátuma
2019.06.10. 09:57

Fotó: Népszava
A közigazgatási bíróságok elnapolása és az amerikai-magyar védelmi megállapodások is terítéken lesznek a parlament kétnapos ülésezése során.
Az Országgyűlés a pünkösdi ünnep miatt kedden kezdi munkáját és csütörtökig ülésezik. A plenáris ülés kedden 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal veszi kezdetét. A házelnök napirendi javaslata alapján a parlament ezután az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke és az Országos Bírói Tanács (OBT) közötti konfliktus ügyében foglalhat állást – írja az MTI. Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága indítványában azt javasolja a képviselőknek, hogy Handó Tündét ne fosszák meg az OBH elnöki tisztségétől, amit az OBT május 8-án egyebek mellett az OBH elnökének kinevezési gyakorlatára és az előterjesztések benyújtásának megtagadására hivatkozva kezdeményezett. 
Mint arról lapunk is beszámolt, az Európai Bírói Egyesület (EAJ) is komoly kritikákat fogalmazott meg a magyar igazságszolgáltatás helyzetével, valamint az Ország Bírósági Hivatal (OBH) elnökének, Handó Tündének tevékenységével kapcsolatban.    A Budapesten tartott terepszemle és megbeszélések alapján az egyesületi küldöttség arra jutott, hogy túlságosan nagy az OBH hatalma, Handó több esetben túllépett jogkörein, tevékenysége miatt alkotmányos válsághoz közeli helyzet alakult ki a hazai igazságszolgáltatásban, s az Országos Bírói Tanácsot túlkorlátozzák. 
Az elnöknő felmentését kezdeményező OBT azt is kifogásolja, hogy az OBH-nak küldött jelzéseik visszhang nélkül maradnak:  egy év alatt nyolc törvénysértésről értesítették Handó hivatalát, érdemi lépés azonban egyik ügyben sem történt. Handó Tünde jelezte, áll bármilyen vizsgálat elé, azok ugyanis szerinte visszaigazolják majd, hogy mindig betartotta a törvényeket és tisztességesen végezte a munkáját. Az OBH azt közölte, hogy minden megyéből kiálltak Handó Tünde mellett és elítélték az OBT "radikális lépését".  

Fiókba kerül a közigazgatási bíróság terve

A képviselők ezután interpellációikat és azonnali kérdéseiket is egy-egy órában tehetik fel, majd a kérdések következnek harminc percben. Szerdán 9 órakor, szintén napirend előtti felszólalásokkal kezdődik az ülésnap, amit nemzetközi egyezményekről szóló határozathozatalok követnek. A szavazások után hat javaslat, köztük a közigazgatási bíróságok hatályba lépésének elhalasztásáról szóló előterjesztés általános vitáját bonyolítják le. Csütörtökön újabb hét indítványt tárgyalnak. A képviselők - egyebek mellett - a kormány médiaszolgáltatást érintő módosítási javaslatairól mondhatják el véleményüket, majd a magyar és amerikai kormány közötti védelmi megállapodáshoz, valamint az Amerikai Egyesült Államok fegyveres erőinek magyarországi állomásozásának engedélyezéséhez szólhatnak hozzá. 
Szerző
Frissítve: 2019.06.10. 15:20

Újra Budapest felé tart a Viking Sigyn

Publikálás dátuma
2019.06.10. 09:02

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A dél-koreai kormány többször indítványozta a szállodahajó lefoglalását. Nem egyértelmű, hogy a katasztrófát okozó hajó most miért tér vissza.
Hétfő reggel elhagyta Esztergomot és Budapest irányába tartott Viking Sigyn szállodahajó - tudta meg a 24.hu. A Vessel Finder portál adatai alapján vasárnap este már az országhatárnál járt a hajó, amely május 29-én a Hableány turistahajóval ütközött Budapesten, és elsüllyesztette azt.
Arról nincsenek pontos információk, hogy miért térhet vissza a fővárosba a Viking; a dél-koreai külügyminisztérium többször is kérte a magyar kormánytól, hogy foglalják le a hajót, de a magyar hatóságok azt mondták, hogy minden szükséges bizonyítékot begyűjtöttek a hajóról, ezért engedték el a baleset után. A hajót eredetileg csütörtökre várták vissza Budapestre: mint a portál emlékeztet rá, az Infostart korábban arról írt, hogy menetrendszerű járatként érkezik, Passauból. Ugyanakkor az is kérdéses, hogy a Viking Sigyn valóban megérkezik-e a fővárosba, ugyanis a Vessel Finderen azt írják, hogy a célállomás Visegrád.
A dunai hajóbaleset huszadik halálos áldozatát vasárnap találták meg, még hét dél-koreai utast, és a Hableány magyar kapitányát keresik a hatóságok. A balesetről szóló cikkeinket ide kattintva találják meg.
Szerző