Előfizetés

319,99 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.10. 10:40

Fotó: Shutterstock
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákhoz képest hétfő délelőtt a bankközi devizapiacon péntek estéhez képest.
Röviddel 10 óra előtt az euró 319,99 forintra gyengült a péntek esti 320,08 forintról. A svájci frank jegyzése 286,12 forintról 285,81 forintra süllyedt, a dolláré viszont 282,22 forintról 283,37 forintra emelkedett. Az euró gyengült a dollárral szemben: hétfő délelőtt 1,1292 dolláron állt a péntek esti 1,1341 dollár után. 

Osztrák pénz Hernádinak

M. I.
Publikálás dátuma
2019.06.08. 17:56

Az osztrák Russmedia International kivásárolta a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt jegyezte Gran Private Equity Zrt. 80 százalékos részét az online társkereséssel foglalkozó Dating Central Europe Zrt.-ből – közölte a vevő.
Ez a cég működteti a Randivonal, a Vagyokneked.hu, az Újszerelem.hu, a Viszony.hu, a Szexrandi.hu és a Melegrandi.hu oldalt. Hernádi társasága hat éve nyert több milliárdnyi befektetni való uniós forrást. Társkereső elképzelései jogszerűségét az EU vizsgálta, de a maszekoló cégvezér e bírálatokat rendre elvetette. Hangsúlyozta: az uniós pénzt vissza kell fizetnie és csak az esetleges profitot teheti el. A mostani ügylet vételárát nem közölték, de az állítólag nyereséget hozott Hernádinak. Az 1919 óta az osztrák Russ család jegyezte Russmedia két éve még eladta hazai érdekeltségeit – többek között a Hajdú-bihari Naplót, az Észak-Magyarországot és a Kelet-Magyarországot – a szintén osztrák Heinrich Pecinának. Ezzel a lapok sorsa meg is pecsételődött. Utóbbi ugyanis a Népszabadság bezárása után ekkor már átadta többi sajtótermékét a kormányfő strómanjának tartott Mészáros Lőrinc érdekeltségeinek. A lapok azóta kormányszócsővé hangolva egy központi médiaalapítványhoz kerültek. Hernádinak egyszer már meggyűlt a baja Pecinával: 2007-ben annyi Mol-papírt adott el az osztrák OMV-nek, hogy az – végül csak komoly anyagi áldozatokkal elhárított – ellenséges felvásárlást indított az olajtársaságért.

Hamarosan lejár a határidő, még kétmillió bankszámla adatai hiányosak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.08. 11:29
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az adategyeztetés hiányában június 27-től a bankok, takarékszövetkezetek nem teljesíthetik az érintett ügyfelek megbízásait.
Június 26-ig még pótolhatóak a hiányzó ügyféladatok a pénzintézeteknél, biztosítóknál; a mintegy kétmillió, eddig még azonosítatlan bankszámla tulajdonosának több mint két hete van erre – hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium (PM) szombaton. Az MTI-hez eljuttatott közleményben hangsúlyozták: az azonosítást mielőbb érdemes elvégezni, mert ennek hiányában június 27-től a bankok, takarékszövetkezetek, illetve az egyéb intézmények nem teljesíthetik az érintett lakossági vagy vállalati ügyfeleik megbízásait. A PM emlékeztetett, hogy a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának hatékony megakadályozása érdekében a magyarországi pénzügyi szolgáltatóknak legkésőbb idén június 26-ig teljeskörű átvilágítással kell rendelkezniük valamennyi ügyfelükről. A pénzintézeteknek két évük volt az adategyeztetésre. A határidő közeledtével a bankoknak is célszerű erősíteni tájékoztatási tevékenységüket annak érdekében, hogy az eddig el nem ért ügyfeleik is pótolhassák hiányzó adataikat – tette hozzá a tárca. A magánszemélyek közül azok érintettek, akik a bankkapcsolatukat 2017 júniusa előtt létesítették, és hitelintézetük még nem másolta le személyazonosságukat és lakcímüket igazoló okmányaikat, esetleg nem rendelkezik minden szükséges személyi adatukkal, illetve nem töltöttek ki nyilatkozatot arról, hogy kiemelt közszereplőnek számítanak-e. A kötelező adategyeztetés a jogi személynek minősülő vállalati és egyéb szervezeti ügyfeleket is érinti. Nyilatkozni kell a szervezet tényleges tulajdonosáról, valamint annak kiemelt közszereplői státuszáról. Az azonosítás egyszerű, és akár otthonról, néhány perc alatt elvégezhető. A még hiányzó, szükséges okmánymásolatokat és nyilatkozatot nem csak a hitelintézet személyes felkeresésével, hanem postán is beadhatják. Több hitelintézetnél már lehetőség van arra is, hogy az ügyfelek az illetékes banki ügyintézővel való élő videókapcsolat révén tegyenek eleget a teljeskörű ügyfél-átvilágításnak. A nyilatkozatok az arra alkalmas netbanki csatornán keresztül is megtehetők, továbbá beküldhetők e-mailen. A lehetőségekről a szolgáltatók honlapjain, telefonos ügyfélszolgálatain kérhető információ – olvasható a PM közleményében. 

Online átvilágítás

A Magyar Hírlap korábban bankokat is megkérdezett a témáról. Az OTP Bank sajtóosztálya a lap megkeresésére azt válaszolta, hogy mind a lakossági, mind a vállalati ügyfélkört érinti az adategyeztetési feladat. Vállalatok esetén postai úton és e-mailen keresztül is be lehet küldeni a szükséges nyilatkozatokat. Az UniCredit Bank arra hívta fel a figyelmet, hogy ha egy ügyfélnek a törvény által előírt átvilágítási adatai június 26-án nem állnak teljes körűen a bankja rendelkezésére, e dátumot követően az általa elindított ügyletet nem teljesíthetik. A Budapest Bank arról tájékoztatta a Magyar Hírlapot, hogy lakossági ügyfeleit nem érinti az újraazonosítási kampány, mivel a jogszabály által megkövetelt adatokat a korábban lefolytatott ügyfél-azonosítási folyamatban már rögzítették. A K&H pedig azt írta, hogy lehetőség van online átvilágításra is, de ez csak magyar hatóság által kiállított azonosító okmányokkal és magyar lakcímmel rendelkező magánszemélyek esetén végezhető el.