Előfizetés

Újra Budapest felé tart a Viking Sigyn

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.10. 09:02

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A dél-koreai kormány többször indítványozta a szállodahajó lefoglalását. Nem egyértelmű, hogy a katasztrófát okozó hajó most miért tér vissza.
Hétfő reggel elhagyta Esztergomot és Budapest irányába tartott Viking Sigyn szállodahajó - tudta meg a 24.hu. A Vessel Finder portál adatai alapján vasárnap este már az országhatárnál járt a hajó, amely május 29-én a Hableány turistahajóval ütközött Budapesten, és elsüllyesztette azt.
Arról nincsenek pontos információk, hogy miért térhet vissza a fővárosba a Viking; a dél-koreai külügyminisztérium többször is kérte a magyar kormánytól, hogy foglalják le a hajót, de a magyar hatóságok azt mondták, hogy minden szükséges bizonyítékot begyűjtöttek a hajóról, ezért engedték el a baleset után. A hajót eredetileg csütörtökre várták vissza Budapestre: mint a portál emlékeztet rá, az Infostart korábban arról írt, hogy menetrendszerű járatként érkezik, Passauból. Ugyanakkor az is kérdéses, hogy a Viking Sigyn valóban megérkezik-e a fővárosba, ugyanis a Vessel Finderen azt írják, hogy a célállomás Visegrád.
A dunai hajóbaleset huszadik halálos áldozatát vasárnap találták meg, még hét dél-koreai utast, és a Hableány magyar kapitányát keresik a hatóságok. A balesetről szóló cikkeinket ide kattintva találják meg.

Egy drónozóra már le is csaptak a Duna felett elrendelt légtérzárlat alapján

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.06.09. 22:09
2006-os átépítése óta 200 tonna teherbírású, ezzel a legnagyobb ilyen jármű Közép-Európában
Fotó: Molnár-Bernáth László / MTI
Engedély nélküli drónhasználóval szemben intézkedtek a rendőrök Budapesten az Árpád hídnál - közölte a rendőrség vasárnap. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt írta: vasárnap délután a dunai hajóbalesettel kapcsolatos mentésben részt vevő egységek jelzése alapján intézkedtek egy 44 éves férfival szemben az Árpád híd pesti hídfőjénél. A férfi egy általa vezérelt drónt légtérhasználati engedély nélkül reptetett a híd vonalában. A férfi a reptetés tényét elismerte, a rendőrök feljelentették a légi közlekedés biztonságát és védelmét szolgáló szabályok megszegése miatt. A Terrorelhárítási Központ (TEK) vasárnap hívta fel a figyelmet arra, hogy a Hableány mentési munkálatai és a kutatás miatt a Duna érintett szakaszán a légtérzárlat van érvényben jövő vasárnap éjfélig. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni. Mostanáig 20 halálos áldozat került elő, még hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát keresnek. 

15-en haltak meg tavaly nyugat-nílusi lázban Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.09. 21:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy szakértő szerint a növekedés egyik oka, hogy tavaly későn kezdődött a szúnyogirtás.
A Népegészségügyi Központ adatai alapján a korábbinál négyszer többen, 15-en haltak meg nyugat-nílusi lázban tavaly Magyarországon – hangzott el az RTL Klub Híradójában. A csatorna által megkérdezett szakértő szerint a növekedés egyik oka, hogy tavaly későn kezdődött a szúnyogirtás. A katasztrófavédelem szerint azonban ez nem igaz.