Egy drónozóra már le is csaptak a Duna felett elrendelt légtérzárlat alapján

Publikálás dátuma
2019.06.09. 22:09
2006-os átépítése óta 200 tonna teherbírású, ezzel a legnagyobb ilyen jármű Közép-Európában
Fotó: Molnár-Bernáth László / MTI
Engedély nélküli drónhasználóval szemben intézkedtek a rendőrök Budapesten az Árpád hídnál - közölte a rendőrség vasárnap. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt írta: vasárnap délután a dunai hajóbalesettel kapcsolatos mentésben részt vevő egységek jelzése alapján intézkedtek egy 44 éves férfival szemben az Árpád híd pesti hídfőjénél. A férfi egy általa vezérelt drónt légtérhasználati engedély nélkül reptetett a híd vonalában. A férfi a reptetés tényét elismerte, a rendőrök feljelentették a légi közlekedés biztonságát és védelmét szolgáló szabályok megszegése miatt. A Terrorelhárítási Központ (TEK) vasárnap hívta fel a figyelmet arra, hogy a Hableány mentési munkálatai és a kutatás miatt a Duna érintett szakaszán a légtérzárlat van érvényben jövő vasárnap éjfélig. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni. Mostanáig 20 halálos áldozat került elő, még hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát keresnek. 
Témák
Hableány

15-en haltak meg tavaly nyugat-nílusi lázban Magyarországon

Publikálás dátuma
2019.06.09. 21:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy szakértő szerint a növekedés egyik oka, hogy tavaly későn kezdődött a szúnyogirtás.
A Népegészségügyi Központ adatai alapján a korábbinál négyszer többen, 15-en haltak meg nyugat-nílusi lázban tavaly Magyarországon – hangzott el az RTL Klub Híradójában. A csatorna által megkérdezett szakértő szerint a növekedés egyik oka, hogy tavaly későn kezdődött a szúnyogirtás. A katasztrófavédelem szerint azonban ez nem igaz.  
Szerző

Légtérzárlatot rendeltetett el a TEK a Hableány kiemelése miatt

Publikálás dátuma
2019.06.09. 19:00

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Az Árpád hídtól egészen Paksig tart a repülési tilalom.
A Hableány mentési munkálatai és a kutatás miatt a TEK javaslatára a légi közlekedésért felelős hatóság vezetője a Duna érinett szakaszán a légtér korlátozását rendelte el 2019. június 3-tól 2019. június 16-án éjfélig - közölte a Terrorelhárítási Központ. A légtérkorlátozás nagyjából Budapesten, az Árpád hídtól északra egy kilométerre kezdődik és délen egészen Paksig húzódik, valamint a Dunától keletre és nyugatra változó szélességben átlagosan 2-2 km. A határokat a TEK honlapján az Aktuális menüpontban közzétett grafikák szemléltetik, illetve a légtérkorlátozás pontos oldalhatárai a HungaroControl Zrt. napi légtérfelhasználási tervében ellenőrizhetők. A jelölt időszakban a drónnal végzett repülés  is tilos, mert az a mentési munkálatokat, valamint a kutatást akadályozhatja, zavarhatja. A korlátozott légtérbe történő engedély nélküli bereptetés közigazgatási hatósági, vagy büntető eljárást von maga után. Egy drónozóval szemben már intézkedtek is a rendőrök. TEK közölte azt is, hogy a roncs kiemelésének előkészítése zajlik, két emelőhevedert már behúztak, jelenleg azokat igazítják és stabilizálják a búvárok.
Szerző
Témák
Hableány TEK
Frissítve: 2019.06.09. 22:12