A Hableány rögzítési pontjait keresik a búvárok (videó)

Publikálás dátuma
2019.06.08. 12:39

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Ezekre kapcsolódva kezdődhet meg a műszaki mentés.
Megérkezett a Margit hídhoz a Clark Ádám úszódaru, hogy kiemelje a Dunából az elsüllyedt Hableány roncsait. A búvárok a mentési munkálatokkal párhuzamosan a hajó négy legstabilabb rögzítési pontját is keresik, amelyekre kapcsolódva megkezdődhet a műszaki mentés – közölte a katasztrófavédelem a Facebook-oldalán. Erről munkálatokról egy videót is közzétettek:
Mint megírtuk, a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője pénteken közölte, hogy négy drótkötélheveder kell a szerencsétlenül járt Hableány hajó kiemeléshez. Egy hevedert a hajó elején, kettőt középen a gépház alatt, ahol a legnagyobb a veszélye annak, hogy a hajó kettétörik, egyet pedig a tat alatt vezetnek át. Egy-egy heveder hat 32 milliméter átmérőjű drótkötélből áll össze, az elején és a végén pedig úgynevezett vezetőköteleket csatolnak hozzá; ezek együttes hossza eléri a 100 métert. A hajó alatt már átvezették a több mint száz méter hosszú hevederek vékony, elsődleges vezetőszárait. A hajó padozaton fekszik, ez alatt kell átvezetni a hevedereket, de ha nem találnak rést, akkor nagynyomású vízzel próbálnak helyet csinálni nekik. Később azt mondta, hogy a legfrissebb szonárképek szerint döntően a gerincén, déli irányban (tattal felfelé) áll a Hableány. Hozzátette: jelenleg nem lehet megmondani, hogy a négy heveder átfűzésével mikor végeznek. Optimális helyzetben vasárnap, de az is lehet, hogy egy hét múlva. A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője arról számolt be: több mint 200 kilométernyi Duna-szakaszon 15 hajóval kutatja a dunai hajóbaleset során eltűnteket egészen az országhatárig. A rendőrök tetemkereső kutyákat is bevetnek. A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, kilenc embert még keresnek. 

Elzárták a Dunát Szlovákiában, estére csökkenhet a vízszint

A szlovák vízügyi szervezet szombat hajnalban végrehajtott vízvisszatartási intézkedése eredményeként estére már Budapesten is csökkenhet a vízszint - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel.
Azt, hogy a Duna vízhozamának részleges visszatartásával segítsenek rá az árhullám apadására, az OVF csütörtökön kezdeményezte a szlovák vízügynél. A kiemelés gyorsításához erre azért volt szükség, mert a Duna magasabban fekvő vízgyűjtőin a hóolvadás miatt a vízszint hosszan elnyúló emelkedése volt tapasztalható. A Duna budapesti vízállása pénteken 10 órakor 466 centiméter volt, szombaton 11 órakor 477 centiméter volt. A 400 centiméteres szint alá várhatóan jövő héten, kedd délelőtt apad a vízszint.
A közlemény szerint az országban jelenleg 300 kilométeren van árvízvédelmi készültség. Lassan vonul a Tisza árhulláma is, ám fokozat elérése nem várható. Sem a Duna felső vízgyűjtőin, sem a Tisza vízgyűjtőjén nem várható számottevő csapadékmennyiség. A Körös-vidéken az elöntött terület nagysága továbbra is kis mértékben csökkent, jelenleg 3195 hektár, mely közel fele vetés, a többi pedig nagyrészt rét és legelő.

Szerző
Frissítve: 2019.06.08. 13:11

Így változik a közlekedés a pünkösdi hosszú hétvégén

Publikálás dátuma
2019.06.08. 12:04
Illusztráció
Fotó: Népszava
Mutatjuk, mire készülhetnek az utasok.
A Mávinform tájékoztatása szerint június 9-én az ünnepnapi, 10-én a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. A Televonat június 10-én, hétfőn jár. „A felkészülés és a megnövelt kapacitás ellenére – egyes népszerűbb utazási időpontokban – gyorsan megtelhetnek az InterCity vonatok, ezekre érdemes elővételben megvenni a menet- és helyjegyeket. Az InterCity-vonatokhoz a helyfoglalások figyelembevételével – a lehetőségekhez mérten – pluszkocsikat kapcsol a vasúttársaság” – tették hozzá.       A Volánbusz Közlekedési Zrt. helyi és helyközi autóbuszai június 8-án a szabadnapi, 9-én és 10-én pedig a munkaszüneti menetrend szerint közlekednek – írta a cég. A bevásárlóközpontok zárva tartása miatt a járatok nem fogják érinteni az áruházi megállóhelyeket pünkösdkor. Június 11-én, kedden már a munkanapokon megszokott menetrend szerint indulnak a járatok. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábban arról számolt be, hogy a pünkösdi hosszú hétvége mindhárom napján egész nap Újpest-központ és a Nagyvárad tér között jár majd a 3-as metró, Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között azonban akkor is csak pótlóbusszal lehet utazni. A 2-es és a 4-es metró pénteken, szombaton és vasárnap az ilyenkor szokásos hosszabb üzemidővel, éjjel fél egyig közlekedik. Szombaton a tömegközlekedési járatok a megszokott szombati, vasárnap a vasárnapi, hétfőn pedig az ünnepnapi menetrend szerint járnak.
Szerző

Kálmán Olgának egy nap alatt összegyűlt a 2000 ajánlás

Publikálás dátuma
2019.06.08. 10:34

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Az előválasztáson induláshoz szükséges ajánlások megszerzésétől függetlenül, továbbra is lehet majd Kálmánal és a DK-val találkozni Budapest ucáin.
Nagy az érdeklődés a DK fővárosi aláírásgyűjtőinél, írja közleményében a párt. Hozzáteszik, Kálmán Olga egyetlen nap alatt megszerezte a budapesti főpolgármester-jelölti előválasztáson való induláshoz szükséges 2000 ajánlást.
A DK ettől függetlenül továbbra is jelen lesz a fővárosi utcákon, Kálmánnal is több helyen találkozhatnak a budapestiek.
Nem fogja bírálni társait az előválasztáson, közös politikai ellenfelük Tarlós István, nyilatkozta a műsorvezetőből lett főpolgármester-jelölt a Népszavának a mostani megmérettetés kapcsán.
Szerző
Frissítve: 2019.06.08. 11:00