„Szégyellem, hogy ilyeneket kell ígérnem”

Publikálás dátuma
2019.06.08. 07:45

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A polgári Magyarország értékeit ma a Momentum képviseli a leghitelesebben – mondta Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum főpolgármester-jelöltje.
A Momentumban véleményvezérnek tartják önt. Az ön tanácsa miatt lett a külön utakon járó pártból együttműködő? Nem tudom, hogy ez a jellemzés mennyire illik rám. Sokszínű, intellektuálisan vibráló közösség tagja vagyok. Nem úgy érkeztem, hogy tudom a tutit. Vannak persze tapasztalataim, amelyeket kirakok az asztalra, ugyanúgy, ahogy mások a sajátjaikat. A Momentum hozzáállását elsősorban a körülmények változtatták meg, nem az én alkotómunkám. Rendkívüli helyzet van Magyarországon, a NER leépítette a demokratikus politizálás lehetőségeit. Az ellenzéki pártok között együttműködésre van szükség, noha sok tekintetben, nagyon különböző dolgokat gondolunk a világról.
A pártban sokáig olyan külsős jelöltben gondolkoztak, mint például Kálmán Olga a Demokratikus Koalíciónál, végül mégis belülről, ráadásul a nyilvánosság számára ismeretlen aspiránst választottak. Miért? Amikor az elnökség előterjesztette az önkormányzati választásra való stratégiánkat, akkor egyetértettem azzal, hogy ha találunk megfelelő, külsős, integratív jelöltet, aki nem vett részt az elmúlt 30 év rossz politikai kompromisszumaiban, akkor ezzel hozzájárulhatunk az ellenzéki politika megújításához. Szembesültünk viszont a nehézségekkel is. A megkeresett embereknek már voltak egyéb kötelezettségeik, nem biztos, hogy vállalni tudták volna a kampánnyal vagy a főpolgármesteri-hivatallal járó életforma változást. Az elnökség és a párt meghatározó személyiségei ebből azt a következtetést vonták le, hogy ha vannak megfelelő politikai ambícióval rendelkező belsős emberek, akkor helyesebb őket indítani. Ráadásul az EP-választáson Budapesten 17 százalékot értünk el, tíz, tradicionálisan jobboldali kerületben pedig a legerősebb ellenzéki párt lett a Momentum. Megváltozott a helyzet, a támogatásunk növekedésével megnőtt a felelősségünk is.
Ha viszont az előválasztáson vagy ősszel nagyot bukik, akkor könnyen vissza is csúszhat a párt három százalékra. Ezzel a kockázattal nem szeretnék foglalkozni. A küzdelem szoros versenyben fog eldőlni és azért dolgozunk eltökélten, hogy én nyerjek. Hozzáteszem: ez a város és az egész ország rossz helyzetben van, nem a mi taktikai szempontjaink a fontosak.
Miből gondolja, hogy alkalmas a "Fidesz-árvák" megszólítására? Jól ismerem azokat az embereket, akik a Fideszre szavaztak 1998-ban, a polgári Magyarország álma miatt. Ők törekvő vállalkozók, értelmiségiek, olyanok, akik számára fontos a teljesítmény és a szolidaritás. Az intellektuális igényességük okán visszataszító számukra a Fidesz-kormány nagyon igénytelen, idegenellenes propagandája. Vágynak arra, hogy alternatívát kínáljanak nekik, márpedig - belülről látva a közösségemet - kijelenthetem: a polgári Magyarország értékeit ma a Momentum képviseli a leghitelesebben. 
Ön is fideszes volt? Egyetértettem azzal a polgári Magyarország képpel, amelyet a Fidesz propagált 1998-ban. Egyébként az 1998 és 2002 közötti Fidesz-időszakkal sem vagyok kritikátlan. Az állam és egyház elválasztásában például már akkor voltak olyan lépéseik, amelyekkel nem szimpatizáltam. Az sem tetszett, hogy a szent koronára egyfajta ki nem mondott alkotmányjogi státuszt próbáltak visszarakni azzal, hogy a Parlamentbe költöztették.
Már hárman biztosan indulnak az előválasztáson, de nagyjából ugyanazokat a problémákat mondja ön, mint Karácsony Gergely és Kálmán Olga. Mégis mi a különbség? 
Budapest helyzete erősen meghatározza azt, hogy az ellenzéki jelöltek milyen témákat és megoldásokat hoznak elő. Ebben talán valóban nincs nagy eltérés. Az igazi különbség abban van, hogy ősszel ki tudja legyőzni Tarlós Istvánt. Ez pedig azon múlik majd, hogy ki tudja megszólítani a Fidesz-árvákat.   Ki lenne az alpolgármestere? Kikkel dolgozna együtt, ha megválasztják?
Vannak a fejemben nevek és erről folyamatosan konzultálunk is, de egyelőre még nem mondanék többet. Azt viszont mindenképpen szeretném, ha egy olyan szakember, mint Vitézy Dávid megnyerhető lenne a közlekedési problémák rendbetételére. 
Két sarkalatos ígérete a parkolási – és az ingatlanmaffia felszámolása. Mit csinálna a Liget-projekttel, mit kezdene a BKV-val? A Liget-projektet azonnal leállítanám. Elhibázott koncepciónak tartom, hogy Budapest egyik utolsó zöld negyedében egy múzeumi városrészt akarnak felépíteni. A faültetések híve vagyok. Nehéz megérteni, hogy vannak, akik mintha láncfűrésszel a kezükben születtek volna. A parkolást központosítanám, és a BKK alá szervezném, most ugyanis ellenőrizhetetlen magáncégek kezében van. A tömegközlekedés helyenként botrányos. Mindenki látja, hogy P+R parkolók kellenek, valamint szükség lenne az elővárosi vonatok és a HÉV-ek integrációja is. Az is érthetetlen, hogy nem tudom felvinni a biciklimet a metróra. Ezek a dolgok nagyjából azóta közhelyek, mióta az eszemet tudom. Kicsit szégyellem is magam, hogy ilyeneket kell „ígérnem", de mélységesen jellemző a főváros irányítására, hogy ezek a problémák még mindig nem oldódtak meg
Egy ellenzéki főpolgármester mit tud kezdeni a Fidesz kétharmaddal? Szögezzük le, hogy kemény lesz és harcolni kell. Az azonban szintén fontos, hogy a főpolgármesteri pozíció a legnagyobb társadalmi legitimációval bíró választott pozíció Magyarországon. Nincs még egy ilyen tisztség, amelyre ennyi ember szavaz közvetlenül. Ez felhatalmazást ad, amellyel élni lehet. 
A kormánysajtó már támadja önt egy, a VB-döntő idején írt Facebook-bejegyzésével. Mit találhatnak még a múltjában? A múltamban semmit, a Facebook-posztjaim között viszont még szemezgethetnek. Transzparenciát hirdettem, nem fogom utólag törölni, vagy titkosra állítani a korábbi bejegyzéseimet. Még akkor sem, ha lehet, hogy van olyan, amelyikben tévedtem. Amiért most támadnak, egyébként arról szólt, hogy sokan azért drukkoltak – egyébként ismerőseim – a futball-világbajnokság döntőjében a horvátoknak, mert „fajtiszta" csapatuk volt, a franciákkal ellentétben. Én viszont állampolgári és születési alapon mérem, hogy ki francia. A rasszista bejegyzések ellen keltem ki és ezt vállalom most is. Gondolkodtam az „agyhalott” minősítés visszavonásán vagy finomításán, de azóta olvastam a kommenteket a vadhajtásokon, a Hír Tv-n, vagy az Origón és bizonyítva látom akkori tételemet.
Szerző

Amerikai segítség a független sajtónak

Publikálás dátuma
2019.06.08. 06:45

Fotó: Népszava
Csaknem 200 millió forintnak megfelelő támogatást ad a washingtoni külügyminisztérium a közép-európai régió médiumainak.
Újabb 700 ezer dolláros (nagyjából 198 millió forintos) pályázatot írt ki az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó irodája Közép-és Kelet Európai Újságíró Ösztöndíjprogram címmel – értesült a Népszava. A programra Magyarországról, Bulgáriából, Horvátországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Lengyelországból, valamint Romániából lehet pályázni, a cél pedig a független médiumok támogatása. Kérdésünkre az Egyesült Államok nagykövetségének budapesti képviselete megerősítette, hogy
erről a pályázatról Mike Pompeo amerikai külügyminiszter február 11-i budapesti látogatásakor is említést tett.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma – mint ahogyan arról az Index korábban beszámolt - két éve már meghirdetett egy hasonló témájú pályázatot. Akkor azonban kifejezetten a független magyar vidéki sajtó megerősítése volt a cél. Az „objektív média támogatása Magyarországon” címmel meghirdetett programmal a nyertes lapok, rádiók, honlapok fenntarthatóságát akarták segíteni, valamint a támogatással növelni akarták a médiumok közönségét. A pályázati győzteseket 2018-ban kellett volna megnevezni, de az eredményhirdetés elmaradt. A magyar külügy ugyanis – az RTL Klub információi szerint - behívatta David Kostelancik ideiglenes nagykövetségi ügyvivőt, mert 
a tendert a magyar belpolitikába való beavatkozási kísérletének tekintették.

- Ez egy újabb olyan beavatkozási kísérlet a magyar politikába, amelyet az amerikai politikai elit a külföld számára – jöjjön a pénz bárhonnan – nem enged meg – fogalmazott Gulyás Gergely akkori még frakcióvezetőként egy 2017-es sajtótájékoztatón. Az Index forrásai szerint ekkor az állt az ügy hátterében, hogy a még az Obama-erában pozícióba került tisztviselők az új amerikai külügyi vezetés politikai támogatásának bebiztosítása nélkül akarták átvinni az amúgy sem túlságosan kidolgozott ötletüket, de nem jártak sikerrel. Ezt követően a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja, Richard Damstra így nyilatkozott a Nyomtass te is! hetilapnak:
- Semmi sem került le a napirendről, a benyújtott pályázatok alapos vizsgálatát követően azonban az amerikai külügyminisztérium úgy döntött, más megközelítést alkalmaz.

Idén május 24-én meg is jelent a hasonló célkitűzésekkel rendelkező médiapályázat az amerikai külügyminisztérium felhívásában, amelyre június 24-ig lehet jelentkezni. A leírás alapján a független sajtó támogatása mellett cél a szakképzettség fejlesztése is a közép-kelet-európai régióban. A pályázat nyertesei egy minimum két hónapos mentorprogramon vehetnek részt az Egyesült Államokban, ahol a szakmai eszköztárukat bővíthetik, főként a digitális média és az oknyomozó újságírás területén. A résztvevőknek arra is lehetőségük lesz, hogy szakmai tapasztalatot szerezzenek valamelyik amerikai médiumnál.
- A program segíti majd egy pénzügyi szempontból fenntartható médiaszektor kialakítását a hirdetési szektor, a piackutatás és közönségkutatás és szponzorprogram révén

- olvasható a honlapon. A pályázat győzteseit 2019 októbere és 2020 márciusa között választják majd ki.

Amerikai pénzből indult újra a Szabad Európa

Január 14-én online formában újraindult a Szabad Európa rádió román és bolgár adása. A rádió működését amerikai állami pénzből, kongresszusi döntés alapján finanszírozzák, az Egyesült Államok törvényhozása által felajánlott pénzalapból. A csatorna elnöke Thomas Kent év eleji közleményében úgy fogalmazott: „reméli, hogy a csatorna elősegíti a média szabadságát ezekben az országokban, és támogatja a demokratikus értékek fejlődését.”

Budapest mást akar - interjú Kálmán Olgával

Publikálás dátuma
2019.06.08. 06:00

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A kormány hiába ellenkezik, ki lehet kényszeríteni a fővárosiak akaratát – véli Kálmán Olga, a DK által támogatott főpolgármester-jelölt.
Tegyük fel, hogy egy politikus elhatározza, hogy elindul főpolgármesteri posztért folyó választáson, bemegy önhöz egy tévéműsorba, majd kiderül, hogy a programja nagyjából abból áll, hogy „Adjuk vissza Budapestet a budapestieknek!”. Kálmán Olga műsorvezetőként élve felboncolná, hogy ennyivel nem lehet komolyan elindulni. Ha a legutóbbi tévés szereplésemre gondol, akkor azt mondhatom, hogy Kálmán Olga műsorvezetőként ebben a helyzetben megvárná, hogy az illető elmondhassa a többi programpontját is. Mert négy alapvetése van a programomnak, így kezdtem a stúdióban is a mondatot, de sajnos nem fejezhettem be. Gondolja bárki, hogy gőzöm sincs róla, hogy mit szeretnék tenni ezzel a várossal főpolgármesterként? Az „Adjuk vissza Budapestet a budapestieknek!” azt jelenti, hogy ez a város hiába fizet rengeteg pénzt a központi költségvetésbe, semmi beleszólása abba, hogy ezt hogy költik el, nem dönthet a saját sorsáról, semmi beleszólása a saját oktatási rendszerébe, egészségügyébe. Ki kell kényszeríteni, hogy a pénzek visszaosztása sokkal arányosabb legyen. A másik alapvetés, hogy vigyázni kell az emberekre. Nem csak a legelesettebbekre, a hajléktalanokra, hanem azokra az idősekre, akik már egyedül élnek, de nem tudnak magukról gondoskodni. Vigyázni az óvodásokra, bölcsődésekre, legyen mindenkinek megfelelő férőhely. Biztosítani a közlekedést az ingázóknak, lakhatást az itt élőknek. Ezek szépen hangzó általánosságok… Nem, ezek nem általánosságok, ezek nagyon konkrét, fontos javaslatok, amelyek mögött számok, és tervek szerepelnek a programban. Ilyen a harmadik alapvetésem is, hogy Budapest egyszerűen fuldoklik a levegő és az utca piszkában. A legtöbb beruházás valamilyen zöld felület kárára történt, történik, ennek véget kell vetni. Ez elég konkrét nem? Ezzel azt is akarom mondani, hogy a programom egy jelentős része nem pénzköltésről, hanem más szemlélet meghonosításáról szól. Miért kell ebben a városban egy édesanyának – ezt magam is átéltem – sprintelnie a babakocsival, ha nem akarja, hogy a hetes busz rászórja rá a latyakot, vagy elérjen valamilyen tenyérnyi parkot? Hogy van az, hogy ennyi allergiás van ebben a városban? A negyedik programpont pedig egyszerűen annyi, hogy nem kell lopni. Ezt kire érti, Tarlós Istvánra? Nem, hanem arra, hogy a budapesti nagyberuházásokat milyen pályázati rendszerben, kik végeznek el. Ezt mindenki által látható módon kell a jövőben elvégezni. Az említett ügyek nagy része nem főpolgármesteri, hanem kormányzati-, parlamenti hatáskör. Akkor hogy akarja megcsinálni őket? A főpolgármestert megválasztó budapestieket nem lehet semmibe venni. Én nagyon remélem, hogy a város megmutatta, hogy egyrészt valóban új szereplőket akarnak a politikába, másrészt már többször megmutatta, hogy ki tudja kényszeríteni az akaratát, elég csak az internetadó elleni tiltakozásra gondolni. A budapestiek többsége kényszeríti majd ki ezt a kormányból, mert ha mindig csak hallgatunk, semmi nem fog történni. De egyébként innen a Széll Kálmán térre megyek majd támogató aláírásokat gyűjteni, ezek az alkalmak, a következő hetek arra is kiválóak lesznek, hogy rengeteg emberrel beszélgessek és meghallgassam, hogy ők milyen problémákat látnak és milyen megoldási javaslataik vannak. Lehet, hogy egy csomó dologban jobb ötletük van, mint nekem, amit meg fogok fontolni. Attól nem tart, amiről még áprilisban beszélt is a 24.hu-nak adott interjújában, hogy hiába választják meg, ellenzéki főpolgármesterként úgysem tud majd tenni semmit? Sőt, a kormány csak ellehetetleníti majd a város működését. Ettől nem tartok, hanem erre számítok. Ez lesz. Áprilisban arról beszéltünk, hogy már önmagában az, ha egy település élén ellenzéki polgármester van de kormánypárti közgyűlési többség, az el tudja lehetetleníteni a működést. De április óta volt egy EP-választás, és ez alapján komolyan azt gondolom, hogy Budapestnek ellenzéki többségű közgyűlése lesz. És innentől kezdve a közgyűlés egy főváros választóinak akaratát nem lehet figyelmen kívül hagyni, ezt nem tehetik meg Budapesttel. Mikor futott be a DK megkeresése? Azt tudjuk, hogy a párt elnöksége csütörtökön reggel-délelőtt tárgyalta meg az ügyet és mondott igent. Vagyis nekik nagyon kevés idejük volt, feltételezem, önnek is. Hogy a DK-nak milyen ügyrendi fordulói voltak, azt nem ismerem. Amikor a Momentum kinyitotta ezt az ajtót azzal, hogy saját jelöltet állított – ők is nyilván az EP-választás eredménye tükrében, szerintem egyébként nagyon helyesen – utána egy-két napon belül reagált a DK is az új helyzetre. De egyébként engem már korábban is megkerestek számtalan helyről, hogy legyek miniszterelnök-jelölt, főpolgármester-jelölt, kormányszóvivő és ki tudja még mi. De akkor más volt a helyzet, most világossá vált, hogy a többség valami újat akar, itt Budapesten már nem kér a kormányból. Arról mit gondol, hogy az MSZP szerint a DK felrúgott egy megállapodást az ön jelölésével? Szerda este még közösen tartottak kampányfelkészítőt a DK-sok a szocialistákkal és Karácsony Gergellyel, erre másnak délben bejelentik az ön indítását. Erről nem tudok semmit, de szerintem közöm sincs hozzá, ez legyen a két párt dolga. „Fogok én még tárgyalni Orbán Viktorral!” - mondta. Tegyük fel, hogy megválasztják és kap fél órát a miniszterelnöktől. Miről beszélne vele, mi lenne a legfontosabb téma, amit elsőre felvetne neki? Ez is visszanyúlik a program kérdéséhez, ugyanis nem fogok úgy véglegesen lezárt programot letenni az asztalra, hogy előtte nem konzultáltam a budapestiekkel valamilyen formában. Most minden indulónak az a dolga szerintem, hogy minél többet beszélgessen az emberekkel, majd, ha megvan az előválasztási győztes, akkor az ellenzéknek kutya kötelessége, hogy olyan összehangolt választási programot dolgozzon ki, amit minden ellenzéki választó jó szívvel tud támogatni. Ezután már lehet arról gondolkodni, hogy a leendő győztes mivel álljon majd Orbán Viktor elé. Miben jobb mint Karácsony Gergely vagy Kerpel-Fronius Gábor? Nem fogom bírálni őket. Ők a társaim ebben a megmérettetésben. Igen, de ez mégis csak egy verseny, egy vetélkedés, ön pedig – feltételezem – jobbnak, alkalmasabbnak tartja magát náluk, ezért indult el. Én egy rossz szót nem mondok egyikükre sem, ez nem erről szól. Ez egy tévút lenne. Az előválasztásban az a dolgunk, hogy megmutassuk: melyikünk hogy képzeli a változást Budapesten. A politikai ellenfelünk pedig mindannyiunknak Tarlós István jelenleg. Tarlós Istvánnak jelentős támogatottsága van Budapesten. Ha önt megválasztják, az őt támogató, fideszes budapestieknek hogy lesz a főpolgármestere? Nagyon egyszerűen: van Fideszes szemétszállítás, DK-s kátyú, szocialista légszennyezés? A pártok különbözősége csak a kampányban érdekes, ezt követően már egyetlen egy dolog számít, a munka. Nincsenek ellenzéki és fideszes problémák, csak problémák. Így aztán magától értetődik, hogy minden budapesti főpolgármestere szeretnék lenni, pártállástól és pártszimpátiától függetlenül. Attól nem tart, hogy a kormánymédia öt perc alatt kideríti önről, hogy tízévesen csokit lopott a boltból, nem írta meg a házi feladatát, még a másod unokatestvérei is kommunista ügynökök a családban, miközben ön folyamatosan csalja a férjét? Nagyon szépen érzékelteti, milyen széles a tárházuk. Igen, ilyenkor jön az, ha végképp semmit nem találnak, hogy az illető mecsetet akar építeni a városban és amúgy is van már egy burkabutikja, vagy ha mégsem, akkor hamarosan lesz neki egy. Lehet ezekkel mit kezdeni? Nem és nem is érdekkel. Csak azt sajnálom, hogy ez mind a mi pénzünkből megy. De ha már itt tartunk, még a fővárosban is milyen állapotban van a sajtószabadság? A szabadság általában? Mit nem vettek még el az elmúlt években Budapesttől? És ezt csak úgy vissza lehet szerezni néhány „internetadós tüntetéssel”? Ha ez a kétmilliós város kifejezi azt az akaratát, hogy Budapesten nem kér a Fideszből, annak nincs ön szerint nyomásgyakorló ereje? Ez önmagában nagyon fontos üzenet lesz a kormánynak, hogy Budapest mást akar. Ha megválasztanak, akkor olyan nem lesz, hogy a kormány azt mondja: ezt meg ezt nem lehet elintézni, mert: csak. Ki fogjuk kényszeríteni. Egy volt miniszterelnök azt monda nekem, egy politikus teljesítménye egyharmad arányban szól a nyilvános szereplésekről, a kommunikációról, kétharmadot viszont az éjszakáig tartó jogszabály-böngészések, egyeztetések, hajnali megbeszélések, az aprómunka jelent. Ebben mennyire jó? Ha hajnalig kell egyeztetni, átrágni, hogy milyen döntést hogyan készítünk elő, akkor hajnalig fogjuk. A munka sosem szokott elriasztani. Azt összességében nem tartja negatívnak, hogy most mindenki azt emeli ki önnel kapcsolatban (és ön is erre hivatkozik), hogy nem szükséges tíz-húszéves városvezetői tapasztalt, sőt olyan a politikai hangulat, hogy a tapasztalatlanság még előnyt is jelenthet? Ezt valaki elkezdte – szerintem nem jóakaratból –, hogy városvezetői tapasztalattal kell rendelkeznie egy jó jelöltnek. Nyilván nem hátrány, ha van, de szerintem ezek a mondatok most szándékosan azért hangoznak el, mert városvezetői tapasztalata a jelenlegi ellenzéki kínálatból egy embernek van. Aki minden áron ezt hangoztatja, az Karácsony Gergely mellett kampányol. Természetesen szíve joga, hogy ezt tegye. De ne feledjük el, hogy minden városvezető kezdte valamikor. Nincsenek a szülészeteken városvezetői osztályok, ahol a városvezetőnek születetteket teszik be a pólyába. Azt pedig nem egyszer elmondtuk már, hogy mennyire nem szerencsés, ha egy politikus az egyetemről, minden civil vagy munkahelyi tapasztalat nélkül kapásból beül a parlamentbe vagy polgármesternek valahova. Nekem, vagy éppen a Momentum jelöltjének is nagyon komoly tapasztalataink vannak egy szervezet, egy cég vezetésében, ez nagyon fontos. Hogy milyen városvezető lesz bármelyik ellenzéki jelöltből, az egy nagyon komoly szakértői gárda közreműködésén is múlik majd. Egy polgármester vagy egy főpolgármester sem érthet mindenhez, ez nem így működik. Van innen még visszaút a médiába? Nem tudom, de most nem is foglalkoztat. Főpolgármester-jelölt vagyok az előválasztáson a DK ajánlásával (ezt azért is hangsúlyozom, mert a támogatás ennél kevesebbet jelent) civilként. Ha nem ezt fogom csinálni, majd meglátom, hogyan alakul az élet. Ön munkája révén számtalan, ismert Fidesz-politikussal is találkozott már. Tőlük jött már esetleg valamilyen reakció? Egy-két sms, üzenet? Sokan voltak már a vendégeim a hazai politikai szereplők közül, valóban ismernek. És igen, nem csak ellenzéki oldalról kaptam visszajelzést a jelöltségem bejelentése óta. Szerintem nincs ebben semmi csoda. Legyen ez egy jó kis verseny, amelynek a tétje viszont óriási.