Előfizetés

Gruevszki éppen a 444 szerkesztősége melletti lakásban tűnt fel (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.07. 16:59

Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP
A hazájában korrupció miatt elítélt volt macedón miniszterelnök természetesen nem válaszolt az őt kérdező újságíró kérdéseire.
Nikola Gruevszki, tavaly év végén érkezett Magyarországra, ahol menedékjogot kapott, miután hazájában korrupció miatt két év börtönbüntetésre ítélték. (Azóta Észak-Macedónia belügyminisztere nemzetközi elfogatóparancs kiadását is kezdeményezte ellene az Interpol nemzetközi rendőri szervezetnél.) Pénteken délelőtt azonban váratlanul megjelent a 444 szerkesztőségénél a Margit körúton, és bement a mellettük lévő lakásba. 
A portál munkatársa megpróbált néhány kérdést feltenni Gruevszkinek, ám a volt kormányfő minden kérdésre annyit válaszolt csak, hogy "nem szeretne nyilatkozni". 

A Hableány kiemeléshez négy hevedert vezetnek át a roncs alatt

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.07. 16:32
Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője sajtótájékoztatót tart a Margit híd közelében elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelésével kapcsolatos munkálatokról
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Még tart a gyártása annak a kötélnek, amellyel a hajó alatt átvezetett hevedereket fogják a daruhoz rögzíteni.
A műszaki egyetem mérnökeinek számítása alapján négy, drótkötélheveder kell a szerencsétlenül járt Hableány hajó kiemeléshez - jelentette be a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője pénteken Budapesten. Jasenszky Nándor a margitszigeti sajtótájékoztatón közölte: a kiemelés akár szombaton vagy vasárnap megkezdődhet, de az is lehet, hogy a jövő hétig húzódik a művelet. Hozzátette: a Clark Ádám úszódaru már pénteken a helyszínre érkezett, és rögtön munkába áll, amint a búvárok átvezetik a hevedereket a hajó alatt. Egy hevedert a hajó elején, kettőt középen a gépház alatt, ahol a legnagyobb a veszélye annak, hogy a hajó kettétörik, egyet pedig a tat alatt vezetnek át. Egy-egy heveder hat 32 milliméter átmérőjű drótkötélből áll össze, az elején és a végén pedig úgynevezett vezetőköteleket csatolnak hozzá; ezek együttes hossza eléri a 100 métert. A hajó alatt átvezették a több mint száz méter hosszú hevederek vékony, elsődleges vezetőszárait és a tervek szerint haladnak tovább a munkával - mondta. A hajó padozaton fekszik, ez alatt kell átvezetni a hevedereket, de ha nem találnak rést, akkor nagynyomású vízzel próbálnak helyet csinálni nekik. Még tart a gyártása annak a kötélnek, amellyel a hajó alatt átvezetett hevedereket fogják a daruhoz rögzíteni. Hajdu János, a TEK főigazgatója döntött arról, hogy még pénteken "lehozzák" a baleset helyszínére a Clark Ádám úszódarut, mert nem akarta megkockáztatni, hogy a vízállás emelkedése miatt esetleg "megszoruljon" az újpesti kikötőben. Az úszódaru mozgását a katasztrófavédelem Szent Flórián tűzoltóhajója segíti. Arra a kérdésre, hogy hány búvár dolgozhat egyszerre a roncsnál, azt mondta: a szabályok szerint egy, ám vizsgálják annak a lehetőségét, hogy miközben a magyar búvár az átkötéssel foglalkozik, addig a dél-koreai búvárok dolgozhassanak a nyílászárók lezárásán, de erről még nem született döntés. A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, kilenc embert még keresnek.
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Átfért a Margit híd alatt a 200 tonna teherbírású úszódaru - képek a helyszínről

A Clark Ádám már pénteken délután háromkor lehorgonyzott a koreai turistákat szállító Hableány tragédiájának helyszínén, ahol egy másik uszály és pontonok várták markológépekkel.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2019.06.07. 20:15
A Clark Ádám daru Újpesten horgonyzott
Fotó: Szergej Markoszov
A kedvező vízállás miatt hajózott most a baleset helyszínére
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A Duna áradása miatt kérdéses volt, hogy átfér-e a Margit híd alatt
Fotó: Szergej Markoszov
Átfért, de ez nem volt véletlen
Fotó: Szergej Markoszov
Dunakilitinél vizet eresztenek át a Dunából az Öreg-Duna szakaszára az apadás elősegítésére
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Korábban a búvárok hevedereket húztak át a Hableány törzse alatt, hoyg a darut csak rá kelljen akasztani
Fotó: Balogh Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Prohászka Richárd elmondta, hogy a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság több mint 200 kilométernyi Duna-szakaszon 15 hajóval kutatja a dunai hajóbaleset során eltűnteket egészen az országhatárig
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Speciálisan kiképzett személykereső kutyák segítségével keresik az áldozatokat
Fotó: Mohai Balázs / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A szerencsétlenül járt Hableány roncsát az áldozatokkal együtt emelik ki
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Korábban a helyszínre érkezett egy uszály, amire a roncsot fogják kiemelni
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Szlovák segítséggel gyorsítják a Duna apadását, ez segítheti a május 29-én balesetet szenvedett Hableány turistahajó roncsának kiemelését
Fotó: Krizsán Csaba / MTI