Előfizetés

Kötelező lett a bárányhimlő-oltás, az orvosok mégsem boldogak: bajok vannak az időponttal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.07. 11:37
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Phanie
Azt még nem tudni, hány aláírás fog összegyűlni azért, hogy a bárányhimlő oltásának időpontját rugalmasabban kezeljék.
Szeptembertől lesz kötelező a bárányhimlő elleni védőoltás, amit a gyerekeknek két új oltási időpontban, 13 és 16 hónaposan kell megkapniuk. Az oltás kötelezővé tételét minden orvos üdvözölte, az időpontok megválasztását már kevésbé - írja a medicalonline.hu.
A varicella elleni védelem kötelezővé tétele pozitív hír, részletezik, hiszen a betegség évente több 10 ezer embert érint, szövődményei pedig ugyan ritkán, de súlyosak lehetnek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ statisztikája szerint tavaly 24 ezer bárányhimlős fertőzést jelentettek, míg 2017-ben 33 ezret, 2016-ban 38 ezret, 2015-ben 42 ezret, 2014-ben pedig 29 ezret. Ráadásul ezek a számok a valóságban jóval magasabbak lehetnek.
Ami viszont ezzel az oltási sort illeti, már kisebb az öröm. Másfél éves korig a gyerekeket nem hatszor, hanem nyolcszor kell majd kötelező oltások miatt orvoshoz vinni - nem beszélve a választható védőoltások miatti külön időpontokról. Ez a szülőknek és gyerekeknek is teher, de a szakmának is, ráadásul
a gyermekgyógyászokkal még csak nem is egyeztettek a kérdésről.

Mivel az oltási időpontok megválasztása miatti nehézségek rengeteg orvost érintenek, április végén a hazai gyermekgyógyászati grémiumok vezetői közös levelet írtak az országos tiszti főorvosnak. Ebben – nemzetközi tapasztalatokra hivatkozva – azt kérték, hogy a 13 és 16 hónapos életkor helyett a varicella elleni oltás beadását engedélyezzék a 15 és 18 hónapos korban esedékes kötelező védőoltásokkal együtt. Így nem nőne az orvos-beteg találkozások száma, ami, mint írják, nemcsak a gyerekek érdekében lenne fontos, hanem a költséghatékonyság, a szülői compliance és az ellátórendszer további terhelésének megakadályozása szempontjából is észszerű lenne. Ellene semmi nem szól, a varicellaoltás a 15 és 18 hónapos korban adandó kötelező védőoltásokkal együtt is beadható biztonságosan.
Az orvosok levelére a tiszti főorvos május elején válaszolt, jelezve, hogy miközben a gyerekorvosok saját szemszögükből, az eddigi oltások tapasztalataira alapozva formálnak véleményt, addig a védőoltás immunizációs programba illesztésekor egyéb szempontokat is figyelembe kell venni.
Az elutasító választ követően a Házi Gyermekorvosok Egyesülete arra kérte a kollégákat, hogy június 7-én éjfélig ők is kérjék a kötelező védőoltás beadási időpontjának módosítását. A kérést kicsit módosították is: azt szeretnék elérni, hogy a gyerekek 12 és 18 hónapos koruk között kaphassák meg a két oltást, méghozzá úgy, hogy a két dózis között minimum 3 hónap teljen el, és az oltást akár önálló alkalommal, akár más, ebben az időszakban esedékes védőoltással együtt lehessen alkalmazni. 
Azt még nem tudni, hány aláírás fog összegyűlni annak érdekében, hogy a bárányhimlő oltásának időpontját rugalmasabban kezeljék.

A sajtó és a foci után a szlovén szállodaiparba is bevásárolja magát az Orbán-kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.07. 10:05

3 milliárd forintért készülhet megvásárolni egy állami cég egy a szintén közpénz-milliárdokat elnyelő lendvai fociakadémia szomszédjában fekvő szállodakomplexumot.
Az Orbán-kormány turisztikai komplexumot venne Szlovéniában, a beszerzést bonyolító állami cég pedig már a 144,4 millió forintos előleget is elutalta, írja a hvg.hu. A vagyont a Comitatus-Energia nevű állami zrt. egy külföldi ingatlanvásárlással kapcsolatban utalta közjegyzői letétbe, mint azt a lap kiszúrta 2018-as beszámolójukban. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy
a Comitatus-Energia illetékes a szlovéniai Terme Lendava üdülőközpont folyamatban lévő megvásárlásában.

Hacsak a vállalat nem bonyolít egyszerre több külföldi ingatlanvásárlást, akkor a 144,4 millió a Terme Lendavára ment el. A Terme Lendava egyébként magában foglalja a 120 szobás, ötmedencés, háromcsillagos Hotel Lipát, továbbá kempinget, apartmanfalut és egy fejlesztési telket. Arról, hogy a magyar állam 9 millió eurós ajánlatot tett rá, már tavaly augusztusban az Átlátszó is írt. Most a komplexum tulajdonosa, a Sava Turizem is elismerte a hvg.hu-nak, hogy az adásvételi eljárás folyamatban van.
A szlovén sajtóhírek szerint a Sava Turizem 9 millió eurót kérne a Terme Lendaváért, vagyis jelenlegi árfolyamon 2,9 milliárd forintot. A Comitatus-Energiának épp van 2,9 milliárdja, ebből 2,8 milliárd bankszámlán.
Szlovéniában régóta téma, hogy a magyar kormányfő és köre befolyásszerzésre törekszik - ezt figurázta ki például az Orbán Viktort náci vezérként, a szlovák szélsőjobb prominens alakjai által körberajongva ábrázoló márciusi karikatúra is, ami az újságírók elleni fellépést kérte a magyar külügy. A karikatúrát címlapon hozó lap, a Mladina szerint a magyar kormány már akkor beavatkozott a szlovén belpolitikába, mikor
Orbánhoz közeli emberek anyagilag is kisegítették a Janez Janša vezette szélsőjobboldali pártot, a tavalyi választáson csúfosan elbukó SDS-t, illetve amikor bevásárolták magukat a helyi médiába.

Nem lesz messze egyébként a Terme Lendava szállodakomplexum attól a lendvai fociakadémiától sem, amire 1,3 milliárd forint közpénzt költ el a magyar kormány.

Megy a koncepciógyártás a Mi Hazánkban, újratervezik a „nemzeti radikalizmust”

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2019.06.07. 08:15

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Toroczkai László és Volner János is koncepciót készít arról, milyen átalakításokra van szükség az EP-választáson mandátum nélkül maradt pártban.
A volt jobbikosokból alakult Mi Hazánk Mozgalom eredménye az európai parlamenti (EP) választáson a „félig tele, félig üres pohár” esete. Korábbi nyilatkozatai alapján Toroczkai László pártelnök és listavezető erősen bízott abban, hogy az ötszázalékos küszöb átlépésével a Mi Hazánk – személy szerint ő – mandátumot szerez az Európai Parlamentben (EP). Novák Előd alelnök és kampányfőnök a 2009-es meglepetéssel példálózott, mikor is az alaposan alulmért Jobbik 15 százalékot ért el.
A kormánypárti sajtóban sok lehetőséghez jutó Mi Hazánk az EP-választás napjára lejjebb adta igényeit. Az új „nemzeti radikális” párt hivatalos kommunikációja ekkor már arról szólt, hogy az egy százalék fölötti eredmény is sikernek tekinthető. A vége 3,3 százalék lett: nem vereség, de nem is győzelem. Olyan politikusoknak kellett beérniük ennyivel, akik a tavalyi országgyűlési választáson kudarcként könyvelték el a Jobbik 20 százalékát.
A külvilág felé egységet mutató Mi Hazánkban információnk szerint belső feszültségek munkálnak: Volner János parlamenti képviselőnek – aki tavaly ősszel hagyta el a Jobbikot, és „külső támogatóként” csatlakozott a Mi Hazánkhoz – akadtak konfliktusai Toroczkai Lászlóval, még inkább Novák Előddel. „Ez butaság, Lacival (Toroczkai Lászlóval) régóta barátok vagyunk, a legszorosabb értelemben véve a bajtársamnak tekintem. Vele már a Jobbikban is nagyon jól együtt tudtunk dolgozni, és még csak össze sem vesztünk soha. Éppen Laci személye volt az egyik fő ok, amiért most segítem a pártot” – reagált lapunknak Volner.
Szavaiból azt szűrtük le, hogy a segítőkészség olyan meghatározó jegye egyéniségének, ami tökéletesen háttérbe szorítja személyi ambícióit. Amikor arról kérdeztük, nem vette-e zokon, hogy helyette Toroczkai lett az EP-lista vezetője, kifejtette: „Ugyanazt tudom mondani, amit még a Jobbik politikusaként mondtam. Az EP-lista volt a legutolsó, amire gondoltam. Itthon szeretnék politizálni, mindenben segíteni a frissen megalakult Mi Hazánkat. Tavaly tavasszal az Iránytű Intézet felmérése szerint Vona Gábort is megelőzve a Jobbik legnépszerűbb politikusa voltam, ezért azt gondolom, az ismertségemmel, a politikai tapasztalataimmal sokat tudok segíteni.”
Tény azonban, hogy Volner János hiányzott a Mi Hazánk kampányarcai közül. Volner facebookos bejegyzéséből, amit még az EP-választás előtti héten tett közzé, a méltatlanul mellőzött politikus képe rajzolódott ki. Felidézte, hogy tavaly októberben „intenzív médiakampányt” indított, amelynek végén a frissen bejegyzett Mi Hazánk már 3 százalékon állt a biztos pártválasztók körében. „A Mi Hazánk villámgyors erősödésében komoly szerepem lehetett” – állapította meg Volner János. Beszámolója szerint egy rendezvényen annyian fogtak kezet vele, hogy az iránta való érdeklődést Toroczkai László egyenesen „zavaró mértékűnek” nevezte. A párt vezetősége végül mégis úgy döntött, hogy „az EP-kampány sikerét Novák Előd, Dúró Dóra és Toroczkai László személyére alapozza”, szerepléseik révén kell „a 3 százalékos szintről tovább erősödnie a pártnak” – konstatálta Volner.
Azóta már tudjuk, az erősödés csak minimális mértékben valósult meg. Kérdés, Volner mit gondol arról, a Mi Hazánk elérte volna-e az öt százalékot, ha neki nagyobb szerep jut a kampányban. Kitérő választ kaptunk. Úgy vélte, természetes, hogy nem lineárisan növekszik egy párt támogatottsága. „A Mi Hazánk nagyon szép eredményt ért el, villámrajtot vett, nyolc hónappal a bejegyzése után már megtette a parlamenti küszöbig vezető út kétharmadát. Joggal lehetünk elégedettek” – jelentette ki.
Az elégedettség érzése ugyanakkor mintha nem töltené el maradéktalanul a Mi Hazánkat. Volner közlése szerint pár napja egyeztetett Toroczkaival arról, hogy mindketten tervet készítenek a „pártban szükséges átalakításokra”, ezeket pedig még június folyamán „összefésülik”. Egyéb konkrétumot nem említett. Árulkodó lehet, hogy mostani nyilatkozatában Volner egyetlen szót sem ejtett Novák Elődről, ahogyan megkeresésünkre Novák sem szeretett volna Volnerről beszélni.

Mozgalmi adó

Mennyit költöttek EP-kampányra, és miből? – kérdeztük annak ismeretében, hogy a Mi Hazánk nem kap állami támogatást. Az országgyűlési és önkormányzati képviselőik tiszteletdíjából fizetett „általános mozgalmi adó” mellett szimpatizánsaik adománya és társadalmi munkája adta a kampány gerincét – derült ki Novák Előd tájékoztatójából, amit a 444.hu-nak is elküldött. Konkrét összeg azért is nehezen megbecsülhető, mert például a szimpatizánsok otthon is nyomtattak plakátokat – tette hozzá. Lényeges segítség, hogy a Mi Hazánk négy országgyűlési képviselője működési keretként mintegy 15 millió forintot kap havonta. „Meghatározó a költségvetésünkben az az ötmillió forintos kölcsön, amelyet kaptunk egy tagunktól, miután az összes bank megtagadta, hogy hitelt vegyünk fel” – írta Novák Előd.