Egy ember meghalt, többen megsérültek egy svájci felvonón

Publikálás dátuma
2019.06.05. 16:14

A sífelvonón karbantartás közben történt baleset.
Egy ember meghalt és további hatan megsérültek egy sífelvonón történt balesetben Svájcban - közölte a helyi rendőrség szerdán. A baleset a sífelvonó szokásos karbantartása közben történt a közép-svájci Obwalden kantonban, Engelberg-Titlis síterepen. A baleset akkor történt, amikor a felvonó két acélsodronya a karbantartást végző munkásokhoz csapódott. A baleset idején a munkálatok miatt zárva volt a Tiltis-hegyen lévő kabinos felvonó, így turistáknak nem esett bajuk. A tiltisi kabinos felvonót üzemeltető vállalat egy alkalmazottja a helyszínen életét vesztette. A balesetben három dolgozó súlyosan megsérült, őket helikopterrel szállították kórházba, valamint további három dolgozó könnyebb sérüléseket szenvedett. A rendőrség közölte: a baleset okát ügyészek és törvényszéki nyomozók fogják kivizsgálni.
Szerző

Weber egyértelművé tette: a Fidesz nem állíthat alelnököt az EPP-frakcióban

Publikálás dátuma
2019.06.05. 15:41

Fotó: SVEN HOPPE / AFP
Az elmúlt napokban egymásnak ellentmondó nyilatkozatok után a frissen újraválasztott frakcióvezető világosan fogalmazott.
Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának (a fideszesek szavazataival is) frissen újraválasztott elnöke mai sajtónyilatkozatában egyértelműen megerősítette: a Fidesz képviselői nem kaphatnak pozíciókat a politikai csoport irányító testületében. Hivatalos magyar nyilatkozatokra reagálva azt is közölte, hogy a Fidesz tagságáról a Herman van Rompuy vezette bölcsek testülete fog dönteni, és nem a magyar hatóságok. Még kedden néhány óra leforgása alatt többször is véleményt változtattak az EPP frakciójának vezetői arról, hogy a Fidesz képviselői betölthetnek-e pozíciókat a politikai csoportban.  Weber az EPP frakció alakuló ülését követő sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá, hogy négy hónappal ezelőtt Joseph Daul pártelnökkel együtt javasolta a Fidesz tagságának a felfüggesztését a pártcsaládból. A döntés azzal jár, hogy a párt tagjai nem vehetnek részt a belső párttestületek tevékenységében. Vagyis a Fidesznek korlátozott befolyása maradt — hangsúlyozta a frakcióvezető. “Akkor az én javaslatomra döntöttük arról is, hogy a magyar tagpártnak nincs joga jelölteket állítani pártpozíciókra. Most a frakcióban is megállapodtunk ezekről az elvekről. Nem választottunk meg alelnöknek fideszes politikust. Bár a delegációjuk jelölhetett volna, de azt mondtam rá: nem. A szabályokat tiszteletben kell tartani” — szögezte le Manfred Weber.   A frakcióvezető néhány szóban reagált az utóbbi napok kormányzati nyilatkozataira is: “Szeretnék világosan fogalmazni: a Fidesz tagságának a kérdése Herman van Rompuy és a ‘bölcsek’ kezében van, nem a magyar kormányéban. Herman van Rompuy fogja meghatározni, hogy a Fidesz a pártunk tagja maradhat-e vagy sem. Remélem, hogy Magyarországon kedvező irányú változások lesznek”.  
Frissítve: 2019.06.05. 15:43

Feljelenti Strache-t a volt kancellár, akinek állítólagos orgiáiról pletykált

Publikálás dátuma
2019.06.05. 13:34
Christian Kern, korábbi felvétel
Fotó: JOHN THYS / AFP
A hírhedt ibizai videón a bukott szélsőjobbos politikus arról is pletykált, forrásai kiskorúakkal látták Christian Kernt. A korábbi kancellár szerint ez puszta rágalom.
Christian Kern volt kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) egykori elnöke rágalmazás miatt feljelentést tett Heinz-Christian Strache lemondott alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke ellen, amiért az szerinte hamis állításokat közölt vele kapcsolatban a 2017-ben Ibizán készült, botrányt kiváltó videofelvételen - adta hírül az osztrák sajtó szerdán. 
Strache a 2017-ben Ibizán rejtett kamerával készült, kormányválságot kirobbantó videofelvételen többek között arról is beszél, hogy
egy informátora szerint Kern Afrikában állítólag kiskorúakkal folytatott szexuális kapcsolatot. Kern visszautasította a vádat, és rágalmazás miatt feljelentést tett.

Strache nem élvez büntetőjogi mentességet, noha 2017-ben, amikor a botrányos videofelvétel készült, még parlamenti képviselő volt. Minthogy már nem rendelkezik képviselői mandátummal, számolnia kell a jogi következményekkel - írta az osztrák sajtó. Ugyanakkor Strache maga is tett több feljelentést azok ellen, akik a videó előállításában, terjesztésében és nyilvánosságra hozatalában részt vettek. Így többek között a felvételt elsőként nyilvánosságra hozó lapokat, a német Spiegelt és Süddeutsche Zeitungot is beperelte. A feljelentés szövegében konkrét személyeket is megjelölt, akik ellen nyomozás is indult.
Anne Leiding müncheni főügyész arról tájékoztatott, hogy az ügy jogi vizsgálata folyamatban van. Johann Pauer, Strache ügyvédje megerősítette, hogy a müncheni és a hamburgi ügyészségen a személyiségi jogok, köztük a képfelvételek közzétételével a magánszféra megsértése, megfélemlítés és rágalmazás gyanúja miatt tettek feljelentést. Az ügyvéd szerint a jogi eljárások célja többek között az is, hogy felderítsék: kik és miért vettek részt a videó elkészítésében, terjesztésében és nyilvánosságra hozatalában.
A felvételen a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy, állítása szerint ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek.