Egyelőre nem pörög Lázárék kastélybiznisze

Publikálás dátuma
2019.06.05. 12:15

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Grosswiese Zrt. 16 millió forint bevétel mellett mindössze 2,4 millió forint nyereséget termelt 2018-ban.
Bár nem volt veszteséges, meglehetősen gyenge évet zárt tavaly az a Lázár János résztulajdonában álló részvénytársaság, amely a Hódmezővásárhelyhez tartozó batidai tanyavilágban felépített fényűző vadászkastélyt birtokolja, s amit az egykori Miniszterelnökséget vezető miniszter és családja földjei vesznek körbe – írja a 24.hu. A portál a főtevékenységként ingatlan-bérbeadással foglalkozó Grosswiese Zrt. beszámolója alapján kiemeli, hogy a társaság 16 millió forint bevétel mellett mindössze 2,4 millió forint nyereséget termelt 2018-ban, miközben több mint 20 millió forintnyi tartozás terheli. 2017-ben egyetlen alkalmazottja sem volt a cégnek, tavaly viszont már három embert foglalkoztatott. A gyenge eredmény azért is érdekes, mert még 2017-ben a Délmagyar érdeklődött a Nagyréti Vendégháznak elnevezett létesítményről, az ingatlant üzemeltető társaság akkori főtulajdonosa – Kulik Jenő – pedig azt közölte a portállal, hogy a kastélyt ezer euróért (jelenlegi árfolyamon 320 ezer forintért) lehet majd bérelni. Hozzátette: a létesítményt prémium vendégeknek szánják, akiket a tulajdonosok saját kapcsolataikon keresztül érnek el, így a vendégházat nem is fogják nyilvánosan meghirdetni.   
Szerző

Közösen kezd villanyautók fejlesztésébe a BMW és a Jaguar Land Rover

Publikálás dátuma
2019.06.05. 11:13

Fotó: FrankHoermann/SVEN SIMON / AFP
A közös munka költségcsökkentést jelent, ami különösen a Jaguar Land Rover esetében égető, minthogy idén 4 millliárd dolláros mínuszba kerültek.
Villanymotorok, váltók és teljesítményelektronikai eszközök közös fejlesztését jelentette be szerdán a BMW és a Jaguar Land Rover, írja a Reuters. Mindkét vállalatra komoly nyomás nehezedik, hogy zéró emissziós megoldásokkal álljon elő - azzal, hogy a fejlesztés terén a versengés helyett az együttműködést választották, jelentős költségeket spórolnak meg e cél elérése közben.
A költségcsökkentés különösen a Jaguar Land Rover esetében égető, minthogy idén 4 millliárd dolláros mínuszba került. A BMW korábban a Daimlerrel tárgyalt az együttműködésről.
Érdekesség, hogy a Jaguar Land Rover élén is egykori BMW-s vezetők állnak. A BMW 1994-ben vette meg a brit Rover csoportot, majd hat évvel később adta el a Jaguar és a Land Rover márkákat a Fordnak. Utóbbitól 2008-ban vásárolta meg az indiai Tata csoport a két márkát.
Szerző

Jó hír az autósoknak: olcsóbb lett a tankolás

Publikálás dátuma
2019.06.05. 10:51

Fotó: Népszava
A Mol szerdán csökkentette 9 forinttal a 95-ös benzin és 7 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát.
A változással a benzin literenkénti átlagára 400 forintra, a gázolajé 403 forintra csökkent. Az üzemanyagok ára legutóbb egy hete, szerdán csökkent, akkor a 95-ös benziné 3 forinttal, a gázolajé 6 forinttal lett kevesebb. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.
Szerző