A fehér hús is ugyanannyira emeli a koleszterinszintet, mint a vörös

Publikálás dátuma
2019.06.05. 11:57

Fotó: Andreas Franke / AFP
Azonos hatással van a vér koleszterinszintjére a vörös és a fehér hús fogyasztása amerikai kutatók új tanulmánya szerint.
A kutatókat is meglepte a Kaliforniai Egyetem Gyermekkórházának Oaklandi Kutatóintézete (CHORI) vezetésével készült kutatás eredménye, amely szerint mind a vörös, mind a fehér hús nagy mennyiségű fogyasztása magasabb koleszterinszintet eredményez, mint a hasonló mennyiségű növényi fehérje fogyasztása. Ez a hatás független volt attól, hogy az étrend tartalmazott-e nagy mennyiségben telített zsírokat vagy nem.
„Amikor ezt a tanulmányt terveztük, azt vártuk, hogy a vörös hús jóval károsabb hatással lesz a koleszterinszintre, mint a fehér, és meglepődtünk, amikor nem ez derült ki. Hatásuk a koleszterinre azonos, ha a telített zsírszintek azonosak” – mondta Ronald Krauss professzor, az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmány egyik szerzője, a CHORI Ateroszklerózis (az artériafal megkeményedéséből adódó érelmeszesedés) Kutatóközpontjának igazgatója. A tanulmányozott húsok között nem volt feldolgozott hús – például virsli vagy császárszalonna –, legelőn tartott szarvasmarha húsa, sem pedig hal – tette hozzá.
A tanulmány eredménye azt jelzi, hogy az eddig véltnél 
hasznosabb a húsfogyasztás korlátozása a koleszterinszint csökkentése érdekében.

A növényi fehérjék a legegészségesebbek a koleszterint tekintve – derítették ki a kutatók.
A vöröshús-fogyasztást az elmúlt években kapcsolatban hozták a szív- és érrendszeri betegségek növekvő kockázatával. Az amerikai kormány étrendi ajánlásaiban a baromfifogyasztás növelése szerepel egészségesebb alternatívaként.
Egészen eddig nem volt azonban átfogó összehasonlítás a vörös, a fehér hús és a nem hústermékekből származó fehérjék hatásáról a koleszterinszintre. A nem hús eredetű fehérjék, a zöldségekből, tejtermékekből és hüvelyesekből származó fehérjék bizonyultak a legelőnyösebbnek a koleszterint illetően – magyarázta Krauss.
Szerző

Újra a világ legjobb mentőkutyái között Symba

Publikálás dátuma
2019.06.05. 06:38
Symba és gazdája, Balázs László
Fotó: Cseke Csilla / MTI
Egy hete teljesítette a legnehezebb nemzetközi mentőkutyás vizsgát a magyar Symba.
Jelenleg csak öt olyan kutya van a világon, akik romkutatásból és területvizsgálatból is rendelkeznek mestervizsgával, Symba pedig köztük van. Kilencévesen, egy műtét és hosszú rehabilitáció után, saját gazdáját is meglepte.
Szerző
Témák
mentőkutya
Frissítve: 2019.06.05. 09:43

Kiderült: még napi 25 kávé sem árt a szívnek

Publikálás dátuma
2019.06.04. 09:09

Fotó: Mauricio Valenzuela/dpa Picture-Alliance / AFP
Még napi 25 kávé elfogyasztása sem teszi olyan rugalmatlanná az artériákat, mint korábban hitték - derítették ki brit kutatók.
Mint megírtuk, egy korábbi kutatás szerint a napi 2-4 csészét fogyasztók akár két évvel is tovább élnek, mint akik egyáltalán nem isznak feketét. A kávéfogyasztás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri és a légzőszervi megbetegedések kialakulásának kockázatát, még dohányzás esetén is. Egy másik kutatás szerint a pörgető hatáshoz pedig még inni sem kell, egy kávéfüggőnek már attól felgyorsul az agyműködése és jobban tud koncentrálni, ha a feketéjére gondol, és hisz a hatásában. 
Most pedig a londoni Queen Mary Egyetem kardiológusai a Brit Kardiológiai Társaság éves manchesteri konferenciáján mutatták be több mint nyolcezer ember bevonásával készült tanulmányukat. Ez cáfolta azt a megállapítást, hogy a kávézás növeli az artériák merevségét. A kutatók szerint ellentmondóak a korábbi feltételezések arról, hogy a kávéfogyasztás az artériák rugalmatlanságához vezet, mivel azok kis számú résztvevő bevonásával készültek - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.
A tanulmány készítői három csoportra osztották a résztvevőket. Az elsőbe tartoztak azok, akik napi egynél kevesebb kávét, a másodikba a napi egy-három, a harmadikba a háromnál több kávét fogyasztók kerültek. Kizárták azokat, akik napi 25-nél több kávét fogyasztottak, de nem találtak összefüggést az artériák nagyobb mértékű merevsége és az ilyen nagy mennyiségű kávé fogyasztása között, amikor összehasonlították adataikat azokkal, akik napi egynél kevesebb kávét ittak. Eredményeiket még olyan tényezők sem módosították, mint a résztvevő kora, neme, magassága, súlya, az, hogy dohányzott-e vagy fogyasztott-e alkoholt, milyen étrenden élt és volt-e magas vérnyomása.
"A különböző jelentések eltántoríthatják az embereket a kávézás élvezetétől. Bár nem tudjuk bizonyítani az általános kapcsolatot, tanulmányunk azt jelzi, hogy a kávé nem ártalmas az artériákra, ahogyan azt korábbi tanulmányok felvetették. Bár tanulmányukban voltak olyanok is, akik napi 25 kávét ittak, az átlagos fogyasztó napi 5 kávét ivott. Ezeket az embereket szeretnénk tanulmányozni közelebbről jövőbeni munkánkban, hogy segítsünk megállapítani a kávéfogyasztás biztonságos mennyiségét" - mondta Kenneth Fung, a kutatás egyik készítője.
Frissítve: 2019.06.04. 11:36