Mértéktelen adókedvezményekkel ajándékozta meg a külföldi sportolókat a kormány

Publikálás dátuma
2019.06.05. 07:29

Fotó: Népszava
Főleg azok a focisták örülhetnek, akik az Eb miatt vannak itt, és teljes szja-mentességet kaptak.
Nem csak a magyar sportolók számára rendkívül kedvező több jövedelemadózási forma, de a kedvezmények a jövő évtől érintik az itt dolgozó külföldi játékosokat, edzőket, sportvezetőket is – derül ki az adótörvények módosítócsomagjából.
Mint megírtuk, a magyarországi székhelyet választó nemzetközi sportszervezeteknek a munkavállalóik után mindössze 15 százalékos ekhot kell fizetniük, illetve a sportdiplomácia körébe sorolható juttatásaik adómentesek lesznek. (Ehhez persze hozzátartozik az is, hogy hivatásos sportolóknak egy korábbi törvénymódosítás nyomán nem is kell adót fizetni a minimálbér fölött, egészen a félmilliárdos bevételig.)
Most a hvg.hu arra is felhívja a figyelmet, hogy a kormány a sportversenyképesség nevében még valamivel kedveskedett a külföldi játékosoknak, akik közül páran most ugyanolyan elismerésben részesülnek országunk vezetésétől, mint a négy gyermekes anyák. Az UEFA 2020-as labdarúgó Eb miatt itt tartózkodó munkatársainak, illetve általában
az itt valamilyen ellátásban, díjban, ajándékban részesülő külföldi sportolóknak, bíróknak, sportvezetőknek, stb. nem kell az szja-t megfizetniük.

Hogy miért változtatja sport-adóparadicsommá Magyarországot az Orbán-kormány? Az indok: vonzóbbá szeretnék tenni a nemzetközi sportszövetségek számára az országot, „ahová érdemes e szervezeteknek letelepedniük”.
Szerző
Frissítve: 2019.06.05. 09:32

Kezdődnek a szóbeli érettségik

Publikálás dátuma
2019.06.05. 07:10
Illusztráció
Fotó: Népszava
A diákok először emelt szinten adnak számot tudásukról.
Ma országszerte megkezdődnek a szóbeli érettségi vizsgák. Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint az emelt szintű szóbeli érettségi június 5-13. között 96 vizsgatárgyból, 186 helyszínen, 2919 bizottság előtt több mint 42 900 vizsgával folytatódik. A középszintű szóbeliket június 17-28. között tartják az érettségit szervező középiskolákban és a kormányhivatalokban. Az emelt szintű vizsgákat a megyei, fővárosi kormányhivatalok (KH) szervezik. Az OH által elkészíttetett szóbeli tételek a KH-k közreműködésével jutnak el a három tagú tantárgyi bizottságokhoz. A tantárgyi bizottságok elnökét és tagjait a vizsgaszervező KH bízza meg. A vizsgázó teljesítményét az adott tantárgyi bizottság mindhárom tagja – a tárgy leírásában, jogszabályban rögzített szempontok alapján – egyéni értékelő lapon, külön-külön értékeli. Az egyéni értékelések egyeztetése után közösen tesznek javaslatot az érettségi vizsgabizottságnak a diákok teljesítményének minősítésére. A tantárgyi bizottság egyéni osztályozó ívet állít ki minden érettségizőről, amelyet a vizsgaszervező KH küld meg az illetékes érettségi vizsgabizottságnak.
Szerző

Már a közös kampányon dolgoznak

Publikálás dátuma
2019.06.05. 07:00

Fotó: KARÁCSONY GERGELY FACEBOOK-OLDALA
Közös kampányfelkészítőt tartottak Karácsony Gergely vezetésével a DK-s, MSZP-s és párbeszédes budapesti polgármester- és képviselőjelölteknek.
Több mint százan vettek részt azon a választási felkészítőn még a múlt pénteken, amit Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció (DK) által támogatott főpolgármester-jelölt szervezett. Az eseményről Karácsony Gergely közzé is tett néhány fotót politikusi Facebook-oldalán, a Népszava most részleteket is megtudott. A rendezvényt a három párt színeiben induló kerületi polgármester-jelölteknek és helyi képviselőjelölteknek tartották. Ők összesen mintegy háromszázan vannak, tehát nem volt ott mindenki – igaz, nem is véglegesek még a pártok közötti önkormányzati megállapodások. Úgy tudjuk, a rendezvény elején Karácsony Gergely tartott egy prezentációt, amelynek az állt a középpontjában: az ellenzék összességében jól szerepet az EP-választáson Budapesten, de a helyhatósági voksoláson a fővárosban hagyományosan átlag alatti a részvétel, vagyis a megfelelő mozgósítás lesz a lényeg. Ezután a három párt egy-egy szakpolitikusa tartott előadást városvezetési-, városüzemeltetési- és politikai kérdésekről.
Egy résztvevő szerint ez csak az első közös, felkészülési rendezvényük volt, és a hangsúlyt most inkább a „csapatépítésre” helyezték. Később több hasonló rendezvényt tartanának a képviselőjelölteknek és a „remélhetőleg teljesen egységes kampányt vezető” közös csapatnak is.
– Nagyon sokfelől jövünk, heterogén a társaság, nyilván az a jó, ha mindenki minél jobban összecsiszolódik, mert valódi mozgósítást csak úgy tudunk elérni, ha helyben valóban minden párt jelöltjei, aktivistái a lehető legszorosabban együttműködnek majd – mondta lapunknak egy résztvevő.
A jövőben várják majd az LMP és a Jobbik csatlakozását is. Forrásunk abban bízott, hogy az egyelőre biztatóan működő együttműködésnek az sem árt majd, ha a Momentum kívánságára néhány helyen valóban felnyitják a már megkötött megállapodásokat. A DK-nál, az MSZP-nél és a Párbeszédnél is örülnek, hogy a Momentumnak saját jelöltje lesz az ellenzéki főpolgármester-jelöltek előválasztásán Kerpel-Fronius Gábor személyében, mivel ez csak fokozhatja a választók szavazási kedvét a hónap végi voksoláson. – Az LMP-nek az a célja, hogy egy kihívója legyen a fideszes jelölteknek. Helyi képviselői, polgármesteri és főpolgármesteri szinten is – jelentette ki a Népszavának Kanász-Nagy Máté. Az LMP titkára jelezte, ezzel kapcsolatban folynak is egyeztetések. – Amennyiben megállapodunk, akkor az LMP magától értetődően érdekelt abban, hogy minél többen elmenjenek szavazni ősszel, ennek elősegítése miatt is koordinálnánk az ellenzékkel – hangsúlyozta. Az ellenzéki tárgyalásokon egyébként már nem az LMP lemondott fővárosi elnöke, Moldován László képviseli a pártot. Jövő héten tartanak budapesti kongresszust, ahol eldöntik, hogy ki vezeti majd a tárgyalódelegációjukat. Továbbá nagy valószínűséggel az is eldől, hogy miután kifaroltak Puzsér Róbert mögül, lesz-e saját főpolgármester-jelöltjük, vagy beállnak az egyik mostani induló mögé.

Nincs már párt Puzsér mögött

Elfogytak a pártok, amelyek Puzsér Róbert főpolgármesteri ambíciót támogatták – erről a médiaszemélyiség számolt be közösségi oldalán. Puzsér hétfőn közölte, hogy kiszáll az előválasztásból, emiatt pedig az LMP rögtön bejelentette, hogy szerződést bont vele. A Puzsért támogató másik ellenzéki párt, a Jobbik budapesti elnöke, Bencsik János lapunknak azt mondta, hogy június 6-án döntenek a továbbiakról. A médiaszemélyiség viszont kedden bejelentette: „Nem leszek olyan ellenzéki politika részese, melyet Gyurcsány Ferenc vezet.”