Előfizetés

Ingyen tömegközlekedhetnek a nők Újdelhiben

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.04. 15:29

Fotó: Rafael Yaghobzadeh/Hans Lucas / AFP
Ingyenesen vehetik igénybe a nők a tömegközlekedési eszközöket az indiai fővárosban, Újdelhiben - jelentették hírügynökségek hétfőn.
Az intézkedés előreláthatólag mintegy 850 ezer nőt érint, és évente mintegy 103 millió euróba kerül - közölte hétfőn Újdelhi minisztere, Arvind Kedzsrival. A lépés a nők biztonságát hivatott javítani, valamint a légszennyezést csökkenteni - tette hozzá a tisztviselő.
A helyi hatóságok közlése szerint a következő 2-3 hónapban várható az intézkedés életbelépése. A tömegközlekedési szolgáltatók az elmúlt hónapokban emelték áraikat, emiatt sok ember inkább gyalog közlekedik. Emellett még idén 150 ezer biztonsági kamera telepítését tervezik Újdelhiben. Kedzsrival bírálói szerint a politikus ezzel csak szavazatokat akar szerezni, ugyanis januárban tartják a helyi választásokat.
A szexuális erőszak széles körben elterjedt problémának számít Indiában. 2016-ban mintegy 40 ezer esetben érkezett jelentés szexuális zaklatásról. A valós szám azonban ennél jóval magasabb lehet a feltáratlan esetek nagy száma miatt. Indiában ugyanis gyakran előfordul, hogy a szexuális zaklatás áldozatai nem jelentik fel az elkövetőket.

Eredeti formájában építtetné vissza a Notre-Dame leomlott huszártornyát a főépítész

MTI
Publikálás dátuma
2019.06.04. 14:14
ötven méter magasból emelték le e szobrokat
Fotó: BERTRAND GUAY / AFP
Egy pályázat segítségével döntik majd el, hogy az eredeti másolatát építik meg, vagy egy új toronyra van szükség.
Az áprilisi tűzvészben megrongálódott párizsi Notre-Dame felújításáért felelős építész, Philippe Villeneuve a leomlott huszártorony eredeti formájában történő helyreállítását javasolta a Le Figaro című napilapban megjelent interjúban. Miután Emmanuel Macron a katasztrófa másnapján azt mondta, hogy nemzetközi építészeti pályázatot hirdetnek a leomlott huszártorony újjáépítésére, s pályázat segítségével döntik el, hogy 
„az eredeti másolatát építik meg, vagy korunk technikáinak és kihívásainak megfelelő új toronyra van szükség”, belpolitikai vita alakult ki arról, hogy mi lenne a jó megoldás.

„Szerintem nem egyszerűen helyre kell állítani a huszártornyot, hanem az eredetei formájában kell azt megtenni”  – mondta a műemlékvédelmi épületek főépítésze, aki 2013 óta vezeti a katedrális felújítási munkálatait. Emlékezetett arra, hogy az 1964-ben aláírt Műemlékek és Helyszínek Védelméről szóló Nemzetközi Charta előírja, hogy a történelmi műemlékeket eredeti formájukban kell felújítani.  
A köztársasági elnök a tűzvészt követően úgy fogalmazott, hogy olyan invenciózus helyreállítást képzel el, amelyet a huszártornyot a XIX. században megalkotó Viollet-le-Duc építész munkássága inspirálna, aki saját korában tiszteletteljes kreativitással tudta ötvözni a hagyományt a modernitással.

Eugene Viollet-le-Duc 1859 és 1860 között állította helyre a Notre-Dame kúp alakú huszártornyát. Az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között bontották le.  A főépítész szerint "Eugene Viollet-le-Duc remekművének nagy ereje a kortalanságban rejlett. Egy XIII. századi középkori remekművet épített újjá. Ezt kellene most is tenni”. Példaként említette a kölni dóm második világháborúban kilőtt ablakainak pótlását.  „Amikor Viollet-le-Duc újjáépíttette a huszártornyot, csak három rajz állt rendelkezésére a régi toronyról, amely akkor már nem létezett. Ma nem ez a helyzet.
A leomlott huszártorony nagyon jól dokumentált, minden részletet rögzítettünk. Nem a semmiből kell kezdenünk”

– hangsúlyozta Philippe Villeneuve. Egy áprilisi végi felmérés szerint a franciák 54 százaléka a huszártorony eredeti formában történő helyreállítását tartja jó megoldásnak, míg 25 százalékuk kortárs építészeti megoldást támogatna. Franck Riester kulturális miniszter május elején jelezte, hogy 
jóllehet a végső döntést az állam mondja ki, valamilyen formában konzultálni fognak az emberekkel arról, hogy melyik megoldást támogatnák.

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, a Cité-szigeten található épület a legjelentősebb európai turistalátványosság, évente 13 millióan keresik fel.
A francia kulturális minisztérium által a magánemberek és vállalatok adományának fogadására kijelölt négy hivatalos szervezet több mint 400 millió eurót (127,7 milliárd forint) gyűjtött össze a Notre-Dame helyreállításához.

Az adományok és felajánlások teljes összege ennél jóval magasabb, ha beszámítják a francia állam különböző mecénásainak adományait is. Becslések szerint a teljes összeg elérheti az egymilliárd eurót (319,2 milliárd forint) is. Ekkora összeget korábban sohasem sikerült adományokból összegyűjteni Franciaországban.

Lövöldözés Ausztráliában – legalább négy halottja van a támadásnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.04. 14:10

Fotó: Keri Megelus
A férfi egy motelban nyitott tüzet, több vendéget is megsebesítve.
Lövöldözés volt az Ausztrália északi részén, Darwin városában, legalább négy ember meghalt – írja a BBC.  A támadás helyi idő szerint este hat órakor történt, azóta egy embert letartóztattak. A szemtanúk szerint egy 45 év körüli fegyveres férfi a város külvárosában lévő motelbe érve tüzet nyitott több szobában is, mielőtt elmenekült a helyszínről. Egy nőt többször is megsebesített a lábán. A támadót a rendőrség később Woolner külvárosában fogta el.