Csak bérre 35 milliárd forintot költöttek 2 év alatt az NBI-es csapatok

Publikálás dátuma
2019.06.04. 07:46

Fotó: Kállai Márton
Ha a Vidi nem jut be az Európa-liga csoportkörébe, a csapatok 2,5 milliárd forintos veszteséget hoztak volna össze.
Az NBI-es csapatok két év alatt 35,5 milliárd forintot költöttek bérekre - írja a 444.hu.  Ebben a klubok összes alkalmazottja benne van, de a nagyobb részt a játékosok fizetése adja ki. Ha az Európa-ligán jól szereplő Vidi nem lett volna, a csapatok 2,5 milliárd forintos veszteséget hoztak volna össze. A napokban nyilatkozott a Nemzeti Sportnak Szima Gábor, a debreceni csapat tulajdonosa: 
„Futballvállalkozás Magyarországon nem hoz profitot. Aki a nyereség miatt akar magának klubot vásárolni, inkább másba fektesse a pénzét”

Szavai hasonló tartalommal bírnak, ahogyan Orbán Viktor is beszélt a témáról, még 2013-ban: „Egy gazdasági vállalkozásnak egyetlen szempontja van, hogy a pénz tulajdonosa, a vállalkozás tulajdonosa minél nagyobb hasznot tudjon realizálni. A futballban ez lehetetlen. A futball olyan, mint a bográcsgulyás. Folyamatosan teszünk bele, sosem veszünk ki, és a végén kész.
Ezért aztán a futball egy olyan tevékenység, ahol nagyon sok pénz forog, és nagyon sokan keresnek sokat. Az ügynökök, az edzők, a játékosok, de a tulajdonos sohasem.”

A frissen megjelent beszámolók szerint a csapatok fele veszteséges volt, még úgy is, hogy a tao és más bújtatott állami támogatások révén százmilliós, milliárdos összegek (közpénz) landolnak minden egyes csapatnál.    A portál szerint a mostani gazdasági beszámolókból az derül ki, hogy a klubokat működtető cégek ötféle modellt követnek.
  • 1. A hatalmas összegeket elköltő csapat, amely óriási veszteségeket termel, de a tulajdonosok között ott van az önkormányzat, hogy pótolja a hiányzó pénzeket a klub költségvetésében
  • 2. Politikai hátszéllel olyan helyeken működő csapatok, ahol semmi sem indokolja az NBI-es klubot (mint Mezőkövesd, Kisvárda és Balmazújváros)
  • 3. Jelentősebb támogatók nélküli csapatok
  • 4. A kirakatcsapatok (mint a Videoton is)
  • 5. Puskás Akadémia (2015 óta a felcsúti NBI-es csapat 1,3 milliárdos nyereséget termelt.)
Szerző
Témák
NBI

Az utcán verte meg a hittérítőket a kaposvári férfi

Publikálás dátuma
2019.06.04. 07:43
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Garázdaság miatt gyorsított eljárásban állította bíróság elé a kaposvári ügyészség azt a kaposvár-toponári férfit, aki az utcán bántalmazott két hittérítőt.
A vádlott a múlt hónapban a háza udvarán dolgozgatott, amikor az utcáról megszólították a hittérítők: a férfi és a nő a vallásukról akart beszélgetni. Mivel a vádlotthoz korábban már többször is kéretlenül csengettek be különféle adománygyűjtők, és ezúttal részeg is volt, így dühbe gurult, szitkozódva elzavarta a hittérítőket, sőt még egy csatornadarabot is utánuk hajított. Ám még ez sem volt elegendő, hogy megnyugodjon, hanem kapta magát, a térítők után rohant, és a férfit ököllel halántékon ütötte – a megtámadott bemenekült az egyik ház udvarába, ahová a vádlott nem követte, hanem a nő után indult. Amikor utolérte, pofon vágta, majd hazament. A kaposvári bíróság a büntetett előéletű vádlottal szemben 2 évi próbára bocsátást alkalmazott, ám mivel az ügyészség súlyosbításért fellebbezett, így a verdikt nem jogerős.
Szerző

Jó évet zártak Habonyék Angliában

Publikálás dátuma
2019.06.04. 07:00

Fotó: Mohai Balázs / MTI
A kampányguru 2016-ban létrehozott brit cégének mérlege szerint 2017-hez képest több mint 100 ezer angol fonttal 408 ezer fontra – 149 millió forintra – emelkedett a rendelkezésre álló készpénzállománya.
Nem panaszkodhat a 2018-as évre Habony Árpád, Orbán Viktor miniszterelnök nem hivatalos stratégiai főtanácsadója. A kampányguru 2016-ban létrehozott brit tanácsadócége, a Danube Business Consulting Ltd. (DBC) bevételei ugyanis jelentősen nőttek a tavalyi évben: a vállalkozás cégmérlege szerint tavalyelőtthöz képest több mint 100 ezer angol fonttal 408 ezer fontra – 149 millió forintra – emelkedett a DBC rendelkezésre álló készpénzállománya. Igaz, közben a kötelezettségek is nőttek, azonban a cég teljes tőkeállománya 2017-hez képest így is 45 ezer fonttal 308 ezerre gyarapodott.
Habony Árpád a tavaly elhunyt amerikai kampány-guruval, Arthur J. Finkelsteinnel közösen alapította a Danube Business Consultingot. Finkelstein halála után a cég teljesen Habony tulajdonába került, a vezetője pedig a Schmidt Mária által felvásárolt Figyelő volt főszerkesztője, Lánczi Tamás lett. A brit cég tevékenységéről viszonylag keveset tudni, nemrég a G7 gazdasági hírportál derítette ki, hogy 40 százalékos tulajdonrésze van a V4 nemzetközi hírügynökségben.
Mint korábban megírtuk, Habony az utóbbi időkben eltávolodott a magyarországi médiatértől, a korábban érdekeltségébe tartozó kiadványokat – Lokál, Ripost, 888.hu – nemrégiben ingyen át kellett adnia a fideszes médiumokat egyesítő óriás konglomerátumba, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványba (KESMA). A tanácsadó ezzel párhuzamosan nemzetközi terjeszkedésbe fogott, a V4 hírügynökséggel pedig más országokban is teríteni tudják a kormánypropagandát.
Témák
Habony Árpád