Nagy Lászlónak jövőre is kell ütköznie

Publikálás dátuma
2019.06.03. 20:33

Fotó: INA FASSBENDER / AFP
Könnyű okoskodni egy elveszített BL-döntő után, de nem ez a cél: sokkal inkább az, hogy magyarázatot találjunk arra, hogy miért veszített Kölnben 27-24-re a Vardar Szkopje ellen a Telekom Veszprém. A szövetség szakmai igazgatója szerint több összetevő okozta a bakonyiak vesztét.
Ha nem is forradalmi, de legalábbis említésre méltó taktikai fejlődést vett észre a hétvégi kölni Final Four mérkőzésein Zsiga Gyula, a szövetség szakmai igazgatója. Mint mondta, a páros vagy akár hármas kapcsolatok gyors kiépítése felettébb látványos eredményt hozott a támadások szervezésében. A Dunaferr női csapatával korábban BL-t nyert mesteredzőt azonban megdöbbentette, hogy a hétvége alatt mennyire ritkán alkalmazták a szélsőjátékot a csapatok, ámbátor ez kifejezetten a spanyol edzői iskola egyik jellemzője. Igaz ehhez hozzá tartozik Manaszkov gyenge teljesítménye is. 
„Többnyire középen vagy átlövésből próbálkoztak, amivel lemondtak egy igenis eredményes taktikai fegyverről.” A Vardar szerinte főleg a 110 kilós Sztojlov és Rogério Moraes Ferreira révén beálló poszton nyújtott erőteljesebb produkciót. Nem feltétlenül a hegy kiállású játékos góljai, hanem a zárásokban, a hatos vonalon elővezetett folyamatos birkózásai során, amivel hozzájárult a veszprémi védelem szétzilálásához. A túloldalon ez nem történt meg, a bakonyiaknál ugyanezen a poszton serénykedő Nilssont betakarták, ráadásul a Veszprém védekezése sem volt olyan feszes, mint korábban.
„Nagyon sajnálom az elszalasztott lehetőséget, mert a Vardar támadásban semmi extrát nem hozott: egyszerű mozgásokkal operált, de azt nagyon fegyelmezetten és pontosan kivitelezte” - elemezte a döntőt Zsiga, aki szerint a veszprémi előkészítésekben döntő részt vállaló Petar Nenadics öncélúan játszott. „Érdekes kérdés lehet, hogy az elődöntőben tizenkét gólt szerzett irányító miért nem kezdett a fináléban, de ez abszolút edzői döntés, intuíció kérdése, senki nem szólhat bele. Szemtelen játéka kellett a döntőhöz, de ott ebbe a többiek nem tudtak beilleszkedni. Ezzel az egyedi, kiszámíthatatlan stílussal lehet nyerni is, de sajnos magában hordozza a vereség lehetőségét is.” 
Az Észak-macedón csapat hatalmas szívvel játszott, akarata mellett a taktikáját is ráerőltette a Veszprémre.„Sokan sírnak most, pedig nem kellene: a Veszprém csodát tett, az őszi kilátástalan állapotából a döntőig jutott” - csatlakozott Zsiga Nagy László véleményéhez, aki a meccs utáni televíziós interjújában konkrétan azt nyilatkozta: ha ősszel valaki azt mondja neki, hogy a döntőben búcsúzik az aktív játéktól, azt lehülyézi…
Csakhogy a játékos visszavonulása utáni űrt nem csupán góljai, hanem a csapatra gyakorolt hatása miatt is nehéz lesz pótolni. „De egy Veszprémhez hasonló profi csapat esetében nem hiszem, hogy visszafele mutogatnának, hogy Lászlóval milyen volt korábban: meg fogják oldani, de ehhez új rendszert, új stílust, új játékkultúrát kell kialakítani.” 
Nagy László civil életét a szövetség alelnökeként kezdi el. Zsiga Gyula szerint ezen a poszton is sikeres lesz. „Többször beszéltünk új feladatköréről, és mindig nagyon érdeklődő, nyitott és motivált volt. Minden érdekelte, és nagyon támogatóan állt a szövetség elképzeléséhez, hogy a válogatott ne egy mindenek fölött álló csapat, hanem egy egységes rendszerbe simuló közösség legyen. „Első benyomásaim nagyon pozitívak vele kapcsolatban, kommunikatív és közvetlen, ámbátor nyilván eljön majd az az idő is, amikor megtapasztalja, hogy a sportvezetőként keményebben kell majd ütköznie, mint a pályán… Kisugárzása és hitelessége okán azonban meg fogja tudni magát értetni azokkal is, akikkel véleménykülönbség alakul ki.” 
A Final Four nem elhanyagolható fejleménye volt, hogy mind a négy csapatnak spanyol edzője volt. Ennek egyik oka Zsiga szerint a spanyol kézilabda eredményességében keresendő: a sikert-sikerre halmozó időszaknak azonban financiális okok miatt vége szakadt, az edzők pedig elárasztották a kontinenst. A nagy eredményeket elérő spanyol mesterek Zsiga szerint is felkészültek, ráadásul összetartanak. „A nyelveket beszélő fiatal magyar edzőgarnitúra szintén tehetséges, de egyelőre még nem jutott komoly kispadhoz” - összegezte a lehetőségek közötti különbségeket a szakmai igazgató, aki úgy vélte: korábban a magyar edzői kar elaprózta tudását, a problémákat a trénerek egyedül, kizárólag a saját elgondolásuk alapján akarták kezelni. Ezzel szemben külföldön kialakult a stábban gondolkodás kultúrája, a vezetőedzőnek csak a legfontosabb kérdésekre kell koncentrálnia. „A magyar edzőképzés átalakítása elindult, a tudomány bekapcsolódásával széles körű képzést kapnak a magyar edzők, reményeink szerint előbb vagy utóbb, de ez a kispadokon is látszódni fog.”

Babosék negyeddöntősök a Roland Garroson, a magyar vegyes páros kiesett

Publikálás dátuma
2019.06.03. 09:02

Fotó: babostimea.hu
Babos Tímea oldalán a francia Kristina Mladenoviccsal bejutott a negyeddöntőbe a francia nyílt teniszbajnokság női páros versenyében. A Fucsovics Mártonnal alkotott vegyes páros ötven perc alatt kikapott, így nem jutott a vegyes párosok negyeddöntőjébe.
A magyar játékos és partnere vasárnap a nyolcaddöntőben szetthátrányból bizonyult jobbnak az Anna-Lena Friedsam, Laura Siegemund német párosnál. A mérkőzés 2 óra 3 percig tartott. A magyar-francia kettős sorozatban hatodik alkalommal jutott el legalább a negyeddöntőig Grand Slam-versenyen. A 2018-as melbourne-i tornagyőzelem után a Roland Garroson és Wimbledonban is a legjobb nyolcig jutottak, majd a US Openen és idén az Australian Openen is finálét játszottak.
Idén Párizsban a második helyen kiemelt kettős fordulatos csatában lett negyeddöntős. A 43 perces első játszma második gémjében Babos Tímea és Kristina Mladenovic 40-0-ra is vezetett fogadóként, majd volt egy újabb bréklabdája. Friedsam és Siegemund megmentette adogatását, majd brékelt 0-ra. A magyar-francia páros ezután egy remek sorozattal válaszolt, 30-ra, majd 15-re nyerte el ellenfele szerváját, vezetett 4:2-re, majd a saját játékban 30-15-re. A német kettős ezt követően négy gémet nyert, kétszer brékelt 30-ra, majd 5:4 után 15-re szerválta ki a szettet - számolt be a magyar teniszező honlapja.
A 37 perces második játszmában Babos Tímea és Kiki Mladenovic sokkal jobban adogatott és megbecsülte a korán szerzett brékelőnyt. A második helyen kiemelt kettős 2:1 után 15-re nyerte el ellenfele szerváját, majd 15-40-ről mentette meg saját gémjét. Friedsam és Siegemund 2:5-öt követően két szettlabdáról nyerte adogatását, majd az ellenfél 15-re szerválta ki a játszmát.
A döntő felvonás újabb változást hozott. 1:1 után Babos és Mladenovic kétszer került brékelőnybe, de utána azonnal el is veszítette adogatását 15-re. A magyar-francia kettős a hetedik játékot 40-re nyerte fogadóként, majd 0-ra hozta a saját szervát, ezután brékeltek, így 2018 után ismét bejutott a legjobb nyolc közé.
„Nyugodtan mondhatjuk: az első szettet elszúrtuk, nem éreztük úgy a fogadásokat, volt nem jól sikerült adogatógémünk is. Utána viszont megnyugodtunk, egyre jobban kezdtünk el játszani. A döntő szettben óriási, orkánerejű szél volt, ezt mi tudtuk jobban kezelni. Összességében pedig nagyon-nagy meccs volt! Örülök a győzelemnek, hiszen hatalmas küzdöttünk a sikerért! Boldog vagyok, hogy jön egy újabb második hét egy Grand Slam-versenyen!”

– mondta a honlapjának Babos Tímea.

Eredmény: női páros, nyolcaddöntő:

Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 2.)-Anna-Lena Friedsam, Laura Siegemund (németek) 4:6, 6:3, 6:3 

Ötven perc alatt kapott ki a magyar vegyes páros

A magyar kettős az első hét játékot elvesztette a Csang Suaj, John Peers kínai, ausztrál duó elleni vasárnapi találkozón - írta az MTI. A második játszma elején a magyar kettős brékelőnnyel vezetett 2:1-re, 4:4-ig tartották magukat, ám az ellenfél befejezte a mérkőzést. A mérkőzés mindössze 50 percig tartott.   
Szerző

Megint nem sikerült a Veszprémnek

Publikálás dátuma
2019.06.02. 20:05

Fotó: Martin Meissner / MTI
Negyedik alkalommal is kikapott a Telekom Veszprém a férfi kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében, ezúttal a Vardar Szkopje bizonyult jobbnak 27-24-re.
A Kielce ellen 33-30-ra megnyert szombati elődöntőben a veszprémi kapusnak, Sterbik Árpádnak a lábfeje sérült meg, amikor ellenfele ráesett, Nagy László pedig a vállára kapott ütést, emiatt a második félidőben már nem játszhatott. A veszprémiek szombat este kiutaztatták Kölnbe tizenhét éves kapusukat, Palacsics Kristófot, aki eddig három felnőtt bajnokin jutott szóhoz csereként, illetve Nagy helyére a Balatonfüredtől erre a szezonra kölcsönkért Szücs Bencét. 
Sterbik és Nagy a megnyert elődöntő után kivizsgálásra a kölni kórházba mentek, ahol szerencsére jó híreket kaphattak, mert vasárnap délelőtt a szakmai stáb úgy döntött, a két klasszist nevezi a Vardar Szkopje elleni fináléra.
Az északmacedónok fantasztikus küzdeni tudással, a második félidőben hét gólos hátrányból fordítottak és győzték le 29-27-re a sokkal esélyesebb Barcelonát. Náluk is történt sérülés, a következő idénytől a Kielcét erősítő 30 éves Igor Karacic vált ki mérkőzés közben, a fináléban azonban ő is vállalta a játékot.
A veszprémiek negyedszer jutottak be a döntőbe, nyerniük még nem sikerült.

2002-ben oda-visszavágós meccsen a Magdeburggal szemben maradtak alul, a jelenlegi lebonyolítási rendszerben 2015-ben a Barcelona, 2016-ban a Kielce állította meg a magyar együttest. A szkopjeiek jobb mérleggel büszkélkedhetnek: kizárólag 2017-ben szerepeltek a fináléban és a Paris Saint-Germain legyőzésével el is hódították a serleget. Az elmúlt három évben az a csapat nyerte a BL-t, amely a negyeddöntőben a Flensburgot búcsúztatta el, idén ez a veszprémieknek sikerült.
A Vardar kezdte a mérkőzést és meg is szerezte a vezetést, a harmadik percben viszont már 2-1-re vezetett a magyar bajnok. Nagy rohanás, mindkét oldalon előkészítetlen és sikertelen lövések következtek, hét perc elteltével 2-2 volt az eredmény. A Vardar nyugodott meg hamarabb, 6-4-re, majd 7-5-re vezetett, a kapusok alig találkoztak a labdával, Mikler Roland a 11. percben védett először, akkor viszont ziccert. Három perccel később érzékeny veszteség érte a Vardart, jobbszélsője, az orosz válogatott Danyiil Siskarjov elérte a labdát az oldalvonal előtt, a sprintnek viszont nagy ára volt, meghúzódott a combizma, és nem tudta folytatni a játékot.
Nem találta a ritmust a Veszprém, 15 perc elteltével 9-6-ra vezetett az ellenfél. Bejött a pályafutása utolsó meccsét játszó Nagy László, a 18. percben viszont már 11-7 volt az állás. David Davis vezetőedző időt még nem kért, de beküldte Lékai Mátét is. A csoportkörben az első félidő után öt góllal vezetett hazai pályán a Vardar, a végén kettővel nyert a magyar együttes.
Nem ment a védekezés, a szkopjeiek ziccerig tudták kijátszani a támadásaikat, a 26. percben 15-10-re alakult az állás, Davis ekkor kért időt, talán érdemes lett volna ezt korábban megtenni. A 30. percben próbált először szélről gólt szerezni a Veszprém - sikertelenül -, de mivel előtte csak középen próbálkozott a magyar bajnok, megkönnyítette a védők dolgát. Az első félidő 16-11-es megérdemelt Vardar-vezetéssel zárult, pont ennyi volt az eredmény harminc perc után a korábban említett csoportmeccsen is. 
A második felvonásban Sterbik Árpád kezdett a kapuban, bejött Petar Nenadic, aki az elődöntőben tizenegy gólt szerzett ebben a játékszakaszban. Sterbik ziccert védett, Nenadic első labdaérintéséből gól lett, de még mindig 17-13 volt a Vardar javára. Újabb Sterbik-bravúr, Nenadic pedig ziccerből emberhátrányból csökkentette a különbséget, és a következő támadásnál megint a szerb klasszis jóvoltából már 17-15 volt az eredmény. A 40. percben 17-16-nál időt kért a Szkopje, utána állandósult a két-három gólos különbség, de legalább "lőtávolon" belül volt az ellenfél.
Felváltva estek a gólok, öt perccel a vége előtt viszont már csak 24-23-ra vezetett a Vardar. Ziccert hibázott a Veszprém, majd eladta a labdát, az utolsó két perc 26-23-ról kezdődött. A Vardar megőrizte előnyét és az első félidőben mutatott teljesítményével megérdemelten nyert.

Gólrekord a bronzmeccsen

A Barcelona szerezte meg a harmadik helyet, miután a szombati elődöntők veszteseinek csatájában 40-35-re legyőzte a Kielce csapatát. A katalánok a 40. percben 29-23-ra vezettek, hét perccel később 31-29 volt az eredmény, de a Kielce nem tudott úgy fordítani, mint a Vardar. A találkozón esett 75 találat új rekord, korábban egyetlen meccsen sem vették be négyes döntőben ilyen sokszor a kaput a játékosok.