Előfizetés

Üzent Brüsszelnek a koszovói elnök: ha nem foglalkoznak országával, egyesíti azt Albániával

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.31. 15:08
Hashim Tachi
Fotó: AFP
Ha az unió kirekesztő Koszovóval szemben, napirendre kerül az egyesülés Albániával, de akár az albánok lakta Dél-Szerbiával is - üzente Hashim Thaci. A szerb elnök is csalódott az EU-ban.
"Amennyiben az Európai Unió nem akar két albán államot két albán zászlóval elfogadni, akkor fogadjon el csak egy zászlót" - fogalmazott a pristinai sajtó beszámolói szerint a köztársasági elnök. Hashim Thaci szerint az egyesülés parlamenti határozattal, de akár népszavazással is elfogadtatható lenne.
Hashim Thaci az Európai Unió kirekesztő politikájának tartja például azt, hogy az unió hosszú évek óta nem törli el a vízumkényszert a koszovói állampolgárokkal szemben. A politikus szerint ez azt bizonyítja, hogy itt az ideje komolyan fontolóra venni a nemzetegyesítés lehetőségét. Úgy vélte, hogy az egyesülés Albániával nagyon könnyen megvalósítható, és annak a "történelmi igazságtalanságnak a kijavítása" sem volt még soha közelebb, amely külön államba helyezte a főként albánok lakta dél-szerbiai Presevót, Bujanovacot és Medvedját.
Hashim Thaci arról is beszélt, hogy esze ágában sincs megalakítani az észak-koszovói szerb önkormányzatok közösségét, amelyre a 2013-ban Brüsszelben megkötött szerb-koszovói megállapodás kötelezné.
Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.
"Ha nem reagáltak arra, hogy Hashim Thaci meggondolta magát, és nem akarja teljesíteni a brüsszeli megállapodásban foglaltakat, mert szerinte megváltoztak a körülmények, akkor az a nemzetközi jog végét jelenti. Ezentúl az ilyen megállapodások nem jelentenek semmit" - fogalmazott a szerb államfő. Aleksandar Vucic felháborítónak nevezte Hashim Thaci kijelentéseit, és kijelentette, az Európai Uniótól már nem is vár semmit. Hozzátette, hogy ha valóban népszavazást tartanak Albánia és Koszovó egyesüléséről, arra Szerbia komoly és felelősségteljes módon fog reagálni.

Minden dunai hajóutat lemondott a dél-koreai utazási iroda

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.31. 14:10

Fotó: JUNG YEON-JE / AFP
Visszatérítik a már befizetett budapesti utak árát.
A dunai hajóbalesetet szenvedő koreai turistacsoport utazását szervező Very Good Tour iroda máris bepereli a katasztrófa okozóját. Az összes dunai hajóutat lemondták és visszatérítik a már befizetett budapesti utak árát – írja a Korea Times alapján az Infostart.hu. A lap szerint az utazási iroda a Viking Sigyn tulajdonosa és üzemeltetője ellen is jogi eljárást kezdeményez, de először megvárja az elsődleges vizsgálatok lezárását.  A Very Good Tour az áldozatok hozzátartozóinak utazását is megszervezte, pénteken 43 ember indult el Dél-Koreából Budapestre.
Az utazási iroda forgalmán jócskán meglátszik a baleset, a tragédia óta sorozatban mondják le a foglalásokat az ügyfeleik, az új jelentkezők száma pedig a felére esett.

A dél-koreai utazási iroda bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggeszti a programjai közül a dunai hajózást, de ugyanígy döntött több más, Budapestre utaztató koreai iroda, így a Hana Tour, a Mode Tour és a Yellow Balloon Tour is.

Kitört az Etna (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.31. 13:13

Fotó: GIOVANNI ISOLINO / AFP
Felébredt Európa legaktívabb vulkánja, több száz méterre áramlik a láva.
Már az utóbbi hónapokban is aktivitást mutatott a Szicília északkeleti részén fekvő vulkán, majd csütörtök délután kitört. A szakértők szerint a kiáramló hamu és füst egyelőre nem befolyásolja a légi közlekedést, de a New SE kráterkúp északi és déli oldalán nyílt két hasadék, amelyből több száz méter hosszú lávafolyam ömlik a Valle del Bove nevű természetvédelmi területre – írta az Express alapján a Travelo.
Az Etnánál nem ritkák a kitörések, ugyanis nemcsak Európa, de a világ egyik legaktívabb vulkánja. Legutóbb tavaly karácsonykor tört ki, akkor a gomolygó hamuoszlop és a rossz látási viszonyok miatt lezárták a cataniai repülőteret, és a turistákat nem engedték 1900 méternél magasabbra.