Előfizetés

„Kéklett az arcuk a parti fényben” – így látta a tragédiát egy kanadai, nyugalmazott hadihajó-kapitány

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.05.31. 12:49

Fotó: Lakatos Péter / MTI
Kaotikusnak írta le azt, amit szerda este a tragédia előtt a Dunán látott Ken W. A. Hoffer nyugalmazott kanadai hadihajókapitány, aki 35 évet töltött el a kanadai haditengerészet kötelékében.
A szakember Közép-európai körúton van, turistaként érkezett Budapestre, és az esős idő ellenére is úgy döntött, hogy elmegy feleségével egy városnéző útra az egyik nagy hajóval. A tengerész lapunknak elmondta: éppen az vízen tartózkodott, amikor a tragédia történt. A budai part irányából tartottak a pesti partra, amikor a fedélzeten elhangzott a kiáltás, hogy ember a vízben. Mint elmesélte, ilyenkor a legfontosabb, hogy aki csak él és mozog a hajón, a vizet figyelje, hogy hol bukkan fel a szerencsétlenül járt. Így is történt, a hajón minden szempár a folyóra szegeződött. Rövidesen a Margit híd irányából egyre több roncs, székek, fadarabok érkeztek a vízen. A Lánchíd környékén jártak, amikor egymás után három embert láttak a sodrásban, közülük az egyik mozgott, míg a másik kettő mozdulatlanul lebegett a vízen. A kapitány elmondása szerint a sötétben úgy lehetett őket észrevenni, hogy a parti fények bevilágították a vízen lévő emberek arcát. „Kékesen fénylettek a vízen” – emlékszik vissza. A vízben lévő embereket végül az érkező más hajók mentették ki, a további sorsukról nincs tudomásuk. A kapitány elmondta, hogy időközben végignézte a balesetről nyilvánosságra hozott felvételeket. Szakmai véleménye szerint a híd alá nagy sebességgel érkező svájci szállodahajó óriási hullámot tolt maga előtt, és a hídszűkületben felerősödő hullám mozdította ki a menetéből a jóval kisebb Hableányt. Szerinte a hátulról érkező, erős torlóhullám elkapta a kis Hableány hátsó részét és a meder felé fordította a hajót. Majd eltalálta, felborította a hátulról nagy sebességgel érkező szállodahajó, és a Hableány pillanatok alatt megtelt vízzel és elsüllyedt. Ken W. Hoffer szerint a városnéző út során a Dunán kaotikusnak minősíthető állapotokat látott, a hajók egymást kerülgették a vízen, az egyetlen városnéző túra alatt is látott, veszélyesnek tűnő helyzetet. Szerinte volt, hogy két hajó az erős áramlásban veszélyesen közel került egymáshoz, az egyik kapitánynak dudálnia is kellett a másikra. „Nem tudom, hogy miféle képzettségük van ezeknek az embereknek” – tette fel a kérdést a kanadai ex hajókapitány.
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Folytatódik a szerencsétlenül járt dunai hajó mentése

Időközben megérkezett Magyarországra Dél-Korea külügyminisztere, aki személyesen felügyeli az akciót, valamint a koreai speciális mentők is, akik segítenek a mentésben.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2019.05.31. 13:53
Elhúzódó kutatási munkálatokra kell számítani – mondta Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Nagyszabású műszaki előkészületek zajlanak, hogy a roncsot mielőbb felhozzák, de a nehéz és veszélyes körülmények e cél sikere e
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Kang Kjung Vha a szerdai hajóbaleset miatt érkezett Budapestre
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Szijjártó Péter kifejezte minden magyar ember nevében a részvétét és együttérzését a koreai népnek és az áldozatok hozzátartozói
Fotó: Kovács Attila / MTI
A roncsfeltáró munkát a TEK vezetője, Hajdu János irányítja
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
a szállodahajó kapitányát gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Koreai turisták a Margit hídon
Fotó: Isza Ferenc / AFP
A megemlékezés virágai a dél-koreai követségnél
Fotó: Kőhalmi Péter / AFP
Rendőrök kutatnak a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó elsodródott áldozatai után a Duna-parton Érd Ófalu részén
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Panasszal élt a gyanúsítás ellen a Viking őrizetbe vett kapitánya

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.31. 12:01
Szijjártó Péter és Kang Kjung Vha
Fotó: Kovács Attila / MTI
Azonban ezt nem tette meg az őrizetbe vétellel kapcsolatban. Elhúzódó kutatási munkálatokra kell számítani – mondta Szijjártó Péter.
Általában ilyenkor az örömöt szoktuk kifejezni a külügyminiszteri látogatás miatt, a mai látogatás azonban sajnos nem egy örömteli alkalommal történik – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kang Kjung Vha dél-koreai tárcavezetővel tartott sajtótájékoztatón. Kang Kjung Vha a szerdai hajóbaleset miatt érkezett Budapestre. Szijjártó Péter kifejezte minden magyar ember nevében a részvétét és együttérzését a koreai népnek és az áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal részvétét fejezte ki az eltűntnek nyilvánított magyarok családtagjainak is. Mint mondta, a magyar hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek a szerdai dunai hajóbalesetet követően a mentési munkálatok sikere, az eltűntek felkutatása és a baleset körülményeinek tisztázása érdekében. Reggel a TEK koordinációs központjában jártak a Margit szigeten, korábban pedig – a rendőrök, a mentők és a katasztrófavédelem képviselőivel közösen – megmutatták a baleset helyszínén a dél-koreai külügyminiszternek.
Kitért arra is: nagyszabású műszaki előkészületek zajlanak, hogy a roncsot mielőbb felhozzák, de a nehéz és veszélyes körülmények e cél sikere ellen dolgoznak. Csütörtökön már volt egy búvármerülés, de a rossz látótávolság miatt lehetetlen volt megközelíteni a roncsot. A roncs hatméteres mélységben helyezkedik el, és a vízszint még mindig emelkedik, ezért speciális módszerekre és szaktudásra van szükség. A roncsfeltáró munkát a TEK vezetője, Hajdu János irányítja. A baleset körülményeinek tisztázása érdekében a BRFK igazságügyi hajózási szakértő bevonását rendelte el a nyomozásba. A nyomozók tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le, és ezek alapján felmerült „egy személyre szóló megalapozott gyanú”, ezért a szállodahajó kapitányát gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették. Az ukrán kapitány
a gyanúsítás ellen panasszal élt, azonban ezt nem tette az őrizetbe vétellel kapcsolatban.

A tárcavezető kiemelte: a cél, hogy megtalálják az eltűntként nyilván tartott személyeket és a hajóroncsot, választ kapjanak minden, a baleset körülményeivel kapcsolatos kérdésre, valamint megállapítsák a felelősséget.
Szijjártó a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a mentési és kutatási munkában részt vevő hatóságoknak és civileknek. Közölte, hogy a vízi rendészet tájékoztatása alapján elhúzódó kutatási munkálatokra kell számítani. A keresésben a szerb hatóságokkal is együttműködnek.
Kang Kjung Vha köszönetet mondott a magyar kormány és hatóságok munkájáért. Most azért küzdenek, hogy minden eltűntet megtaláljanak, ennek érdekében a kutatási területet is kiszélesítették – mondta., hozzátéve: a megtalált holttestek azonosításához minden segítséget megadnak.
Szijjártó Péter és Kang Kjung Vha péntek délelőtt a hajóbaleset helyszínén járt. A budapesti hajóállomáson jelen volt még többek között Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára, Menczer Tamás, a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, valamint Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Az eseményen részt vett a katasztrófavédelem két tábornoka és a dél-koreai nagykövetség néhány munkatársa is.
Szerda este két hajó összeütközött Budapesten a Margit hídnál, az egyik jármű – a Hableány nevű kirándulóhajó, fedélzetén kétfős magyar személyzettel és harminchárom dél-koreai turistával – elsüllyedt. A balesetben heten életüket vesztették, heten megsérültek, huszonegy embert pedig eltűntként tartanak nyilván.