Előfizetés

Panasszal élt a gyanúsítás ellen a Viking őrizetbe vett kapitánya

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.31. 12:01
Szijjártó Péter és Kang Kjung Vha
Fotó: Kovács Attila / MTI
Azonban ezt nem tette meg az őrizetbe vétellel kapcsolatban. Elhúzódó kutatási munkálatokra kell számítani – mondta Szijjártó Péter.
Általában ilyenkor az örömöt szoktuk kifejezni a külügyminiszteri látogatás miatt, a mai látogatás azonban sajnos nem egy örömteli alkalommal történik – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kang Kjung Vha dél-koreai tárcavezetővel tartott sajtótájékoztatón. Kang Kjung Vha a szerdai hajóbaleset miatt érkezett Budapestre. Szijjártó Péter kifejezte minden magyar ember nevében a részvétét és együttérzését a koreai népnek és az áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal részvétét fejezte ki az eltűntnek nyilvánított magyarok családtagjainak is. Mint mondta, a magyar hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek a szerdai dunai hajóbalesetet követően a mentési munkálatok sikere, az eltűntek felkutatása és a baleset körülményeinek tisztázása érdekében. Reggel a TEK koordinációs központjában jártak a Margit szigeten, korábban pedig – a rendőrök, a mentők és a katasztrófavédelem képviselőivel közösen – megmutatták a baleset helyszínén a dél-koreai külügyminiszternek.
Kitért arra is: nagyszabású műszaki előkészületek zajlanak, hogy a roncsot mielőbb felhozzák, de a nehéz és veszélyes körülmények e cél sikere ellen dolgoznak. Csütörtökön már volt egy búvármerülés, de a rossz látótávolság miatt lehetetlen volt megközelíteni a roncsot. A roncs hatméteres mélységben helyezkedik el, és a vízszint még mindig emelkedik, ezért speciális módszerekre és szaktudásra van szükség. A roncsfeltáró munkát a TEK vezetője, Hajdu János irányítja. A baleset körülményeinek tisztázása érdekében a BRFK igazságügyi hajózási szakértő bevonását rendelte el a nyomozásba. A nyomozók tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le, és ezek alapján felmerült „egy személyre szóló megalapozott gyanú”, ezért a szállodahajó kapitányát gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették. Az ukrán kapitány
a gyanúsítás ellen panasszal élt, azonban ezt nem tette az őrizetbe vétellel kapcsolatban.

A tárcavezető kiemelte: a cél, hogy megtalálják az eltűntként nyilván tartott személyeket és a hajóroncsot, választ kapjanak minden, a baleset körülményeivel kapcsolatos kérdésre, valamint megállapítsák a felelősséget.
Szijjártó a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a mentési és kutatási munkában részt vevő hatóságoknak és civileknek. Közölte, hogy a vízi rendészet tájékoztatása alapján elhúzódó kutatási munkálatokra kell számítani. A keresésben a szerb hatóságokkal is együttműködnek.
Kang Kjung Vha köszönetet mondott a magyar kormány és hatóságok munkájáért. Most azért küzdenek, hogy minden eltűntet megtaláljanak, ennek érdekében a kutatási területet is kiszélesítették – mondta., hozzátéve: a megtalált holttestek azonosításához minden segítséget megadnak.
Szijjártó Péter és Kang Kjung Vha péntek délelőtt a hajóbaleset helyszínén járt. A budapesti hajóállomáson jelen volt még többek között Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára, Menczer Tamás, a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára, valamint Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Az eseményen részt vett a katasztrófavédelem két tábornoka és a dél-koreai nagykövetség néhány munkatársa is.
Szerda este két hajó összeütközött Budapesten a Margit hídnál, az egyik jármű – a Hableány nevű kirándulóhajó, fedélzetén kétfős magyar személyzettel és harminchárom dél-koreai turistával – elsüllyedt. A balesetben heten életüket vesztették, heten megsérültek, huszonegy embert pedig eltűntként tartanak nyilván.

Lázár János: Hogy számon kérjenek? Az egy érdekes dolog lenne

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.05.31. 11:18

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A lelkiismeret-furdalásához képest minden másodlagos, de felelősségre vonás azért lesz, mert azt szeretné, ha az állami vagyon menedzserei két lábbal állnának a földön – mondta a Népszavának Lázár János a mezőhegyesi mintagazdaságnál kirobbanó botrány kapcsán.
Lapunk írta meg először, hogy mezőgazdasági fejlesztések mellett luxusberuházásokat – négycsillagos szállodát, kisvasutat, golfpályát – akartak terveztetni a mezőhegyesi ménesbirtokra. A 800 milliós pályázati felhívás azt mutatja: a kiírónak nagyon pontos elképzelései voltak a projektről… …. amit én nem hagytam jóvá, és a birtok igazgatósága sem. A termeléshez kapcsolódó fejlesztéseket engedélyeztük, egy szarvasmarha-telep építését, a lótenyésztéshez kapcsolódó felújításokat, illetve a mezőhegyesi szakképzési iskola korszerűsítését. Az ön által említett elképzelések nem szerepeltek ezek között. Volt erről egy cégen belüli vita – a menedzsment egy része az idegenforgalom fejlesztésében hisz, óriási turisztikai befektetéseket látna szívesen, én viszont realista vagyok és óvatos. Az ön által jóváhagyott tervek mennyibe kerülnek? Összesen tízmilliárdnyi beruházás zajlik, többek között ötmilliárdért korszerűsítjük a szarvasmarha-telepet, és hárommilliárdért vásároltunk munkagépeket. Hogy fordulhat elő, hogy a birtokot felügyelő kormánybiztos nem tudott a luxusberuházások tervéről – és a felhívás így is kikerülhetett? Én tulajdonosi joggyakorló vagyok, a menedzsment napi működésében nem veszek részt. Vélhetően úgy gondolták, csinálnak egy ilyen tervet – és utána majd megszerzik hozzá a pénzt. Elsülhetett volna jól is a magánakció? Szerintem nem. Hiba volt az igazgatóság és a tulajdonos megkerülése. Nekem egyébként az iskola a legfontosabb, mert ez társadalmi-felzárkóztatási kérdés: 300 szegény családból származó gyerek tanul itt. Elképzelhető, hogy több, hasonló volumenű kiírás is megjelent a tudta nélkül? Nem hiszem. Most épp Mezőhegyesen vagyok, megkértem a belső ellenőrt, nézze meg a menetrendet. És felelősségre vonást is tervezek. Kiket rendszabályozna meg? Igazgatói és vezérigazgató-helyettesi szintről beszélünk. Adott esetben ennek a körnek a tagjait küldheti el? Így van. Ön egyáltalán nem érzi magát felelősnek, hogy a felhívás ilyen formában átjutott a szűrőn? Hát, hetente két-három napot töltök itt, de nem én vagyok a vezérigazgató. Most többet kell itt lennem. Felkészült rá, hogy kormánybiztosként számon kérik a botrány miatt? Az egy elég érdekes dolog lenne (nevet), de könnyen lehet. Állok bármiféle elszámoltatás elé. Elég komoly probléma, hogy ez a hiba megtörténhetett, mert mindent megteszek azért, hogy átlátható keretek között folyjon a gazdálkodás. Úgyhogy ez egy komoly presztízsveszteség, és az, hogy most számon kérnek-e, letolnak, közömbös ahhoz képest, hogy lelkiismeret-furdalásom van, amiért nem figyeltem jobban a cégre. Én csak azt szeretném, hogy akik az állami vagyont menedzselik, azok két lábbal álljanak a földön.

Szabó Tünde: „A 2024-es lesz a legerősebb olimpiánk”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.31. 11:08

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Az államtitkár szerint sport alapja a pozitív gondolkodás, előzetesen nem azt kell latolgatni, mi miért nem sikerül.
Egy hete fogadta el a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) azt a 10 éves stratégiai tervet, ami komoly kritikát fogalmazott meg a sportszakma, az élsport és a versenyek szervezői felé. A MOB közgyűlésén ott volt a sportállamtitkár Szabó Tünde is, aki azóta minden energiájával próbál javítani a magyar sportról kialakult képen. „Számításaim szerint a 2024-es lesz a legerősebb olimpiánk”–  szemlézte a Magyar Nemzet interjúját az Index.
Számításait pedig alapozza, hogy míg korábban roskatag, balesetveszélyes létesítményekben készültek az utánpótlássportolók, addig ez mostanra gyökeresen megváltozott.

Ám mivel 12-14 év, mire egy utánpótláskorú sportoló eléri az elit felnőtt szintet, a nagy ugrás 2024-re következhet be a sportba. Az interjúban Szabó kitér arra is, hogy óriási előnyt jelent a hazai sportolóknak, hogy a 2020-as tokiói olimpia előtt több sportágban is Magyarországon rendezik a világbajnokságot, arra pedig még nem is mer gondolni, hogy a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseit a magyar csapat nélkül kell majd esetleg megrendezni. „Erre az eshetőségre nem is szeretnék kitérni. Mindenki célja, hogy a magyar csapat kijusson az Eb-re, és ott hazai közönség előtt játszhasson. Az új Puskás-stadionra pedig joggal lehetünk büszkék.  
A sport alapja a pozitív gondolkodás, előzetesen ne azt latolgassuk, mi miért nem sikerül”.

– nyilatkozta az államtitkár.