Orbán kihagyja Ferenc pápa csíksomlyói miséjét

Publikálás dátuma
2019.05.29. 15:35

Fotó: ALBERTO PIZZOLI / AFP
A keresztényi szellemiségét állandóan hangsúlyozó miniszterelnök nem akarja látni az egyházfőt, maga helyett Semjén Zsoltot küldi.
Orbán Viktor miniszterelnök nem vesz részt a csíksomlyói pápai szentmisén, Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli – tudta meg az Origo. A hírt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke is megerősítette a kormánybarát portálnak, hozzátéve: a kormány képviseletében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is ott lesz az eseményen. Ferenc pápa május 31. és június 2. között látogat Romániába. Előbb Bukarestben tölt egy napot, majd június 1-jén a csíksomlyói hegynyeregben mutat be szentmisét. A Köztársasági Elnöki Hivatal már korábban közölte, hogy Jakubinyi György gyulafehérvári érsek meghívására Áder János államfő – feleségével közösen – részt vesz a június 1-jei pápai szentmisén Csíksomlyón, majd egy héttel később, a június 8-i hagyományos csíksomlyói búcsún is ott lesznek.
Az azonban csak most derült ki, hogy a magyar kormányt Semjén Zsolt, Orbán Viktor helyettese képviseli mindkét napon. Orbán nyilvánosan elérhető naptárában mindenesetre nem szerepel semmilyen esemény június elsején, ami indokolttá tenné a szentmise mellőzését. Orbán már korábban is nyilvánvalóvá tette, hogy nem tartja túl sokra a menekültekkel szemben együttérzést kérő Ferenc pápa intelmeit: a Kleine Zeitung című osztrák lapnak adott interjúban – aminek magyar fordítását a miniszterelnök honlapján is megjelentették  – a politikus arról beszélt, hogy 
„Magyarország protestáns ország is, és ezért a pápa véleménye itt nem annyira meghatározó, mint egy katolikus országban.”

Igaz, azt is megjegyezte, hogy „ennek ellenére tiszteljük a Szentatyát, és fontos számunkra, amit mond.” A tiszelet egyértelmű jele viszont az lett volna, ha elmegy az egyházfő által celebrált misére. A román sajtóban korábban felreppentek olyan hírek is, hogy Orbán személyesen fogadná a pápát Csíksomlyón, Havasi Bertalan akkor sajtókacsának nevezte az értesülést.
Szerző
Frissítve: 2019.05.29. 15:48

Nem sztrájkolhattak, megtagadták a munkát a tanárok

Publikálás dátuma
2019.05.29. 15:08

Fotó: Népszava
Ha csak jelképesen is, de mégis sor került egy kis tanári akcióra szerda reggel.
A kőbányai Szent László Gimnázium négy tanára polgári engedetlenség keretében nem tartotta meg első óráját, így fejezve ki tiltakozásukat a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által meghirdetett sztrájk ellehetetlenítése miatt. A PDSZ próbált megegyezni a sztrájkfeltételekről a tankerületekkel, ám érdemi egyeztetés helyett azt a választ kapták: az iskolafenntartók szerint a sztrájk most „nem időszerű”, és a bíróság sem döntött időben a munkabeszüntetés idején szükséges, a sztrájktörvény által előírt elégséges szolgáltatásokról, így a május 29-ére tervezett sztrájkot le kellet fújni.   – Felháborító, hogy épp a sztrájktörvény akadályoz minket abban, hogy sztrájkolhassunk – nyilatkozta lapunknak a gimnázium egyik tanára, Tóth Viktor, aki a PDSZ iskolai alapszervezetét is vezeti. Hangsúlyozta: a polgári engedetlenség magánakció, a szakszervezetnek ahhoz semmi köze. Így azzal is tisztában vannak, hogy jogsértést követtek el és az állásukkal játszanak. Azt is hozzátette: hétfőn még 15-en jelezték a tantestületből, hogy részt vesznek a kiállásban, ám szerdára számuk négyre csökkent. 
A PDSZ delegációja legutóbb kedden tárgyalt az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselőivel, az egyeztetést követően Szűcs Tamás, a szakszervezet országos választmányának elnöke elmondta: a tankerületek válaszai sértik a sztrájktörvényben előírt együttműködési kötelezettséget, ezért az ügy a bíróságon folytatódik, s ha kell, a Kúriáig és nemzetközi bíróságokig is elmennek. – A PDSZ nem mondott le a sztrájk szervezéséről, minden létező eszközt igénybe fogunk venni ahhoz, hogy jogszerűen lehessen gyakorolni a sztrájkjogot Magyarországon – fogalmazott. Alkotmányjogi panasz benyújtását is tervezik a sztrájktörvény módosítása érdekében – ami egyébként a PDSZ sztrájkköveteléseinek negyedik pontja is. Azt is szeretnék elérni, hogy a kormány rendezze a közalkalmazotti bértáblát, a pedagógusbérek számítási alapja újból a mindenkori minimálbér legyen, és hogy a kötelező óraszámokat egységesen heti 22 órára állítsák vissza.
Szerző

Gyöngyösi megy Brüsszelbe, a Jobbiknak új frakcióvezetője lesz

Publikálás dátuma
2019.05.29. 14:28
Gyöngyösi Márton
Fotó: Illyés Tibor / MTI
A párt szerdai ülésén úgy döntött, nem változtat az európai parlamenti választási lista sorrendjén.
A Jobbik Országos Elnöksége úgy döntött, hogy nem változtat az Országos Választmány által elfogadott európai parlamenti választási lista sorrendjén – olvasható a párt közleményében. Ez azt jelenti, hogy a listavezető Gyöngyösi Márton megy ki az EP-be. Ebből viszont az következik, hogy új vezetője lesz a párt parlamenti frakciójának.
Szerző