Előfizetés

Vízi rendőrőrsöt is bérel Garancsiéktól a BRFK

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.05.30. 17:09

A futurisztikus épületet két éve a nagyvállalkozó cége adja bérbe a rendőrségnek.
Nem csak raktárhelyiséget, de a Kopaszi gáton található vízirendészeti rendőrőrs épületét is egy Garancsi-érdekkörbe tartozó cégtől, a Kopaszi Gát Kft.-től béreli a Budapesti- Rendőr-főkapitányság - tudta meg a Népszava. A bérleti szerződésről szóló dokumentumok egyébként elérhetőek a police.hu oldalon is.
A rendőrség által használt dizájnos üvegépület – mely egy hajóállomást is magába foglal – még 2016-ban, a nagy Garancsi-bevásárlás idején került a Kopaszi Gát Kft. birtokába, egy 56 hektáros birtok részeként. A területet és a rajta lévő épületeket megszerző cég két fő részvényese az Opten cégadatai szerint a közvetve vagy közvetlenül Garancsi-tulajdonban álló Market Zrt. és Sinus Zrt. 
A BRFK ugyanakkor jóval régebb óta, 2007 novemberétől óta béreli a futurisztikus kinézetű ingatlant. Az őrsépületet a rendőrség először a gát területét birtokló Öböl 11 Kft.-től vette bérbe, mely több tulajdonosváltáson esett át – a cég és a beleapportált földterület előbb az újbudai önkormányzaté volt, majd kivásárlások sorozatával laptulajdonosunk, Leisztinger Tamás vállalataihoz került. Leisztinger aztán egy portugál befektető csoportnak adta tovább az ingatlanokat, Garancsi pedig tőlük vásárolta meg a területet, az Eximbank 16,5 milliárdos hiteléből.
A tulajdonosváltások és a Kopaszi gát területének magántulajdonba kerülése miatt kirobbanó botrányok, pereskedések nem zavarták a rendőrséget, ahogy az sem, hogy az ingatlan használatával járó költségek folyamatosan nőttek. Lapunk közérdekű adatigénylésben kérte ki a BRFK-tól az üzemeltetési és bérleti költségek adatait:
a kapott összesítésből kiderül, hogy az éves bérleti díj és üzemeltetési költség 2008-ban még mintegy 3,2 millió forint volt, tavaly viszont már a kezdeti ár több mint hatszorosába, 19,4 millióba került.

A rendőrség azt is elárulta, hogy eddig 140 millió forintot fordítottak az őrs épületére

Aranyárban is kell a raktár Garancsiéktól

Mint a cikk elején utaltunk rá, nem ez az egyetlen ingatlan, amit a rendőrség egy Garancsi-féle cégtől bérel: a Népszava írta meg először, hogy a BRFK a Sinvest Hofa 11 Kft.-től bérli kispesti bűnjelraktárát és a hozzá tartozó ipari placcot, a cégnek pedig a nagyvállalkozó az egyik ügyvezetője. A raktárbérlés furcsa körülmények között zajlik: a rendőr-főkapitányság 2012-ben ötéves szerződést kötött a tulajdonossal, és évi 90 millióért bérelték az ingatlant – viszont az sem hozta őket zavarba, hogy egy szerződésmódosítás keretében 2018-ban 303 milliót, majd az idei évtől 2027-ig várhatóan évi 450 milliót kell fizessenek az (időközben valamivel kibővített) ingatlanért. Magyarán, a rendőrség hajlandó 15 év alatt akár ötmilliárdot is kifizetni bérleti díjként.
Bár különböző nagyságrendű tételekről van szó, mindkét bérlemény esetében felmerül a kérdés: az az évi több tízmilliárdos állami támogatással működő BRFK miért nem vásárol magának épületeket, ahelyett, hogy nagyvállalkozókat gazdagítana.
A rendőrség egyik esetben árulta el, hogy miért nem vesz inkább saját ingatlant – sőt, a rendőrőrs esetében azzal hárították el kérdésünket, hogy az nem tartozik a közérdekű adat törvényben meghatározott fogalomkörébe.

A BRFK szerint egyébként ahhoz sincs közünk, hogy miért vállalták az ötszörös díjemelést is a kispesti raktár esetében.

Fizetnek és nyomoznak

A fenti ügyeket csak kínosabbá teszi, hogy Garancsi egyik vállalata, a CD Hungary Zrt. aprópénzért bérelt önkormányzati ingatlanokat a budai várban. A hvg.hu tavaly januári cikke szerint az eset kapcsán hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást BRFK korrupcióellenes osztálya, a vizsgálat eredménye eddig nem került nyilvánosságra. A Sinvest Hofa 11 cégadatbázisból elérhető email - címe egyébként ugyanaz, mint a CD Hungary-é.      Az Úri utcai ügy kapcsán is megkerestük a rendőrséget: mint megtudtuk, a BRFK már ügydöntő határozatot hozott a korább ismeretlen tettes ellen folytatott eljárásban - ennek tartalmát azonban nem közölték, mivel a határozatot hivatalosan még nem kapta kézhez minden érintett.

Néhol már a nap is kisüthet pénteken

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.30. 16:33

Míg a sarkkörnél 25 fokos kánikula van, a Kárpát-medence időjárását magassági hidegörvény alakítja. Jó hír, hogy péntekig jelentős mennyiségű csapadékra az ország döntő részén már nem kell számítani.
Délután elszórtan még lehet eső, zápor, keleten néhol zivatar, éjszaka viszont egyre kevesebb helyen kell csapadékra számítani. Pénteken közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, a Dunántúl északnyugati részei lehetnek naposabbak.
Elsősorban a déli és keleti megyékben várható elszórtan zápor, néhol zivatar. Másutt kisebb a csapadék valószínűsége. Az északi, északkeleti szél megélénkül, Sopron és a Zemplén környékén olykor meg is erősödik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 19 és 23 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában

Nagyjából az Arhangelszk-Minszk-Budapest vonalban hullámzó frontzónát figyelhetünk meg, amely mentén többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar. A Kárpát-medence felett, illetve attól délre magassági hidegörvény is található, ezek együttes hatásaként a térségből több helyről jelentettek 50 mm-t meghaladó 24 órás csapadékösszeget - így például Magyarországon, ahol helyenként a havi csapadékmennyiségnél is több esett le szerdán.
A front mentén és a front mögött viszonylag hűvös az idő, általában 15 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. A Kelet-európai-síkság fölött anticiklon helyezkedik el, délies áramlással egészen északra is meleg levegő áramlik. Az Ural előterében még az északi sarkkör közelében is 25 fok köré emelkedik délutánra a hőmérséklet. Ugyancsak napos, száraz idő jellemző az Ibériai-félszigetre és Franciaország déli felére. Portugáliában és Délnyugat-Spanyolországban 30, 33 fokig melegszik fel napközben a levegő.
Péntek estig a Kárpát-medence időjárását továbbra is az említett magassági hidegörvény alakítja, de jelentős mennyiségű csapadékra az ország döntő részén már nem kell számítani.

Személyesen irányítja majd a dél-koreai külügyminiszter a budapesti mentést

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.05.30. 15:12

A tragédia áldozatainak hozzátartozói is az országba érkeznek, csak úgy, mint egy 13 fős mentőalakulat és egy 18 tisztviselőből álló csoport, melyet Kang Kjung Vha külügyminiszter vezet.
A budapesti tragédia nyomán Mun Dzse In dél-koreai elnök, miután Orbán Viktorral telefonon egyeztetett, utasította kormányát, hogy a magyar hatóságokkal együttműködve tegyen meg minden tőle telhetőt azoknak a dél-koreai turistáknak a megsegítésére, akik hajóbalesetet szenvedtek Budapesten. Kim In Csol minisztériumi szóvivő közölte: Kang Kjung Vha külügyminiszter vezetésével még csütörtökön 18 tisztviselőből álló csoportot küldenek Magyarországra. A szóvivő elmondta:
"Kang külügyminiszter a baleset helyszínére utazik, hogy személyesen irányítsa kollégáink munkáját".

Az államfő ezután rendkívüli tanácskozást tartott biztonsági kabinetjével. Az elnöki szóvivő ennek végeztével közölte: az operatív csoporton kívül egy 13 fős mentőcsoport is Magyarországra utazik. Ennek hét tagja katasztrófamentő lesz - közülük ketten részt vettek a Szevol dél-koreai komphajó 2014-es katasztrófája utáni mentésben -, hatan pedig a parti őrség tagjai. Később a Yonhap úgy pontosította ezt az információt, hogy zömmel búvárokról van szó. A szóvivő idézett az elnöktől: "szeretném, ha minden lehetséges diplomáciai csatorna igénybevételével, a magyar hatóságokkal együttműködve a lehető leggyorsabban elvégeznék a kutató-mentő műveleteket. A legfontosabb a gyorsaság. A lehető leggyorsabban mozgósítsák a katasztrófamentőket a szükséges felszerelésekkel együtt" - jelentette ki.
Kang Kjung Vha külügyminiszter
Fotó: YE AUNG THU / AFP
A dél-koreai turisták egy hat országot érintő kelet-európai körutazáson vettek részt, amelynek része volt a Baltikum is - közölte az utat szervező, szöuli székhelyű, Very Good Tour nevű utazási iroda a baleset után néhány órával megtartott sajtótájékoztatóján. A Very Good Tour azt is tudatta, hogy a balesetet szenvedettek 38 hozzátartozója útban van Budapestre, péntek délután vagy este érkeznek az országba.
A svájci székhelyű Viking hajózási társaság megerősítette csütörtökön, hogy Sigyn nevű hajója részese volt a balesetnek. A Viking hajóján lévők közül senki nem sérült meg. A társaság együttműködik a hatóságokkal a baleset körülményeinek kivizsgálásában - közölte a cég.
Heten meghaltak és 21-en eltűntek a szerda éjjeli balesetben. Heten könnyebben sérültek, kihűléses tünetekkel vitték őket kórházba stabil állapotban. A magyar hatóságok csütörtökön közölték, hogy négy ember már elhagyhatta a kórházat. Mint a Yonhap írja, ők jól vannak, és
hamarosan újabb emberek hagyhatják el a kórházat.

A dél-koreai közvéleményt érzékenyen érinti a budapesti tragédia, írja a BBC, ugyanis az emlékeztet a Szevol komp 2014-es szerencsétlenségére, mely során 304 diák lelte halálát. A hajó kapitányát gyilkosságért ítélték el a részben a jogszabályok hanyagságának is köszönhető szerencsétlenség után.