Előfizetés

May: „a Brexit az utódomra marad”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.28. 20:32
Theresa May és Jean-Claude Juncker Brüsszelben, 2019. május 28-án
Fotó: Dursun Aydemir / 2019 Anadolu Agency
A brit miniszterelnök Brüsszelben sajnálkozott, amiért nem tudta lezárni az Egyesült Királyság kiválásáról szóló tárgyalásokat.
Theresa May brit miniszterelnök kedden Brüsszelben, az informális európai uniós csúcstalálkozóra érkezve sajnálatosnak nevezte, hogy minden erőfeszítése ellenére sem sikerült eredménnyel zárnia az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnésére szolgáló tárgyalásokat. "A Brexit végül az utódomra marad" - összegzett keserűen.    A múlt heti európai parlamenti választások értékelésére tartott találkozó előtt May hangsúlyozta, meg kell találniuk a módját annak, hogy minden fél határozott véleményét meghallgatva többséget kapjanak a brit parlamentben – ehhez azonban  kompromisszumra lesz szükség.
Újra kifejezte  meggyőződését, hogy az EU-val hosszan tárgyalt és elfogadott brit kilépési megállapodás a „legjobb eszköz” a 2016-os népszavazás eredményét tükröző megoldáshoz. „Mindig a lehető legjobb kilépési forgatókönyv eléréséért dolgoztam. Továbbra is úgy vélem, hogy az Egyesült Királyság számára az a legjobb, ha megegyezéssel hagyja el az Európai Uniót” - mondta.
Az Európai Bizottság és az Európai Tanács új elnökeinek kiválasztásával kapcsolatban Theresa May hangsúlyozta, Nagy-Britannia "továbbra is konstruktív szerepet fog játszani a folyamatban". Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke nyilatkozatában viszont leszögezte: „kristálytiszta, hogy a brit kiválási megállapodást nem tárgyalják újra”, írja az MTI

Elbeszélgettek a spanyol nagykövettel az orosz külügyminisztériumban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.28. 19:46
Fernando Valderrama Pareja (a baloldalon) Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik a Kremlben, 2018. október 11-én
Fotó: SERGEI KARPUKHIN /
Miután a spanyol külügyminiszter a napokban régi ellenségként jellemezte Oroszországot, moszkvai képviselője visszautasíthatatlan meghívást kapott.
Bekérették az orosz külügyminisztériumba kedden a moszkvai spanyol nagykövetet a királyság ügyvezető diplomáciai tárcavezetőjének az „orosz fenyegetéssel” kapcsolatban tett kijelentései miatt. A moszkvai külügyi tárca közleménye szerint a minisztérium értetlenségének és sajnálatának adott hangot Fernando Valderrama Pareja misszióvezetőnek Josep Borrell külügyminiszter nyilatkozata miatt, amely május 23-án jelent meg az El Periódico című lapban. Borrell "régi ellenségként" jellemezte Oroszországot, amely fenyegetést jelent Európa számára - idézi nyilatkozatát az MTI.
Az orosz külügyi közlemény szerint a nagykövet figyelmét felhívták a miniszter szavaiban rejlő „ellentmondásra, „amely „kárt okoz az Oroszország és Spanyolország közötti kapcsolatoknak és annak, hogy a kétoldalú viszonyt kölcsönösen barátiként, partneriként és előnyösként értelmezzék, ahogy azt az összes, a két ország között az elmúlt időben aláírt hivatalos dokumentum rögzíti”.

Moszkva kérésére elengedtek egy orosz állampolgárt a koszovói rendőrök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.28. 19:05
A Rosu tagjai bevetés közben Észak-Koszovóban
Fotó: ARMEND NIMANI / AFP
Az ENSZ-alkalmazott orosz férfit a koszovói Rosu kommandó tagjai fogták el, 22 szerb és bosnyák gyanúsított társaságában. Hivatalosan bűnözőket kerestek, az akció azonban feldühítette Belgrádot.
 A koszovói hatóságok Moszkva kérésére szabadon engedték kedden azt az orosz ENSZ-alkalmazottat, akit reggel, Észak-Koszovóban fogtak el a koszovói különleges rendőrség (Rosu) kommandósai – idézi az MTI a helyi sajtóértesüléseket. Mint arról lapunk is írt, Rosu szervezett bűnözés gyanújával elfogott 23 embert, főképp szerbeket és bosnyákokat, köztük rendőröket is, azonban a területre való behatolással megsértették Szerbiával kötött korábbi megállapodásukat. Az elfogottak között volt Mihail Krasznoscsokov, aki az ENSZ ottani békefenntartó missziójának (UNMIK) tagjaként tartózkodik Koszovóban. Krasznoscsokovot kórházban ápolják egy szerb állampolgárral együtt, és az UNMIK tájékoztatása szerint már nincs rendőri felügyelet alatt.  Helyszíni beszámolók szerint kedden nagyon feszült volt a helyzet Észak-Koszovóban, ahol nagyszámú szerb kisebbség él. A koszovói rendőrség ellenállásba ütközött, a szerbek ugyanis Zubin Potokban például barikádokat állítottak, hogy megakadályozzák egy helyi szerb rendőrségi vezető elfogását. A Rosu áttört az útzárlaton, és elfogta a gyanúsítottat. 
A különleges rendőri alakulat az akció után kivonult Észak-Koszovóból, viszont a beszámolók szerint az akció során legalább száz szerbet megvertek a rendőrök.

 Tiltakozásul a szerbek szerdára békés demonstrációt jelentettek be a szerbek lakta településeken. Az 1,8 milliós Koszovóban körülbelül 120 ezer szerb él. Az eset kapcsán Hashim Thaci koszovói elnök a szervezett bűnözés elleni harc támogatására szólított fel, míg
Aleksandar Vucic szerb államfő teljes harckészültséget hirdetett ki, és közölte: ha szerbek is veszélybe kerülnek, Belgrád lépni fog.

Koszovó, Szerbia egykori déli tartománya 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és mindent megtesz, hogy fenntartsa befolyását északi részében, ahol a koszovói szerb kisebbség döntő része él. A brüsszeli közvetítéssel 2013-ban megkötött szerb-koszovói megállapodásban foglaltak tiltják a szóban forgó különleges rendőrségi egység Észak-Koszovóba vonulását a NATO és a helyi szerb vezetés beleegyezése nélkül, valamint azt is tiltják, hogy a szerb hadsereg bevonuljon Koszovóba. A koszovói különleges rendőri alakulat akciója éppen akkor történt, amikor a szerb parlamentben a koszovói helyzet rendezéséről folyik vita. Aleksandar Vucic hétfőn arról beszélt a belgrádi képviselőház előtt, hogy az édes hazugság helyett Szerbiának el kell fogadnia a keserű igazságot Koszovóról, vagyis azt, hogy Belgrád már évekkel ezelőtt elveszítette az irányítást Koszovó felett.  A köztársasági elnök arra is figyelmeztetett, hogy ha nem találnak megoldást a szerb-koszovói viszony mihamarabbi rendezésére, és nem jutnak kompromisszumra a felek, akkor újabb összecsapásra lehet számítani Koszovóval.