Előfizetés

Több magyar nem tudott szavazni a belga és a német külképviseleteken

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.28. 12:09

Fotó: Máté Róbert
Pedig kérésük jóváhagyásáról még értesítést is kaptak a választási irodáktól.
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Választási Jogi Programjának forródrótja az európai parlamenti választás napján több hívást is kapott arról, hogy Belgiumban és Németországban élő vagy ezekben az országokban lakóingatlannal rendelkező választópolgárok nem tudták leadni a szavazataikat – közölte a TASZ. Mint írják, mindez annak ellenére történt: az érintettek határidőben kérték, hogy a külképviseleten szavazhassanak és a kérésük jóváhagyásáról értesítést is kaptak a magyar választási irodáktól. Azaz számukra úgy tűnt, hogy minden rendben lesz a külképviseleti szavazóhelyiségben. Azonban 
a választás napján kiderült, hogy az érintett választópolgárok mégsem szerepelnek a magyar névjegyzékben, így nem élhettek választójogukkal.

Magyarok szavaznak a berlini követségen
Fotó: Máté Róbert
A TASZ azt sejti, ez azért történhetett meg, mert a vonatkozó belga és német szabályozás alapján az ezekben az országokban bejelentett lakcímmel rendelkező európai uniós állampolgárokat úgy veszik névjegyzékbe az ottani európai parlamenti választáson, hogy ezt nekik külön nem kell kérniük. A kifejezett kérés hiányában pedig nem garantálható, hogy a választópolgárok tudjanak arról, hogy ők nem a magyar listákra fognak szavazni a magyar külképviseleten, hanem a belga vagy német lakcímük szerint a belga vagy német európai parlamenti listákra. A magyar szabályozás szerint az Európai Unió más tagállamában névjegyzékbe vett magyar állampolgárokat a Nemzeti Választási Iroda törli a magyar szavazóköri névjegyzékből. A TASZ azt gondolja, hogy
„a külképviseleti névjegyzékbe vétel után érkezett be a belga és német választási szervektől ez az információ a magyar választási irodákba és ez alapján – a választópolgárok tájékoztatása nélkül – az érintett választópolgárokat törölték a magyar névjegyzékből.”

Feltételezik, hogy az utolsó pillanatban kapta meg a magyar választási iroda az információt a társszervektől, és emiatt már nem volt lehetősége az érintett választópolgárokat értesíteni, illetve velük tisztázni a helyzetet.
„Ha ez történt, akkor szükséges lenne megfelelő európai szintű szabályozásra a nemzeti választási szervek kommunikációjára vonatkozóan. Természetesen az is lehetséges, hogy az információ időben a magyar választási irodák rendelkezésére állt, csak ők nem vették fel a kapcsolatot az érintett választópolgárokkal”

– olvasható a TASZ közleményében.

A jogvédő szervezet közzétette azt a panasz-mintát, amelynek segítségével az érintett választópolgárok tisztázhatják, hogy mi történt pontosan. A TASZ munkatársai bíznak abban, hogy ha rendszerszintű hiba van, akkor azt a választási szervek e panaszok eredményeként orvosolják, hiszen ez a technikai hiba párthovatartozástól függetlenül fosztotta meg a választópolgárokat a választójoguktól. Ez az egyetlen módja, hogy a jövőben ilyesmi ne ismétlődhessen meg – teszi hozzá a TASZ.

Újszülöttet találtak a miskolci babamentő inkubátorban

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.28. 12:05
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A kislánynak a kórház dolgozói a Kis Napsugár nevet javasolták.
Egészséges újszülött kislányt találtak Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház bejáratánál elhelyezett babamentő inkubátorban – közölte az egészségügyi intézmény kedden az MTI-vel. A tájékoztatás szerint az inkubátor hétfőn 22 óra 13 perckor jelzett és a személyzet azonnal intézkedett: a Gyermekegészségügyi Központ munkatársai gondozásba vették a gyermeket, majd a koraszülött- és újszülött-pathológiai osztályra vitték. A 45 centiméterrel és 2990 grammos súllyal született kislánynak a kórház dolgozói a Kis Napsugár nevet javasolták. A gyermek nem sokkal a megtalálása előtt születhetett és bizonyára nem intézményi körülmények között. Ennek ellenére jól van, az első vizsgálatok szerint egészséges - írták. A kórház arra is kitért, hogy a nők – ha nem szeretnék felnevelni a gyereküket – az anonim szülés és a nyílt vagy titkos örökbeadás mellett is dönthetnek, valamint továbbra is működik a babamentő inkubátor. A kórház főbejárata előtt 1998-ban helyezték el a készüléket, azóta ez a kislány volt a tizenharmadik újszülött, akit itt találtak.

Önti a pénzt a kormány a Hajógyári-szigetre – Csak nem tudjuk, hogy miért

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.05.28. 11:32

Fotó: Népszava
Nincs nyoma annak, hogy a fővárosi Duna szakaszon másutt is ilyen gyorsan döntenének az árvízvédelmi beruházásról.
Formálódik az egyelőre eltitkolt nagyberuházás a Hajógyári (Óbudai) Szigeten: azonnali hatállyal 628 millió forintot csoportosít át a kormány a Hajógyári (Óbudai) sziget árvízvédelmének a megvalósítására – vette észre a Napi.hu a Magyar Közlönyben. A mostani beruházás azért is feltűnőbb, hogy nincs nyoma annak, hogy a fővárosi Duna szakaszon másutt is ilyen gyorsan döntenének az árvízvédelmi beruházásról. A rendeletből csak annyi derül ki, hogy a kormány megkezdené a hajógyári Öböl északi részére tervezett Kovács Katalinról elnevezett Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia létrehozását, így a kormányrendelet szerint meg kell kezdeni ennek az előkészítését. Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány nemrégiben indoklás nélkül kivette a világörökségi várományos helyszínek közül a II-III. századi Hadrianus-palota romjait rejtő Hajógyári-Szigetet, méghozzá hetekkel az erről döntő UNESCO szavazás előtt. Dacára, hogy előtte a tudományos közösség több mint egy évtizede, a kormány pedig 2016 óta döntött arról, hogy a világörökség részének kell lenni a Hajógyári Szigetnek. Indoklás helyett a kormánysajtóban olyan névtelen pletykák terjengtek, hogy azért vette le a kormány a várományos listáról a helyszínt, hogy „korhű módon helyreállítsák” az egykori helytartói palotát, mivel ezt akadályozta volna az UNESCO világörökségi státusz. Ezt követően most a kormányrendeletbe szövegezték be a Kajak-Kenu Sportakadémia létrehozását, ám kérdéses, hogy ez lett volna a világörökségi jelölés visszavonásának az oka, mivel erről még a világörökségi pályázat idején, 2017 végén döntött a kabinet. Igaz, még bőven élt a sziget világörökségi pályázata, amikor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. bérletre hirdetett meg szigeti parcellákat, köztük a nevezetes romokat rejtő területet is. Ami biztos: nemrégiben éppen a helytartói palota romjait rejtő parcellát munkaterületté nyilvánították.