Előfizetés

Történelmi eredmény előtt a Zöldek

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.05.26. 19:29
Ska Keller és Bas Eickhout
Fotó: CARSTEN KOALL / AFP
Hatalmas üdvrivalgás fogadta a Zöldek kampányközpontjában Ska Kellert és Bas Eickhoutot, a párt két vezető jelöltjét, miután az első exitpollok a környezetvédők hatalmas előretörését jósolják Németországban.
Ha beigazolódnak az előrejelzések, akkor kétszer annyi német zöld képviselő érkezhet az EP-be, mint eddig. “Ez lesz a Zöldek valaha elért legjobb eredménye szövetségi választásokon” — mondta Ska Keller az éljenző tömegnek. Az osztrák eredményeket is “lenyűgözőnek” nevezte, hasonlóan az írországi Zöldek kiváló teljesítményéhez. “A nagyszerű eredmény után komoly feladatok várnak ránk, úgymint a klímaváltozás elleni küzdelem, a szociális igazságosság megteremtése és a harc az állampolgári jogokért” — hangsúlyozta a német politikus. A holland Bas Eickhout ehhez annyit tett hozzá, hogy a mai este “egy csodás zöld este lesz”. Phillipe Lamberts belga frakcióvezető azt mondta:
“Most mindenki azt kérdezi tőlünk, kit fogunk támogatni az Európai Bizottság élére. Ezek az eredmények nem a tisztségviselőkről, hanem a változásról szólnak. És a tömegtámogatás komoly befolyáshoz juttat minket a parlamentben”.

Gyengén szerepelt a szélsőjobb Németországban

R.T.
Publikálás dátuma
2019.05.26. 18:35
Az AfD szimpatizánsai tüntettek Berlinben
Fotó: Christoph Soeder / AFP
Az AfD csupán 10,5 százalékot ért el az európai parlamenti választásokon.
Újabb exitpoll adatokat tettek közzé az európai parlamenti választásokról. A szélsőjobb mind Németországban, mind Görögországban várakozások alatti eredményt ért el.
A várakozásoknak megfelelően a keresztény uniópártok, a CDU és a CSU szerepelt a legjobban Németországban, az Európai Parlamenti választáson

, de jelentősen, több mint hét százalékkal estek vissza a 2014-es voksoláshoz képest, derült ki az exitpoll adatokból. A párt 28 mandátumot szerez az Európai Néppártban. A legnagyobb visszaesést a szociáldemokraták könyvelhetik el: 15,5 százalékos eredményük 11,8 százalékos visszaesést jelent az öt évvel korábbi EP választáshoz képest. Ez 15 mandátumot jelent. A választás egyértelmű győztese a Zöldek, amely 22 százalékkal második ugyan, de ilyen jó eredményt még megközelítően sem ért el egyetlen németországi választás során sem. A Zöldek ezzel 22 képviselővel lehetnek jelen az EP-ben.
A jobboldali radikális Alternatíva 10,5 százaléka (10 mandátum) után fellélegezhet Európa: Németországban nem idéztek elő földindulást a jobboldali radikálisok.

Sőt, a párt rosszabbul szerepelt, mint ahogy azt a közvélemény-kutatások sugallták. A Balpárt, valamint a szabaddemokrata FDP 5,5-5,5 százalékot szerzett, ez 5-5 mandátumot jelenthet számukra. Mivel eltörölték a bejutási küszöböt, ezért több párt is mandátumot szerzett az EP-ben, köztük a bajorországi Szabad Választók nevű tömörülés, a Kalózpárt, az állatvédők, vagy a családok pártja. Az eredmény után könnyen elképzelhető, hogy leváltják az SDP éléről Andrea Nahlest, s nem kizárt Martin Schulz visszatérése. Németország összesen 96 képviselőt delegálhat az EP-be.  
Hiába ígért Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök számos engedményt a választóknak, sokuk a jelek szerint nem tud megbocsátani a kabinetnek a megszorításokért.

Az exitpoll szerint ugyanis az ellenzéki, jobbközép Új Demokrácia nagy fölénnyel végzett az élen 36 százalékkal, a kormányzó Sziriza csak 27 százalékot szerzett. A szociáldemokrata Kinal 8 százalékot kapott. A neonáci Arany Hajnal csak negyedik lett hat százalékkal. Egyes felmérések ennél jobb eredményt jövendöltek a pártnak. A kommunisták szintén hat százalékot szereztek.

Szárnyal Kurz pártja, visszaesett a szélsőjobb

R.T.
Publikálás dátuma
2019.05.26. 17:29

Fotó: HANS PUNZ / AFP
FPÖ számára nagyon visszaütött a Strache-botrány. Közzétették a mai első előzetes eredményeket az európai parlamenti választásokról.
Amint az várható volt, a jobboldali radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) számára nagyon visszaütött a Strache-videó.
Az exitpoll szerint a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) nyerte a legtöbbet a botrányos Strache-videót követő kormányválsággal.

Ugyanakkor az ellenzéki szociáldemokraták nem tudtak profitálni a botrányos felvételből, amelyből kiderült, hogy az Osztrák Szabadságpárt időközben lemondott elnöke teljes médiauralomra törekedett hazájában és 
pártja támogatása fejében busás állami megbízásokat ígért egy orosz oligarcha állítólagos unokahúgának.

Az előrejelzés szerint Sebastian Kurz pártja 34,5 százalékot szerzett, ami 7,5 százalékkal több, mint a 2014-es európai parlamenti választás alkalmával. Csalódást keltő a szociáldemokraták 23,5 százaléka, ez 0,6 százalékkal gyengébb az öt évvel ezelőtti eredménynél. Megállapítható, hogy az FPÖ száguld lefelé a lejtőn. Mindössze 17,5 százalék voksolt a pártra, ami 2,2 százalékkal kevesebb mint 2014-ben, de ennél is súlyosabb a csökkenés, ha a 2017 októberi parlamenti választást vesszük alapul. Akkor a párt 25,97 százalékot kapott. A Zöldekre az első előrejelzés szerint 13,5 százalék voksolt, ez egy százalékos csökkenés az öt évvel ezelőttihez képest. A liberális Neos mellé pedig 8,0 százalék tette az ikszet, ami megfelel a 2014-es eredménynek. Ami a mandátumok megoszlását illeti, az
ÖVP hét képviselőt küldhet az Európai parlamentbe, az SPÖ ötöt, az FPÖ hármat, a Zöldek kettőt, a Neos pedig egyet.

Közzétették az első eredményeket Ciprusról is, ahol Ausztriához hasonlóan 17 órakor zárták az urnákat. Nem meglepő módon a jobbközép DISY nyert, a szavazatok 28-32 százalékával. A baloldali AKEL 26-30 százalékot szerzett. A szociáldemokrata DIKO-ra 13-15,5 százalék szavazott, a szintén szociáldemokrata EDEK 9-11 százalékot kapott. Az ultranacionalista ELAM-ra esett a voksok 7,5-9,5 százaléka.
Bár Romániában még nem ért véget az európai parlamenti választás, az előzetes eredmények kiszivárogtak az interneten.

Eszerint az ellenzéki jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) végzett az élen 29 százalékkal, megelőzve a kormányzó, 26 százalékot kapott szociáldemokratákat. A liberálisok végeztek az élen 21 százalékkal, hírek szerint rájuk voksoltak a legtöbben a fővárosban, Bukarestben. Az RMDSZ szerepléséről egyelőre nincs hír.