Adóbevallás – Fontos határidőre figyelmeztetik a vállalkozásokat

Publikálás dátuma
2019.05.25. 14:00

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Május 31-éig kell benyújtaniuk a társaságiadó-bevallást, és gondoskodniuk kell a beszámoló letétbe helyezéséről és közzétételéről – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
A közleményben kiemelik, hogy az elmúlt adóévre vonatkozó társaságiadó-bevallást az egyszeres, illetve kettős könyvvitelt vezető adózóknak egyaránt a 1829 számú nyomtatványon kell benyújtaniuk a NAV-hoz. Az egyszerűsített vállalkozói adózást (eva), a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) vagy a kisvállalati adózást (kiva) 2019 első napjától választóknak a 1871-es bevalláson kell számot adniuk a választást megelőző, 2018-as társasági adójukról. A határidő ebben az esetben is május 31-e. Azok a nonprofit szervezetek, valamint egyházi jogi személyek, amelyeknek tavaly nem volt vállalkozásból származó bevételük, vagy ahhoz kapcsolódó, elszámolható költségük, ráfordításuk – azaz nincs társaságiadó-alapjuk –, a társaságiadó-bevallást kiválthatják a TAONY nyilatkozattal május 31-éig. A határidőt elmulasztóknak már csak a 1829-es társaságiadó-bevallást lehet benyújtaniuk. A NAV személyre szabott elektronikus levélben hívta fel a közelgő bevallási határidőre azon vállalkozások figyelmét, amelyek tavaly nem, vagy csak késedelmesen nyújtották be társaságiadó-bevallásukat. A beszámoló letétbe helyezésének és közzétételének határideje szintén 2019. május 31.
Szerző
Témák
NAV adóbevallás

Felkészülünk a műanyagtilalomra

Publikálás dátuma
2019.05.25. 10:10

Fotó: FRANK MAY / AFP
Az EU által betiltott termékek közé tartozik például a szívószál, a műanyag tányérok és evőeszközök, illetve a fültisztító vagy a lufitartó pálcika.
Fontos, hogy mielőbb helyettesítő megoldásokat találjunk az EU által 2021-től betiltott, egyszer használatos műanyagtermékekre – fogalmazott lapunknak Makai Martina, az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntartható fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a Millenárison pénteken megnyitott Zöld út-Ecodesign elnevezésű, hulladékból készült termékeket és műalkotásokat felvonultató kiállítás és piknik megnyitója után. Az EU által betiltott termékek közé tartozik például a szívószál, a műanyag tányérok és evőeszközök, illetve a fültisztító vagy a lufitartó pálcika. Az államtitkár-helyettes fontosnak nevezte annak vizsgálatát, hogy az átmenet miként befolyásolja a magyar gazdaság versenyképességét. Kérdésünkre határozott reményét fejezte ki az iránt, hogy Magyarország teljesíti a lakossági hulladék felének újrahasznosítására vonatkozó 2020-as uniós elvárást, amihez már most „nagyon közel állunk”. (Megjegyzendő: többen – például maga az Európai Bizottság - ezt kétlik.) Sőt - fűzte hozzá - már a későbbi célok teljesítésére készülünk. Annak kapcsán, hogy tavaly a kormány nem fogadta el az ITM-nek a műanyag zacskók voltaképpeni betiltására vonatkozó indítványát, Makai Martina rögzítette: e termékekre nem született uniós tilalom, így dolgoznak „a legjobb megoldáson”. Hasonlóképp fogalmazott annak kapcsán is, hogy a kormány tavaly ígéretet tett a lakossági hulladékszállítási helyzet felülvizsgálatára. Felvetésünkre, miszerint Gödöllőn és térségében több mint fél éve a katasztrófavédelem állja ennek költségeit, kifejezte reményét a helyzet mielőbbi rendezése iránt. Az elsődleges célnak azt nevezte, hogy a szemetet mindenhonnan elszállítsák. Makai Martina megnyitóbeszédében hitet tett a hulladékkeletkezés fékezése, a szelektív gyűjtés és az illegális lerakók elleni fellépés mellett.
Szerző
Frissítve: 2019.05.25. 22:13

Sok a családi cég Magyarországon

Publikálás dátuma
2019.05.24. 19:49
illusztráció
Fotó: Thinkstock
A hazai társaságok jelentős részét kitevő mikrovállalkozások döntő többsége családi hátterű – közli a céginformációval foglalkozó Opten.
Az 500 ezer egyéni vállalkozó és 130 ezer egyszemélyes cég mellett 108 ezer társult vállalkozás tulajdonosai vagy a cégjegyzésre jogosultjai családtagok. Az ilyen kapcsolatok a többszemélyes társaságokban a legmeghatározóbbak, hiszen itt a rokonságon és munkán túl a jog is összeköti a tagokat. A statisztikák szerint a családi vállalkozások 75 százaléka átlag feletti megbízhatóságú. Jelenleg közel 1800 ilyen társaság éves árbevétele haladja meg az egymilliárdot. Az érintett vállalkozások 60 százalékában az összes tulajdonos és aláíró a család része. A külső szereplőkkel szembeni bizalmatlanságot a cég kis mérete is indokolhatja. A társaságok többsége többgenerációs. 57 százalékukban azonosítható apa-, 36 százaléknál pedig anya-gyermek-kapcsolat.
Szerző
Témák
Opten cég család
Frissítve: 2019.05.25. 11:16