Felkészülünk a műanyagtilalomra

Publikálás dátuma
2019.05.25. 10:10

Fotó: FRANK MAY / AFP
Az EU által betiltott termékek közé tartozik például a szívószál, a műanyag tányérok és evőeszközök, illetve a fültisztító vagy a lufitartó pálcika.
Fontos, hogy mielőbb helyettesítő megoldásokat találjunk az EU által 2021-től betiltott, egyszer használatos műanyagtermékekre – fogalmazott lapunknak Makai Martina, az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntartható fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a Millenárison pénteken megnyitott Zöld út-Ecodesign elnevezésű, hulladékból készült termékeket és műalkotásokat felvonultató kiállítás és piknik megnyitója után. Az EU által betiltott termékek közé tartozik például a szívószál, a műanyag tányérok és evőeszközök, illetve a fültisztító vagy a lufitartó pálcika. Az államtitkár-helyettes fontosnak nevezte annak vizsgálatát, hogy az átmenet miként befolyásolja a magyar gazdaság versenyképességét. Kérdésünkre határozott reményét fejezte ki az iránt, hogy Magyarország teljesíti a lakossági hulladék felének újrahasznosítására vonatkozó 2020-as uniós elvárást, amihez már most „nagyon közel állunk”. (Megjegyzendő: többen – például maga az Európai Bizottság - ezt kétlik.) Sőt - fűzte hozzá - már a későbbi célok teljesítésére készülünk. Annak kapcsán, hogy tavaly a kormány nem fogadta el az ITM-nek a műanyag zacskók voltaképpeni betiltására vonatkozó indítványát, Makai Martina rögzítette: e termékekre nem született uniós tilalom, így dolgoznak „a legjobb megoldáson”. Hasonlóképp fogalmazott annak kapcsán is, hogy a kormány tavaly ígéretet tett a lakossági hulladékszállítási helyzet felülvizsgálatára. Felvetésünkre, miszerint Gödöllőn és térségében több mint fél éve a katasztrófavédelem állja ennek költségeit, kifejezte reményét a helyzet mielőbbi rendezése iránt. Az elsődleges célnak azt nevezte, hogy a szemetet mindenhonnan elszállítsák. Makai Martina megnyitóbeszédében hitet tett a hulladékkeletkezés fékezése, a szelektív gyűjtés és az illegális lerakók elleni fellépés mellett.
Szerző
Frissítve: 2019.05.25. 22:13

Sok a családi cég Magyarországon

Publikálás dátuma
2019.05.24. 19:49
illusztráció
Fotó: Thinkstock
A hazai társaságok jelentős részét kitevő mikrovállalkozások döntő többsége családi hátterű – közli a céginformációval foglalkozó Opten.
Az 500 ezer egyéni vállalkozó és 130 ezer egyszemélyes cég mellett 108 ezer társult vállalkozás tulajdonosai vagy a cégjegyzésre jogosultjai családtagok. Az ilyen kapcsolatok a többszemélyes társaságokban a legmeghatározóbbak, hiszen itt a rokonságon és munkán túl a jog is összeköti a tagokat. A statisztikák szerint a családi vállalkozások 75 százaléka átlag feletti megbízhatóságú. Jelenleg közel 1800 ilyen társaság éves árbevétele haladja meg az egymilliárdot. Az érintett vállalkozások 60 százalékában az összes tulajdonos és aláíró a család része. A külső szereplőkkel szembeni bizalmatlanságot a cég kis mérete is indokolhatja. A társaságok többsége többgenerációs. 57 százalékukban azonosítható apa-, 36 százaléknál pedig anya-gyermek-kapcsolat.
Szerző
Témák
Opten cég család
Frissítve: 2019.05.25. 11:16

Jövő hét elején érkezhet a jó kőolaj

Publikálás dátuma
2019.05.24. 18:19
HUNGARY-RUSSIA-BELARUS-ENERGY-OIL-TRADE-PIPELINE
Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP
A Barátság vezetéken jövő szennyezés miatt 246 ezer tonna nyersolaj fogyott a stratégiai tartalékokból.
Május 27-i hatállyal újabb 40 ezer tonna olajat vásárol a Mol az ország biztonsági készleteiből – közölte lapunk megkeresésére az illetékes Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség. Ezzel összességében 246 ezer tonna nyersolaj fogyott a stratégiai tartalékokból. Mint emlékezetes, az Európát orosz nyersanyaggal ellátó Barátság-vezetékbe a kitermelés helyén bekerült szennyeződés miatt április végén a nyomvonalon fekvő többi államhoz hasonlóan a magyar Mol is felfüggesztette a szállítmányok átvételét. Habár az Adria-vezetéken át a Mol százhalombattai és pozsonyi finomítója is teljes mértékben ellátható lenne tengeren behajózott – drágább - nyersanyaggal, az illetékes innovációs és technológiai miniszter négy hete az ország 560 ezer tonna biztonsági kőolajkészletéből 400 ezret a Molnak felajánlott megvételre. Az olajcég ebből akkor 150 ezer tonnát foglalt le, majd május 13-ig további 56 ezret. A múlt héten a Mol – mint arról a Népszava elsőként beszámolt - százezer tonna szennyezett termék ideiglenes tárolását vállalta. Ez a jelek szerint befejeződött. Lapunk megkeresésére a Molnál pénteken azt nyilatkozták: ugyan a Barátság-vezetéken már ismét jó minőségű nyersolaj érkezik, azt a Dunai Finomító tervszerű és zavartalan ellátottsága miatt csak a jövő hét elején kezdik átvenni.
Szerző
Témák
olaj MOL barátság