Előfizetés

Theresa May: az út vége

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2019.05.24. 14:54

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
A rá nehezedő nyomásnak engedve a kormányfő bedobta a törülközőt, és lemondott a konzervatív pártvezetői tisztségéről. Ez egyben miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti.
Miután helyzete tarthatatlanná vált, Theresa May pénteken levonta a következtetést, és a Downing Street 10. előtt bejelentette: június 7-én visszavonul a Konzervatív Párt éléről. Ez egyben azt is jelenti, hogy a miniszterelnöki posztról is távozik.   II. Erzsébettel, a tory vezetéssel és az új frontember megválasztásáért felelős, úgynevezett 1922-es Bizottsággal való egyeztetés alapján May asszony június 7-től az utódlás eldöntéséig ügyvezető kormányfő marad. Így részt vesz Donald Trump nemrégiben bejelentett hivatalos, állami látogatásának programjában. Az új konzervatív vezető megtalálását célzó választási kampány a parlament pünkösdi szünete, az amerikai elnök vizitje és a peterborough-i pótválasztás után indul be teljes lendülettel, bár az önjelöltek - köztük Boris Johnson volt külügy-  és Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter - hetek, sőt hónapok óta leplezetlenül készenlétben állnak. Theresa May könnyekkel küszködve, végül érzelmeinek szabad utat engedve búcsúzott politikai szerepétől. „Mély sajnálatának” adott hangot, amiért a rendelkezésre állt közel három év alatt nem sikerült végrehajtania a Brexitet. A kormányfő többször is visszatért a kompromisszum fontosságára, ami utódja számára elkerülhetetlen lesz, az EU-ban maradás, illetve az abból való kilépés tábora egyaránt engedményekre kényszerül. Theresa May, a második - de reményei szerint nem az utolsó - női brit kormányfő igyekezett pozitív fényben feltüntetni saját hátrahagyott politikai örökségét. Vívmányai között említette többek között a társadalom kevésbé szerencsés tagjainak juttatott támogatásokat és a költségvetési deficit szinte teljes felszámolását.   
Theresa May hatévi, zömében sikeresnek számító pénzügyminiszteri tevékenység után került - szerencsés körülmények között, riválisainak katasztrofális korteshadjáratából profitálva - a konzervatív vezető pozíciójába. Ő maga az EU-tagság folytatására szavazott a szoros kimenetelű 2016-os referendumon, ami megnehezítette feladatát, a Brexit végrehajtását. A feladat teljesítését szinte lehetetlenné tette, hogy 2017 tavaszán végzetes hibát követett el, amikor a toryk parlamenti többségének növelése érdekében idő előtti általános választást írt ki, és ennek fordítottját érte el, döntésképtelen alsóház jött létre. A konzervatív kormányt életben tartó északír Demokratikus Unionista Párt tízfős frakciója számára viszont a Brüsszellel kötött kivonulási megállapodás „biztosítékként” emlegetett vám- és határügyi rendelkezései elfogadhatatlanok, így az észak-írországi párt a három próbálkozás közül egyetlen alkalommal sem segített, hogy átsegítse az alkut a parlamenti célvonalon.    Theresa May lemondásának hírét gyorsan követték a reakciók. Az európai vezetők közül Angela Merkel német szövetségi kancellár „tisztelettel és elismeréssel” fogadta a döntést, míg Emmanuel Macron francia elnök „személyes támogató üzenetet” küldött a búcsúzó brit vezetőnek. Jeremy Corbyn, a munkáspárti ellenzék vezére helyeselte May lemondását, egyben az utód kijelölése után újabb rendkívüli parlamenti választást sürgetett. Nigel Farage, akinek az új Brexit Pártja minden előrejelzés szerint győztesen kerül ki az EP-választásból, „mélyen együtt érez” a kormányfővel, ám bírálja, amiért „politikailag rosszul mérte fel az ország és a párt hangulatát”. A populista politikus emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi két tory vezető Európa-párti volt, azaz „a toryk vagy tanulnak ebből a leckéből, vagy kipusztulnak”.

Ingázó magyarok: Kárpátalja Prágába jár

Népszava
Publikálás dátuma
2019.05.24. 14:18

Fotó: Jászberényi Attila
Az isten háta mögötti kárpátaljai kisvárosból napi három buszjárat indul Prágába - hogy miért lett fontos desztináció a határon túli magyarok számára a cseh főváros, azt Jászberényi Attila járta körül cikkében, és tapasztalatairól Horváth Gáborral, a Népszava főszerkesztőjével beszélgetett.
Hogyan vezessünk a kárpátaljai úttalan utakon? Miért szoktak le Magyarországról, miért dolgoznak szívesebben cseh munkahelyeken az ukrajnai magyarok? Hogyan reagálnak, amikor Magyarországon azt hallják, hogy ők "ukránok"? - Ezekről és ehhez hasonló kérdésekről beszélt a debreceni Divino borbárban a Népszavában március 30-án megjelent riportja kapcsán a szerző, Jászberényi Attila, a Kárpáti Igaz Szó című, Ungváron megjelenő újság főszerkesztője, Kőszeghy Elemér, illetve lapunk főszerkesztője, Horváth Gábor. Hosszú videóra készüljön, de megéri:

Jászberényi Attila írása a Visegrádi Alap támogatásával, "A V4 ifjúsága és a migráció több nézőpontból" nevű projekt során született. Utóbbi keretében a cseh Respekt hetilap, illetve a lengyel Gazeta Wyborcza és a szlovák Denník N napilapok is közölnek a témába vágó riportokat.

Mától házasodhatnak a melegek Tajvanon, 160 esküvőt már meg is tartottak

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.24. 12:41

Fotó: AFP
A pénteki házasságkötések eufóriában zajlottak le a szigetországban.
 Hivatalos adatok szerint máris több mint 160 azonos nemű pár kötött házasságot Tajvanon, miután életbe lépett pénteken az ezt lehetővé tévő, egy héttel korábban megszavazott törvény. A tajvani alkotmánybíróság két évvel ezelőtt ismerte el az azonos nemű párok jogát a házasságra, és a parlament az erre adott határidő előtt nem sokkal alkotta meg a törvényt, Ázsiában elsőként.
A döntést az egész térségre kiható társadalmi forradalomként értékelték az LMBT-közösség tagjai.

Az alkotmánybírósági ítélet után a konzervatív ellenzék népszavazást kezdeményezett a kérdésről, és ezen a többség arra voksolt, hogy ne változtassák meg a házasság meghatározását. A parlament a kormányerők vezetésével ennek ellenére megszavazta a törvényt. A pénteki házasságkötések érzelmileg telített hangulatban - már-már eufóriában - zajlottak le sok helyen a szigetországban. Az AP hírügynökség tudósítása szerint az egyik tajpeji kerületi házasságkötő terem előtt húsz pár várt a hivatalos aktusra. Az egyik házasulandó azt mondta a tudósítónak, hogy nagyon büszke a hazájára.
A pároknak gratulált az az aktivista, Csi Csia-vej, aki annak idején az alkotmánybíróság elé vitte az ügyet. Kifejezte reményét, hogy a tajvani demokrácia ezen győzelme hatással lesz Ázsia más országaira is.

Az egyenlő jogoknak a házasság területére is történő kiterjesztését az elmúlt két évben mindvégig támogatta a kormányzó Demokratikus Haladó Párt, viszont könnyen lehet, hogy Caj Ing-ven elnöknek ezzel nehezebbé vált a második terminusára is megválasztatnia magát jövőre. Az ellenzék ugyanis azzal vádolja őt és kormányát, hogy figyelmen kívül hagyta a nép akaratát.