Előfizetés

Megpecsételődhet May politikai jövője

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2019.05.23. 17:09

Fotó: NIKLAS HALLE'N / AFP
A választási hagyományoknak megfelelően csütörtökön járulnak az urnák elé a nagy-britanniai szavazók, hogy részt vegyenek az utolsó pillanatban kiírt európai parlamenti vokson. Az EU-ból való kilépésről döntő népszavazás után három évvel megalázónak tekintett állampolgári kötelesség jelentősége eltörpül azonban a mindezért felelős kormányfő tekintélyének összeomlása mellett.
Theresa May csütörtökön még a Downing Street 10.-ből indulhatott el választókörzetébe, de kulcsát bármikor elvehetik tőle, hiszen a Konzervatív Pártban felgyülemlett ellenállás után immár saját kabinetje is egyre nyíltabban megvonja tőle a támogatás. A kormányfő legutóbbi kísérlete a Brexit-törvény parlamenti elfogadtatására, a munkáspárti voksok megnyerése érdekében tett elvtelen engedmények nyomán szerda este lemondott Andrea Leadsom, a parlamenti ügymenetért felelős miniszter. Búcsúlevelében részletesen kitért mindazokra a jelenségekre, amelyek lehetetlenné tették a kormány működését, a Brexit-folyamat felelősségteljes kezelését. A kormányfői tisztséget korábban maga is megcélzó politikus leginkább a második népszavazás lehetőségének felvetését kifogásolja. Az utolsó bekezdésben hangsúlyozza, hogy „nagyra tartja a kormányfő tisztességét, elkötelezettségét és kitartását”, mégis felszólítja: „az ország, a kormány és a Konzervatív Párt érdekében hozza meg a helyes döntést”, azaz nyújtsa be lemondási kérelmét. May 2016-os kormányra kerülése óta Andrea Leadsom a 36. miniszter, aki önként távozik hivatalából, mert nem tud azonosulni a tory vezető politikai irányvonalával, főleg annak következetlenségével. A miniszterelnök asszonnyal szembeni nyílt rebellió mindenki számára látható volt, amikor a legutóbbi parlamenti interpellációk során magára maradt az első padsorban, a frakció számos tagja hiányzott, illetve kínosabb kérdéseket tett fel May-nek, mint a színjátékot viszonylagos csendben élvező ellenzék. A csütörtöki brit lapok közül több is egy megtörtnek látszó, könnyekkel küzdő kormányfő fotóját közli. Ez kísértetiesen emlékeztet a Margaret Thatcher 1990-es megbuktatása és a Downing Street 10.-ből való kiköltözése után készült legendás felvételre. A konzervatív kormányfők kinevezéséért felelős 1922-es Bizottság egyelőre nem változtatta meg szabályait, így nincs mód újabb bizalmatlansági indítvány benyújtására Theresa May-jel szemben. Pénteken azonban újabb megbeszélés várható a grémiumot irányító Sir Graham Brady és a kormányfő között, aki mindeközben rezidenciájába bezárkózva kerüli a kabinet tagjaival való találkozást. Közben az is kiderült, június elején nem szavaz a parlament a Brexit-megállapodásról, miután pártja többségét sem tudta még maga mellé állítani a kormányfő. A Sky News idézi az alsóház Külügyi Bizottságának elnökét, a mindeddig lojálisnak számító Tom Tugendhatot, aki a hírcsatornának adott interjújában kijelentette: „Egyszerűen nem bízom meg benne többé”.    

Pénteken bejelentheti lemondását

Az Independent csütörtökön arról számolt be, hogy a brit miniszterelnök a lemondás küszöbén áll, és a távozásáról szóló tervet várhatóan pénteken jelenti be, miután kudarcot vall minisztereinek a felülvizsgált kilépési egyezmény elleni lázongásának megfékezésében. Ugyanakkor Jeremy Hunt külügyminiszter a lap kérdésére határozottan leszögezte: június 3-án, mikor Donald Trump amerikai elnök az országba érkezik, May miniszterelnökként fogja őt fogadni. Ez persze nem feltétlenül cáfolat. Ha ugyanis Theresa May a közeli napokban bejelenti lemondását, ügyvezetőként a kormány és a Konzervatív Párt élén maradna a több szavazásból álló vezetőváltási folyamat végéig. Ez az utódjelöltek számától függően akár hat hétig is eltarthat. 

Bécsbe vezető ibizai szálak

Földvári Zsuzsa (Bécs) írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.05.23. 17:01
Johann Gudenus
Fotó: GEORG HOCHMUTH / AFP/APA
Miközben Sebastian Kurz osztrák kancellár – új kormánya élén – a politikai túlélésért küzd, újabb részletek váltak ismertté a Strache-ügyben.
A kivitelezők már megvannak, a felbujtókat, azaz az ibizai alkoholgőzös este felvételeinek megrendelőit azonban még keresik az osztrák hatóságok. Az Österreich című bulvárlapnak maga a kettes számú ibizai szereplő, Johann Gudenus mondta el a spanyol kaland előtörténetét. Nevezetesen, egy bécsi belvárosi ügyvéd hozta őt össze 2017 februárjában a csinos csalimadárral, az Anna Makarovaként bemutatkozó, lett származású nővel, aki érdeklődött a Gudenus család hatalmas erdősége iránt. Az ügyvédről az osztrák lapok csak annyit közölnek, hogy Ramir M. a Singergasséból. Neve a Google révén pillanatok alatt megtalálható, s az is kideríthető, hogy iráni származású. De köz- és magánnyomozók révén az is tudható, hogy M. már 2015-ben is megpróbált egy lejárató videót értékesíteni Heinz-Christian Strachéról (akkor egy garázsban volt látható a pártvezér, amint pénzt vesz át valakitől). Állítólag olyan nagy összeget kért a felvételért, hogy nem akadt vevője. Most viszont az derült ki, hogy M. hozta össze Gudenust a „civilben” feltehetően prostituáltként tevékenykedő nővel. Többször találkoztak Bécsben és a vidéki birtokon, az egyik alkalommal merült fel, hogy mivel mindkét fél kedveli a spanyolországi Ibizát, töltsenek el ott egy kellemes estét közösen. Ekkor lépett a színre egy bécsi és müncheni címmel is rendelkező osztrák detektív, a nő barátjaként, Julian Thaler álnéven bemutatkozó férfi – ő látszik a spanyol villa teraszán fehér nadrágban, világoskék ingben. Az Österreich napilap felkutatta a magánnyomozó egykori főnökét, az alsó-ausztriai Sascha Wandlt, aki anno betanította emberét a rejtett filmezésre, lehallgatásra épülő videó gyártására. Wandl közölte, azonnal felismerte a felvételeken saját módszerét, úgy becsülte, az egész ház bekamerázására 16 felvevőkészüléket üzemeltethettek, az akció költségeit 300-600 ezer euróra tette. A „főnök” volt az, aki összehozta egymással Juliust, egy fegyverkereskedő fiát és az iráni ügyvédet még 2014-ben (a két magánnyomozó 2016-ban vált el egymástól), szerinte az Ausztriát megrengető, két éve készült hétórás videó politikai megrendelésre készült. Hogy az ügyvéd és a detektív saját szakállukra dolgoztak, hogy aztán értékesítsék kincsüket – 1,5-5 millió eurós összegről hallani – vagy rögtön akadt finanszírozójuk, még nem tudni. Rahim M. viszont szerdán alámerült, irodájában sem bukkant fel.
Közben az FPÖ visszalépése miatt „civilekkel” feltöltött ideiglenes néppárti kormány megkezdte működését, miként a kancellár fogalmazott, a stabilitás fenntartása jegyében. A radikális szabadságpárti Herbert Kickl helyére a 65 éves Eckhart Ratz került a belügyminisztérium élére, ő nyugdíjba vonulása előtt Ausztria legfőbb bírója volt. Néppárti közelségről beszélnek vele kapcsolatban, míg az új szociális miniszterről, a 67 éves Walter Pöltnerről a sajtó megírta, hogy a szociáldemokrata párt tagja volt, majd az FPÖ-s szociális miniszter tanácsadója. Az 59 éves burgenlandi Johann Luif, aktív vezérkari főnökhelyettes személyében katona került a honvédelmi tárca élére, az infrastrukturális ügyeket a 36 éves Valerie Hackl vette át. Ő eddig a repülésirányítás területén dolgozott, egykoron ritmusos gimnasztikában aratott babérokat, érzelmileg az SPÖ-hoz áll közel. Ez utóbbi azért fontos, mert félig kereszténydemokratákból, félig pártonkívüliekből álló kormányát Sebastian Kurz kancellár úgy igyekezett összerakni, hogy az kitartson a szeptemberre előre hozott választásokig. Hétfőn azonban rendkívüli ülést tart a parlament, a szabadságpárt és a szociáldemokraták tervezett bizalmatlansági indítványa véget vethet az átmeneti kormánynak.

DJ Strache

Mint arról számos médium beszámolt: az osztrák iTunes listáján a napokban az első helyre került a holland popegyüttes, a Vengaboys We’re Going to Ibiza című, húsz évvel ezelőtti slágere, miután nyilvánosságra került Heinz-Christian Strache és Johann Gudenus ibizai videója. Az FPÖ nem először juttat a toplisták csúcsára retroslágert: tavaly augusztusban Wolfgang Ambros 1976-os sídalát, a Schifoant tették nyári nótává. Az énekes-dalszerző a Süddeutsche Zeitungnak adott interjút, amelyben hosszasan részletezte, miért nem hiszi el Heinz-Christian Strache egy szavát sem. Ambros szerint az FPÖ tagságának jelentős része náci szimpatizáns, a pártvezetés nemcsak idegenellenes, hanem a szegényekre sincs tekintettel. Zsiga Marcell szellemében az FPÖ szociális minisztere, Beate Hartinger-Klein például úgy nyilatkozott: havi 150 euróból is meg lehet élni. Az FPÖ főtitkára, Christian Hafenecker ezek után pocskondiázni kezdte Ambrost, mire Schifoan az iTunes és a közszolgálati Ö3 könnyűzenei toplistájának az élére ugrott.

Éhen halt egy nő és két ikerlánya Bécsben

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.23. 16:57

Fotó: ANDREAS GEBERT / AFP
A feltételezések szerint a tragédia az anya pszichés betegségével állhat összefüggésben.
Az osztrák rendőrség csütörtökön közölte, hogy a jelek szerint éhen halt az a nő és két lánya, akikre holtan bukkantak rá bécsi lakásukban a hét elején. A 45 éves anyára és 18 éves ikerlányaira önkormányzati lakásukban találtak az osztrák főváros Floridsdorf körzetében kedden. A boncolást követően kiderült, hogy a három nő éhen halt március végén vagy április elején – számolt be Patrick Maierhofer rendőrségi szóvivő.
„Az első toxikológiai vizsgálat nem mutatta ki mérgezés nyomait”

– jelentette ki.

Hozzátette, hogy a következő hetekben további részletes vizsgálatokra kerül sor. A nyomozók korábban elmondták, hogy nem találtak betörésre vagy erőszakra utaló jeleket. A hatóságok szerint nem valószínű, hogy a nőket (vagy akár csak az ikerlányokat) bezárták vagy kényszerrel tartották a lakásban. Az elzártan élő, kevés kapcsolattal rendelkező család nem hagyott hátra búcsúlevelet, és élelmiszert sem találtak az otthonukban. A feltételezések szerint a tragédia az anya pszichés betegségével állhat összefüggésben. A nőnél – aki többször keresett menedéket anyaotthonban –, már évekkel korábban felállították a diagnózist. Hogy ez miként vezethetett az ikerlányok éhhalálához, egyelőre rejtély. A család nem volt ismeretlen az ifjúságvédelmi hatóságok előtt, miután az iskolaköteles kort elhagyását követően a lányok 2016 őszétől nem látogatták korábbi oktatási intézményüket. A hatóságok tisztázták a helyzetet, és úgy döntöttek, hogy nincs szükség további intézkedésre. Az üggyel foglalkozó illetékesek szerint semmi sem utalt arra, hogy a lányok ártalmas pszichés vagy fizikai befolyás alatt álltak volna.