Előfizetés

Szijjártó: a kormány dolga alacsonyan tartani a munkaerő-költségeket (frissítés)

Fogl Márton nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.23. 16:17

Fotó: KKM/Kovács Márton / MTI
A vállalatok érdekeivel, és a technológiai beruházások halvány reményévvel magyarázta meg a külgazdasági és külügyminiszter, hogy miért keres a minimálbérnél is kevesebbet az ország harmada.
Nem védekeznünk kell, hanem felkészülnünk az új korra - jelentette ki Szijjártó Péter csütörtökön a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) párizsi, digitális innovációval foglalkozó miniszteri értekezletén. A félreértések elkerülése végett, nem a kínai gazdasági befolyásnak való kormányzati főhajtásra gondolt itt a magyar külgazdasági és külügyminiszter: felszólalását az MTI szerint úgy folytatta, hatalmas globális változás zajlik a világban és az új technológiák alkalmazása minden nemzetgazdaságban a siker előfeltétele. Fokozottan érvényes ez az olyan kis országokra, amelyeknek nincsenek jelentős természeti kincsei, erőforrásai - tette hozzá.
A kormányok felelősségének hangsúlyozása közben elsődleges feladatként - az Orbán-kormány évtizedes munkájának látszólag gyökeresen ellentmondva - az oktatási rendszerek korszerűsítését említette mind a középiskolákra, mind a felsőoktatásra vonatkozón, hogy a diákok olyan képességek és tudás birtokában legyenek, amellyel versenyképesek lehetnek a munkaerőpiacon. A miniszter megjegyezte, hogy a bonyolultabb tudás révén emelkednek a munkabérek, és ez a folyamat szerinte már zajlik Magyarországon.
Szijjártó szerint a kormányok feladata kordában tartani a munkaerő-költségeket, mert különben gyengül az adott ország versenyképessége és kevésbé lesz vonzó befektetőknek.

Az MTI nagyot bakizott

A külügyből péntek reggel jelezték, hogy a távirati iroda tévedett Szijjártó beszédének fordításakor: eredeti tudósításukban úgy fogalmaztak, hogy a külügyminiszter a bérek alacsonyan tartásáról beszélt - korábban mi is így vettük át a hírt, majd a tévedést javítottuk. Szijjártó valójában azt fejtegette, hogy a munkaerő-költségeket,  azaz a munkára rakodó adóterheket kell kordában tartani. Más kérdés, hogy a munkaerőköltség nagyobb részét így is a dolgozó bruttó  bére teszi ki, a külügyminiszteri nyilatkozat tehát könnyen félreérthető.
zijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az amerikai érdekeltségű Guardian Glass orosházi gyára új lamináltüveg-gyártó üze
Fotó: Rosta Tibor / MTI
Nemrég írtunk róla, a 4,39 millió munkaviszonnyal rendelkező magyar dolgozó 34 százalékának - majdnem másfél millió embernek - nem volt akkora legális jövedelme 2017-ben, ami elérte volna legalább a minimálbér szintjét. Ez a szegénység - mint kiderült Szijjártó Péter francia befektetőket megszólító kiselőadásából - a kormány politikájának szándékolt eredménye, sokak gyanúja pedig a miniszteri gondolatok nyomán ténynek tekinthető: a magyar munkásokat, valamint az idecsábított keleti vendégmunkásokat valóban kilóra adja el a Fidesz. Erről szólt többek közt a tankötelezettség leszállítása 16 évre, a tovább tanulás lehetőségeinek korlátozása, a nyugdíjasok holtig dolgoztatása, a rabszolgatörvény, és az a ki tudja, hány száz, ezer milliárdos adókedvezmény, amiből már két éve is közel száz "stratégiai" cég kapott.
Szijjártó kitért arra is, hogy folyamatosan könnyíteni kell a cégek adóterhét, mert akkor a nagyvállalatok pénzt takaríthatnak meg, abból pedig - szigorúan csak a miniszter naivnak és idealistának tetsző reményei szerint - fejlett, digitális technológiájú beruházásokat eszközölhetnek. A miniszteri reményeknek viszont ellentmondani látszik egy globális trend, mi szerint az extra profitot az utolsó fillérig zsebre teszik, akik megtehetik. Szijjártó minden esetre megjegyezte, a közép-kelet-európai országok jó példával járnak elöl alacsony adóikkal.

"Jó példával elöl járva": 2,25 milliárd ajándékpénz, egy nap alatt

A nagyvállalatok közt szétosztott számolatlan közpénz nem csak a német autógyárak érdeklődését keltette fel: francia gyógyszer- és autóipari vállalatok 40 milliárd forintnyi beruházást hoznak Magyarországra a csütörtöki üzleti találkozásokon kötött megállapodások értelmében - nyilatkozta Szijjártó az OECD-értekezletet követő tárgyalások után.
A Motherson Automotive Technologies and Engineering fröccsöntött alkatrészekre specializálódott részének ötmilliárd forintos ber
Fotó: Mészáros János / MTI
Egy nappal korábban azt jelentette be a miniszter: száz új munkahelyet teremt az indiai tulajdonú Samvardhana Motherson Group (SMG) autóipari beszállító cégcsoport új, ötmilliárd forintos beruházása.
Nekik a kormány 1 milliár 480 millió forint vissza nem térítő támogatást adott. Szintén szerdán számolt be Szijjártó arról a 775 millió forintos kormányzati támogatásról,

amit az elsősorban automatizált logisztikai polcrakodó gépeket (RBG) gyártó MIAS Hungary Kft. új gyártócsarnokára adott. Ez minden magyar ember dicsérete - jegyezte meg ezután, arra utalva: míg Magyarország a lakosságszámot tekintve a 92., addig exportteljesítménye alapján a 34. helyen áll a világon. Az ország a 19. legnagyobb gyógyszeripari exportőr, az autóipar tekintetében a 20. legnagyobb exporttal rendelkezik. Ez alkalommal azt is kifejtette:
Németország "toronymagasan" Magyarország első számú gazdasági partnere, az ideérkező külföldi befektetések értékének 29 százalékát adja.

Ma már 6000 német vállalat 300 ezernél is több magyar embernek ad munkát, míg a két ország kereskedelmi forgalma tavaly "minden rekordot megdöntve" meghaladta az 54 milliárd eurót, az idei első két hónapban pedig már 10 milliárd eurónál járt - ismertette.

Babaváró hitel – Több mint nyolcmilliót bukhat, aki elszámolja magát

V. A. D.
Publikálás dátuma
2019.05.23. 15:37

Fotó: Népszava
A július 1-jétől igénybe vehető kölcsönre már a bankok is gőzerővel készülnek.
Akár 8,5 millió forintot is bukhatnak a babaváró hitelt felvevő ügyfelek, ha elszámolják magukat – derül ki a Bank360 számításából.  A szakportálon hétfő óta elérhető a babaváró hitelkalkulátor, amellyel pontosan kiszámítható, mikor mekkora összegeket kell visszafizetniük a házaspároknak – a kormány által támogatásnak nevezett – babaváró kölcsönből a különböző élethelyzetekben. A Bank360 példaszámításában a maximális 10 millió forintos összeggel, 20 éves futamidővel és a júliusi igényléstől 5 éven belül három gyerekkel kalkulált. Az első gyermek idén decemberben, a második 2023. februárban, a harmadik pedig 2025. januárban születne a példa szerint. Ha minden a tervek szerint alakul és megszületik a három gyermek, akkor a családnak nem kell visszafizetnie semmit. Ha csak két gyermek születik, 7 314 549 forintot kell visszatörleszteni, ha pedig csupán egy, akkor 10 524 502 forintot. Ha viszont valami okból nem születik gyermek egyáltalán, akkor 18 511 835 forintot kell visszafizetni. A július 1-jétől igénybe vehető babaváró hitelre már a bankok is gőzerővel készülnek. Az Erste Banknál már június 17-től beadható előzetes vizsgálatra a hiteligénylés. A kölcsönről szóló jogszabályok hatálybalépését követően így szinte azonnal hozzájuthatnak a hitelhez a bank ügyfelei. A fiatal házasok számára kínált kamatmentes kölcsönre az Erste várakozásai szerint jelentős lesz az igény, az érdeklődők száma akár már az első hónapban elérheti az ezres nagyságrendet. A fogyasztási célú hitelek volumene ennek is köszönhetően akár 15 százalékkal bővülhet idén. A bank honlapján is közzétett feltételeknek megfelelő házaspárok minimum 2 millió, legfeljebb 10 millió forint babaváró hitelt igényelhetnek az Erste Banknál, legalább 60, maximum 240 hónapos futamidő mellett. A pár mindkét tagjának be kell töltenie a 23. életévét, de a feleség nem lehet idősebb 41 évesnél, míg a férj a hitel lejáratakor még nem töltheti be a 70. életévét. Mivel a Babaváró hitel a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (JTM) szabályozásról szóló rendeletet hatálya alá tartozik, a pároknak a hitelképesség vizsgálata során igazolniuk kell, hogy megfelelő jövedelemmel rendelkeznek az adott hitelösszeg törlesztéséhez. A havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg az 50 ezer forintot – összegezte a feltételeket közleményében az Erste Bank. A babaváró hitelen kívül ugyancsak július 1-jétől lép hatályba a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kedvezményes hitel a használt ingatlanok vásárlásához, a jelzáloghitelek egy részének elengedése, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is. 
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava

Év végétől mehet a nagyszülő gyedre

Benyújtotta a kormány a a Parlamenthez a nagyszülői gyedről szóló törvényjavaslatot. A családvédelmi akcióterv részeként beharangozott lehetőséggel akkor élhetnek a nagyszülők, ha az unoka születését megelőző két évben összesen legalább 365 napon át biztosítottak voltak és nem nyugdíjasok. Az is feltétele a támogatás folyósításának, hogy a gyerek mindkét szülője, ha egyedülálló a szülő, akkor aki a gyermeket gondozza, keresőtevékenységet végezzen. A nagyszülői gyedet január 1-től lehet igényelni, és legfeljebb két évig, ikreknél három évig vehető  igénybe. Ha több unoka van, aki után gyedre lehet menni, akkor is csak egyetlen nagyszülő élhet a lehetőséggel. Ha több különböző várandósságból származó gyerekre felügyel a nagymama vagy a nagypapa, akkor gyerekenként állapítják meg a gyedet. A nagyszülői gyeded igénybe vevők az ellátás ideje alatt nem folytathatnak keresőtevékenységet, kivéve, ha otthon dolgoznak.  

Az Apple a világ legértékesebb márkája

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.23. 15:06

Fotó: Wang gang / Apple
Kijött a Forbes legértékesebb márkákat rangsoroló (Most Valuable Brands) 100-as listája.
A Forbes listáján az első helyen szereplő Apple márkaértéke 205,5 milliárd dollár, 12 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. A második helyen a Google (167,7 milliárd dollár, +27 százalék) áll, a harmadikon pedig a Microsoft (125,3 milliárd dollár, +20 százalék). A lista negyedik helyén az Amazon található 97 milliárd dollárral, ami 37 százalék növekedés tavalyhoz képest. A vezető tízes listára került még a Facebook (88,9 milliárd dollár, -6 százalék), a Coca-Cola (59,2 milliárd dollár, +3 százalék), a Samsung (53,1 milliárd dollár, +11 százalék), a Disney (52,2 milliárd dollár, +10 százalék), a Toyota (44,6 milliárd dollár, 0 százalék) és a McDonals's (43,8 milliárd dollár, + 6 százalék). A 100 vezető cég együttes márkaértéke 2330 milliárd dollár, ami 8 százalékkal múlja felül a múlt évit. Az információs-technológiai cégek értéke nőtt a legnagyobb mértékben, így például az Amazoné 37 százalékkal. Jelentős növekedés ért el a Netflix (+34 százalék), és egyaránt 27 százalékkal drágult a Google és az Adobe. A nagy vesztes a svéd kiskereskedelmi H&M, amelynek a brend értéke 12 százalékkal, 11,5 milliárd dollárra zuhant. A 100-as listán a legértékesebb világmárkák közül 56 amerikai, 11 német, 7 francia és 6 japán.