Előfizetés

Rogánék késlekedése miatt álltak le a műegyetem informatikai beszerzései

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.23. 08:35
Rogán Antal
Fotó: Népszava
Egy egeret sem vehet a BME, amíg nem áll fel a beszerzéseket centralizáló kormányzati szuperportál.
Fel kellett függeszteni az informatikai beszerzéseket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, egy ideig nem vehetnek ilyen jellegű eszközöket, szoftvereket, szolgáltatásokat - derül ki a hvg.hu birtokába került belső levélből. Egy friss jogszabály-módosítás miatt ugyanis már kötelező a Rogán Antal alá betagolt új Digitális Kormányzati Ügynökség portálján keresztül intézni a beszerzéseiket, de a műszaki egyetem kancellárjának tájékoztatása szerint éppen csak maga az elektronikus rendszer nem készült el.  

Tiltani egyszerűbb volt, mint fejleszteni

A kormányrendelet ráadásul tartalmaz előírásokat 15 millió forint alatti és 15 millió forint feletti értékű beszerzésekre is, és vonatkozik az EU-támogatásból pénzelt vásárlásokra - vagyis gyakorlatilag a beszerzések többségét már csak így lehet intézni. A szabályozás arra is kitér, hogy idén április 18-tól informatikai tárgyú beszerzés csak ilyen módon, az előírások betartásával hajtható végre”, az ettől eltérően létrejött szerződés semmis. 
Csakhogy ehhez éppen két, nem éppen lényegtelen feltétel még nem volt adott: „a kormányrendelet által hivatkozott portál még nem áll rendelkezésre”, illetve a kapcsolódó miniszteri rendeleteket még nem hirdettek ki

- olvasható az egyetemi vezetés május eleji tájékoztatásában. A lap úgy tudja, hogy a BME inkább befagyasztotta az informatikai tárgyú beszerzéseket, minthogy önhibájukon kívül valamilyen szabálytalanságra kényszerüljenek. Így viszont komplett számítástechnikai laborok esnek el a fejlesztés lehetőségétől, csak azért, mert az állam nem biztosítja a beszerzésekhez szükséges rendszert, de közben annak használatát követeli meg. 

Bátran hallgatnak

A hírportál levélben is megkérdezte az egyetemet a kialakult helyzetről. A BME kancellárja - az intézmény sajtós munkatársától származó információk szerint - válaszolt is a kérdésekre, csakhogy ezt még jóvá kell hagynia az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi). Ezt azonban Kásler Miklósék a cikk megjelenéséig valószínűleg nem adták meg. Mivel a belső levélből arra lehet következtetni, hogy a portál híján gyakorlatilag minden, ennek használatára kötelezett költségvetési szerv ilyen jellegű beszerzése elakadt, a lap megkereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát, de Rogán Antal tárcája szintén azt a megoldást választotta, hogy egyáltalán nem reagált a megkeresésre. 

Töltse ki a fideszes polgármester kérdőívét, és máris kormányközeli cégnél landolnak személyes adatai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.23. 08:24

Fotó: Shutterstock
Látszólag ártalmatlan, közérdekű felhívást tett közzé Facebook-oldalán Budapest XXII. kerületének fideszes polgármestere, Karsay Ferenc, a valóságban azonban nagyon úgy tűnik, egy kormányközeli cégre bízza a kerület lakosainak személyes adatait, írja a 444.hu. A polgármester Facebook-bejegyzésében azt taglalja: többen is jelezték az önkormányzatnál, hogy nem kapják meg Budafok-Tétény önkormányzati lapját, a Városházi Híradót. A kerület lakosait arra kéri, töltsenek ki egy kérdőívet, hogy közösen orvosolni tudják a helyzetet. Felhívásában többek között az szerepel: "Amennyiben Ön nem kapja meg, akkor most lehetősége van feliratkozni a Városházi Híradóra, ha megadja az adatait!". A posztban linkeli is a kérdőívet, melynek végén - ahogy azt a jogszabály előírja - elolvasható az adatkezelési tájékoztató, hogy mielőtt a kitöltő megosztja személyes adatait valakivel, pontos képet kaphasson arról, mire is használják majd azokat. Ezeket a hosszú dokumentumokat tudhatóan elég kevesen olvassák el, és ez esetben az egyszerű állampolgár joggal feltételezheti, hogy adatait az önkormányzat, illetve az önkormányzati lap kezeli. Ha valaki kicsit alaposabb, illetve érzékenyebb személyes adataira, és korábban már elolvasta az önkormányzat honlapján található adatvédelmi tájékoztatót, joggal gondolhatja, hogy az abban írtak erre a kérdőívre is érvényesek lehetnek. Azonban rosszul gondolja. Ezúttal ugyanis a személyes adatok kezelői között nemcsak az önkormányzat van feltüntetve, hanem egy TBD Hungary Kft nevű cég is. Ráadásul honlapként nem a kerületi önkormányzat honlapja, hanem a polgármester, Karsay Ferenc oldala van megadva. A TBD Hungary egyébként szerepel egy másik adatvédelmi tájékoztatóban is adatkezelőként, márpedig Karsay Ferenc honlapján. Fotó: Karsay Ferenc/Facebook A TBD Hungary neve nem sokaknak lehet ismerős, de a nyilvánosan elérhető céginformációk szerint egészen tavaly év végéig Diabetic Living Hungary néven adott ki cukorbetegeknek szóló magazint. Tulajdonosa a kormány korábbi egyik kedvenc PR-osa, ejtése előtt a többek közt a sorosozó plakátokkal nagyot kaszáló Csetényi Csaba, akit korábban a médiapiac Habony Árpádjaként, illetve Rogán Antal szomszédjaként emlegettek. Tavaly év végéig szintén tulajdonos volt a cégben a HGY Invest Kft, Csetényi fő üzlettársa, Krskó Tibor cége, melyből Csetényi 2015 legelején szállt ki. A TBD Hungary az elmúlt három évben nem csak tulajdonost, de profilt is váltott, piac- és közvélemény-kutatással csak idén február óta foglalkoznak.

Trócsányi ismét találkozik Orbán titkos favoritjával

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.05.23. 08:20

Fotó: ALEX HALADA / AFP
A Fideszben már nyíltan arra játszanak, hogy Manfred Weber helyett Michael Barnier kap lehetőséget.
Egy platformon van Orbán Viktor és Emmanuel Macron egy nagyon fontos uniós kérdésben: egyik úgynevezett csúcsjelöltet sem tartják alkalmasnak az Európai Bizottság elnöki posztjára, ellenben Michael Barniert, az EU Brexit-ügyi főtárgyalóját szívesen látnák valamilyen fontos poszton – például éppen a Bizottságban. Lapunk információi szerint ráadásul Trócsányi László, a Fidesz EP-listavezetője Brüsszelben tartózkodik, és a vasárnapi választásig egyszer még biztosan találkozik Michel Barnier-vel. Orbán Viktor kormányfő egyébként még - az azóta a videós botrányába belebukott - Heinz-Christian Strache alkancellárral tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy minden csúcsjelölt alkalmatlan. Öt évvel ezelőtt is a francia főtárgyalót támogatta a később megválasztott Jean-Claude Junckerrel szemben. Emmanuel Macron az egész rendszert elveti, de a belga Le Soir-nak nyilatkozva azt mondta, Michel Barnier szerinte minden fontos képességgel rendelkezik, amire egy európai vezetőnek szüksége van. Azt is megjegyezte, hogy szívesen látná valamilyen pozícióban, bár azt konkrétan nem nevezte meg, melyikben. A Fideszben már nyíltan arra játszanak, hogy Manfred Weber európai néppárti (EPP) csúcsjelöltet az utolsó pillanatban leveszik a sakktábláról és Barnier kap lehetőséget. A pártban Trócsányi László tartja a kapcsolatot a francia politikussal, a párt EP-listavezetője, uniós biztosi jelöltje volt párizsi nagykövetként is régóta személyesen ismeri az EPP volt alelnökét. Trócsányi április végén részt vett a néppárt athéni kampánynyitó rendezvényén és információink szerint akkor is tárgyalt Michel Barnier-vel. A Strache-botrány után egyébként több forrásunk is arról beszélt, Orbán Viktornak nem célja, hogy elhagyja a legnagyobb európai néppárti frakciót. Attól tart ugyanis, hogy ha például az Alternative für Deutschland-dal kellene egy frakcióba ülnie, akkor annak már gazdaságilag is negatív következményei lenének. Márpedig Orbán számára a jó német-magyar (gazdasági) kapcsolatok alapvető fontosságúak. A Fidesz magatartása annyiban logikus, hogy mint a Nézőpont Intézet szerdai konferenciáján Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója elmondta, felméréseik szerint a Fidesz szavazók 70 százaléka tartja felháborítónak, hogy felfüggesztették a párt EPP-tagságát. Nem meglepő módon az ellenzékiek 90 százaléka szerint jogos döntés volt. Ugyanakkor a fideszesek 82 százaléka szerint is a párt érdeke, hogy az EPP tagja maradjon, és 79 százalékuk úgy látja, ez egyben az ország érdeke is.