Előfizetés

Töltse ki a fideszes polgármester kérdőívét, és máris kormányközeli cégnél landolnak személyes adatai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.23. 08:24

Fotó: Shutterstock
Látszólag ártalmatlan, közérdekű felhívást tett közzé Facebook-oldalán Budapest XXII. kerületének fideszes polgármestere, Karsay Ferenc, a valóságban azonban nagyon úgy tűnik, egy kormányközeli cégre bízza a kerület lakosainak személyes adatait, írja a 444.hu. A polgármester Facebook-bejegyzésében azt taglalja: többen is jelezték az önkormányzatnál, hogy nem kapják meg Budafok-Tétény önkormányzati lapját, a Városházi Híradót. A kerület lakosait arra kéri, töltsenek ki egy kérdőívet, hogy közösen orvosolni tudják a helyzetet. Felhívásában többek között az szerepel: "Amennyiben Ön nem kapja meg, akkor most lehetősége van feliratkozni a Városházi Híradóra, ha megadja az adatait!". A posztban linkeli is a kérdőívet, melynek végén - ahogy azt a jogszabály előírja - elolvasható az adatkezelési tájékoztató, hogy mielőtt a kitöltő megosztja személyes adatait valakivel, pontos képet kaphasson arról, mire is használják majd azokat. Ezeket a hosszú dokumentumokat tudhatóan elég kevesen olvassák el, és ez esetben az egyszerű állampolgár joggal feltételezheti, hogy adatait az önkormányzat, illetve az önkormányzati lap kezeli. Ha valaki kicsit alaposabb, illetve érzékenyebb személyes adataira, és korábban már elolvasta az önkormányzat honlapján található adatvédelmi tájékoztatót, joggal gondolhatja, hogy az abban írtak erre a kérdőívre is érvényesek lehetnek. Azonban rosszul gondolja. Ezúttal ugyanis a személyes adatok kezelői között nemcsak az önkormányzat van feltüntetve, hanem egy TBD Hungary Kft nevű cég is. Ráadásul honlapként nem a kerületi önkormányzat honlapja, hanem a polgármester, Karsay Ferenc oldala van megadva. A TBD Hungary egyébként szerepel egy másik adatvédelmi tájékoztatóban is adatkezelőként, márpedig Karsay Ferenc honlapján. Fotó: Karsay Ferenc/Facebook A TBD Hungary neve nem sokaknak lehet ismerős, de a nyilvánosan elérhető céginformációk szerint egészen tavaly év végéig Diabetic Living Hungary néven adott ki cukorbetegeknek szóló magazint. Tulajdonosa a kormány korábbi egyik kedvenc PR-osa, ejtése előtt a többek közt a sorosozó plakátokkal nagyot kaszáló Csetényi Csaba, akit korábban a médiapiac Habony Árpádjaként, illetve Rogán Antal szomszédjaként emlegettek. Tavaly év végéig szintén tulajdonos volt a cégben a HGY Invest Kft, Csetényi fő üzlettársa, Krskó Tibor cége, melyből Csetényi 2015 legelején szállt ki. A TBD Hungary az elmúlt három évben nem csak tulajdonost, de profilt is váltott, piac- és közvélemény-kutatással csak idén február óta foglalkoznak.

Trócsányi ismét találkozik Orbán titkos favoritjával

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.05.23. 08:20

Fotó: ALEX HALADA / AFP
A Fideszben már nyíltan arra játszanak, hogy Manfred Weber helyett Michael Barnier kap lehetőséget.
Egy platformon van Orbán Viktor és Emmanuel Macron egy nagyon fontos uniós kérdésben: egyik úgynevezett csúcsjelöltet sem tartják alkalmasnak az Európai Bizottság elnöki posztjára, ellenben Michael Barniert, az EU Brexit-ügyi főtárgyalóját szívesen látnák valamilyen fontos poszton – például éppen a Bizottságban. Lapunk információi szerint ráadásul Trócsányi László, a Fidesz EP-listavezetője Brüsszelben tartózkodik, és a vasárnapi választásig egyszer még biztosan találkozik Michel Barnier-vel. Orbán Viktor kormányfő egyébként még - az azóta a videós botrányába belebukott - Heinz-Christian Strache alkancellárral tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy minden csúcsjelölt alkalmatlan. Öt évvel ezelőtt is a francia főtárgyalót támogatta a később megválasztott Jean-Claude Junckerrel szemben. Emmanuel Macron az egész rendszert elveti, de a belga Le Soir-nak nyilatkozva azt mondta, Michel Barnier szerinte minden fontos képességgel rendelkezik, amire egy európai vezetőnek szüksége van. Azt is megjegyezte, hogy szívesen látná valamilyen pozícióban, bár azt konkrétan nem nevezte meg, melyikben. A Fideszben már nyíltan arra játszanak, hogy Manfred Weber európai néppárti (EPP) csúcsjelöltet az utolsó pillanatban leveszik a sakktábláról és Barnier kap lehetőséget. A pártban Trócsányi László tartja a kapcsolatot a francia politikussal, a párt EP-listavezetője, uniós biztosi jelöltje volt párizsi nagykövetként is régóta személyesen ismeri az EPP volt alelnökét. Trócsányi április végén részt vett a néppárt athéni kampánynyitó rendezvényén és információink szerint akkor is tárgyalt Michel Barnier-vel. A Strache-botrány után egyébként több forrásunk is arról beszélt, Orbán Viktornak nem célja, hogy elhagyja a legnagyobb európai néppárti frakciót. Attól tart ugyanis, hogy ha például az Alternative für Deutschland-dal kellene egy frakcióba ülnie, akkor annak már gazdaságilag is negatív következményei lenének. Márpedig Orbán számára a jó német-magyar (gazdasági) kapcsolatok alapvető fontosságúak. A Fidesz magatartása annyiban logikus, hogy mint a Nézőpont Intézet szerdai konferenciáján Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója elmondta, felméréseik szerint a Fidesz szavazók 70 százaléka tartja felháborítónak, hogy felfüggesztették a párt EPP-tagságát. Nem meglepő módon az ellenzékiek 90 százaléka szerint jogos döntés volt. Ugyanakkor a fideszesek 82 százaléka szerint is a párt érdeke, hogy az EPP tagja maradjon, és 79 százalékuk úgy látja, ez egyben az ország érdeke is.

A nyomozás alatt sem pihen a Simonka-féle pénzszivattyú

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.23. 08:13
Szász Zsolt, Krisztován Anna, Rákossy Balázs, Fejes Róbertné, Simonka György (balról jobbra)
Fotó: Szász Zsolt /Facebook
A politikus viselt dolgait már javában kutatta a rendőrség, amikor a körei újabb több tízmilliós uniós támogatáshoz juthattak.
 Hiába az 1,4 milliárdos csalási ügy, Simonka György körei tovább égethetik az EU-s támogatást. A képviselő pedig semmitől sem zavartatva tűnt fel egy hete az uniós pénzekért felelős államtitkár közelében – írja a 168 Óra.  A lap információi és a birtokába került dokumentumok alapján ugyanis kiderült, hogy 2018 októberében olyan cég nyert 35,6 millió forintot „családi egészségnapok” megtartására, amely konzorciumi partnerként már korábban is tartott ilyen rendezvényeket, szintén uniós pályázati pénzből, rendkívül furcsa körülmények között.
Az újság által említett első esetben „Tavaszváró Családi Egészségnap” címen tartottak programot tavaly márciusban, az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Rákóczitelepi Tagintézményének udvarán. 
A lufihajtogató Pali bohóc fellépésével és versenyekkel tarkított egészségnapon ugyan családok nem vettek részt, és több programpont is elmaradt - köztük a beígért egészségügyi szűrés - de a projekt szervezői 1,45 millió forintot számlázhattak fel a négyórás rendezvényért.

 A szervező Inturbidus konzorcium tagjai között  ott volt a budapesti székhelyű Topsec Informatikai és Oktatási Kft. is, ami rendszeresen bíz meg Simonka Györgyhöz köthető alvállalkozókat.
A Simonka-kapcsolatot még egyértelműbbé teszi, hogy az orosházi egészségnapon megjelent Simonka sofőrje, egyben legfőbb bizalmasa, asszisztense, Baráth Richárd is. Baráth több olyan cégben is tulajdonostárs volt (Mentor Menedzsment, Magyar Termés TÉSZ, Paprikakert TÉSZ, utóbbi két, felszámolás alatt álló cég vastagon érintett a Simonka-ügyben), amely valamilyen szálon a képviselőhöz volt köthető.
A lap úgy tudja, hogy a konzorciumban elnyert projekt után a Topsecnek tavaly október 11-én már egyedül is sikerült nyernie egy hasonló tartalmú közbeszerzési eljárásban, így folytathatja a horribilis árú egészségnapok szervezését.  Az öt részes közbeszerzés minden elemét Topsec valósíthatta meg, így összesen 35,6 millió forintért vállalták el a projektet.  A Top Sec egyik alvállalkozója utóbbi programban Földesi Szandra sportedző lett, aki korábban a szintén Simonkához köthető, a képviselő személyes reklámozására is használt likefestoon.com hírportálon jegyzett cikkeket. A szintén alvállalkozó Lászk Nikolett Margit pedig (túl azon, hogy rokona a projekt szakmai vezetőjének, Lászk Aranka Évának, aki Pusztaottlakán önkormányzati képviselő) ügyvezetője a BMKP Békés Megyei Kitörési Pont Nonprofit Kft.-nek, amely szintén Simonkához köthető, és számos uniós pályázatot nyert Pusztaottlakán. Simonka sajtósa és titkára, Krisztován Anna neve szinte állandóan felbukkan a térség uniós forrásból megvalósuló projektjei kapcsán
A pályázat elnyerése után hat nappal a a Legfőbb Ügyészség bejelentette, hogy Polt Péter legfőbb ügyész kérte Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését az Országgyűléstől az ellene folyó nyomozás miatt.

bár a Simonka elleni eljárás jelenleg is zajlik, ez Simonka Györgyöt a jelek szerint nem különösebben zavarja. A 168 Óra felfedezte, hogy a képviselő május 17-én Rákossy Balázzsal, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkárával, valamint Fejes Róbertnével, Orosháza fideszes alpolgármesterével tárgyalt - az eseményről Szász Zsolt, a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 2015 óta regnáló ügyvezetője osztott meg fotót Facebook-oldalán.