Előfizetés

1 millió eurót akartak kérni Strache ibizai videójáért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.22. 21:52

Ennyit azonban senki nem akart fizetni érte. A felvételek végül idén kerültek a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung birtokába.
Újabb részletek láttak napvilágot arról a bécsi ügyvédről és arról a német magánnyomozóról, akinek jelentős szerepe lehetett az osztrák alkancellár, Heinz-Christian Strache megbuktatásában. Az ügyvéd és a magánnyomozó úgy intézte, hogy Strache egy ibizai villában rejtett kamerák előtt beszélgessen egy orosz oligarcha állítólagos unokahúgával, akinek állami megbízatásokat ajánlott fel – írja az Index.
Az ügyvédről kiderült, hogy már 2015-ben olyan fotókkal házalt, amelyeken Strache állítólag éppen pénzt ad át valakinek egy garázsban. Emellett arról is kínált bizonyítékokat, hogy a szélsőjobboldali politikus drogot fogyaszt.

Az ügyvédet eddig nem nevezték meg, de az Österreich információi szerint az iráni születésű Dr. R. M.-ről lehet szó. R.M. korábban az osztrák szociáldemokrata párthoz közel álló Gabriel Lansky ügyvédi irodájában dolgozott. Ez az ügyvéd ismertette össze egy erdőterület adás-vétele ürügyén Strache bizalmasát, Johann Gudenus FPÖ-s bécsi alpolgármestert egy orosz oligarcha, Igor Makarov állítólagos unokahúgával. 
A nőről azóta sem tudni, hogy kicsoda, ugyanis Makarovnak nincs unokahúga. Egy új hír szerint a gázüzletágban érdekelt Makarov jogi lépéseket akar tenni a nevével való visszaélés miatt.

A csalinak használt nőt egy müncheni biztonsági cég és magánnyomozó iroda szervezte be az akcióhoz. A dúsgazdagnak beállított nő a bécsi Le Ciel étteremben tavaly március 24-én tartott egyik találkozóra egy Mercedes Maybach luxusautóval érkezett, amelyet sofőr vezetett.  A müncheni biztonsági tanácsadó cég részéről egy Sascha W. és egy Julian H. nevű ember vett részt az ügyben. Utóbbinak priusza is van, Julian H. korábban ipari kémkedésért került a rendőrség látókörébe. Sacha W. a Heuténak azt mondta: a megbízás feltehetően egy politikustól érkezett, és nagyon sokba került. De pénzben nem volt hiány: Strache csőbe húzására legalább 600 ezer eurót költöttek. A videót később egykori munkatársa, Julian H. 1 millió euróért akarta eladni, de ennyit senki nem fizetett érte.
A felvételek végül idén kerültek a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung birtokába. A két lap vezetése úgy nyilatkozott, hogy ők nem fizettek pénzt az információkért.

Csekély az esély May Brexit-dealjének parlamenti elfogadására

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2019.05.22. 13:55

Fotó: KIRSTY WIGGLESWORTH / AFP
A kormányfő elismerte: a népszavazás szoros kimenetele miatt mindig is világos volt, hogy a Brexit végrehajtása komoly kihívást jelent.
Theresa May két egymást követő napon előbb egy londoni beszédben, majd képviselők előtt ismertette elmúlt hétvégén kilátásba helyezett „új, merész” Brexit-koncepcióját. A háttér felvázolásakor be kellett vallania, hogy eddig minden kemény erőfeszítés ellenére sem sikerült keresztülvinnie a brüsszeli megállapodást. Sem a Konzervatív Pártra és stratégiai partnerére, az észak-ír Demokratikus Unionista Pártra támaszkodva, sem állása idő előtti feladásának ígéretével, sem a Munkáspárttal folytatott konzultációk útján nem tudott áttörést elérni. A tory pártvezető úgy érzi, hogy egy június eleji utolsó próbálkozással meg tudja győzni az alsóházat, és „komoly ígérete” átsegíti a törvénytervezetet a parlamenti célvonalon. A szinte azonnal elutasító kommentárokba ütközött programbeszédben Theresa May kötelezettséget vállalt arra, hogy ha a képviselők számára mindeddig elfogadhatatlan backstop-rendezést nem is tudja megváltoztatni, konkrétan nem körvonalazott „alternatív megoldások” legkésőbb 2020. decemberi bevezetésével elkerülhetővé válik a regulációk életbe lépése. Nem fordulhat elő, hogy Észak-Írországban más vámszabályok érvényesüljenek, mint az Egyesült Királyságban. A további ígéretek közé tartozik egy új munkavállalói törvény kidolgozása, amely a brit dolgozóknak legalább olyan feltételeket biztosít, mint a kontinensen élvezettek. A miniszterelnök ünnepélyesen megfogadta, hogy a környezetvédelem színvonala sem fog csorbát szenvedni az EU elhagyásával. A kormány és az ellenzék dialógusa nem volt eredményes a vámunióval kapcsolatban, így May ennek eldöntését kész a parlamentre bízni. A képviselőknek a kivonulási törvényről folytatott vita keretében alkalmuk lesz szavazni egy második referendumról, és amennyiben ez a jogi rendezés átmegy, a kormánynak biztosítania kell az időt a megvalósításra. Theresa May félreérthetetlenné tette, hogy ez a parlament „végső dobása”. A honatyák gyakorta hangsúlyozzák, hogy „végre akarják hajtani a népszavazás kimenetelét”, most lesz az „utolsó alkalmuk ennek bizonyítására”. 
Az első reakciók nem sok jóval kecsegtetnek. Jeremy Corbyn, az ellenzék vezére, akihez Theresa May a parlament szerdai ülése előtt támogatást kérő személyes levelet is intézett, kijelentette: ez „ugyanaz a régi rossz üzlet”. Brexit-párti politikusok egymással versenyezve tettek szarkasztikus megjegyzéseket a kormányfő kétségbeesett lépéséről. Egyesek „a Brexittől idegen lehetőségek ócska választékának” nevezték, mások „szövevényes zagyvaságnak” gondolták. Zac Goldsmith tory képviselő sürgette a kormányfőt: mondjon le már most, ahelyett, hogy a kivonulási törvényről szóló szavazáshoz kötné távozását. Ahogy erre Corbyn is utalt, „a törvény megvalósíthatóságát megkérdőjelezi a konzervatív képviselők közötti tülekedés a Downing Street 10. kulcsáért”. Kevés politikai megfigyelő vitatja, hogy Theresa May valóban sok engedményre kész, ám ezek látszatra semlegesítik egymást. A kilépést sürgetők számára vonzó kompromisszumokat munkáspárti képviselők megnyerését célzó javaslatok ellensúlyozzák, melyek azután elidegenítik a „brexiteseket”. Máris több hangadó tory, köztük éppen az euroszkeptikus Európai Kutatócsoport vezetője, Jacob Rees Mogg, a tory vezetői cím várományosai közül pedig Boris Johnson és Dominic Raab jelentette ki, hogy nem hajlandó a törvényjavaslat mellé állni. A Sky News szerdai információja szerint az előterjesztés 150 szavazatos vereséget fog szenvedni az alsóházban. Ez a perspektíva annak lehetőségét is felveti, hogy May nem is nyújtja be, különösen nem azon a mozgalmas héten égeti magát, amikor Donald Trump amerikai elnök hivatalos, állami látogatásra érkezik az Egyesült Királyságba, illetve Peterborough-ban kritikus időközi választásra kerül sor.

A Strache-botrány este 8-kor vehet váratlan fordulatot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.22. 12:25
Jan Böhmermann
Fotó: MATTHIAS BALK / AFP
Bejelentésre készül a német humorista, aki hetekkel a botrány előtt már láthatta az orosz oligarchákkal konspiráló alkancellárról készült felvételt.
Lehet, hogy holnap égni fog Ausztria - jelentette múlt csütörtökön Jan Böhmermann, és másnap kitört a kormányválság. Az osztrák belpolitikát felforgató, a szélsőjobbos FPÖ párt kormánykoalícióból való kihullásához, miniszterei lemondásához és Heinz-Christian Strache alkancellár bukásához vezető ügy egyik kulcsfigurájáról van szó. A egy német humorista már áprilisban az ibizai felvételekről beszélt: egy díjátadón üzente meg, oda azért nem tud menni, mert éppen egy orosz oligarcha ibizai villájában issza a Red Bullt és szívja fel a kokaint az FPÖ pártbeli haverjaival. Ez pedig pontosan az az élethelyzet, amiben a botrányos felvétel nézői Strache alkancellárt, illetve pártjának egy másik tagját csodálhatják meg.
Hogy Böhmermann honnan tudott a videóról, az viszont rejtély - mint ahogy az is, mi mást tudhat még.

A botrány kirobbanása óta a szatírában utazó humorista nem sokat hallatott magáról. Ám kedden Twitteren bejelentette: a ZDF-en futó Neo Magazin Royale című műsorának következő, e hét csütörtöki adásában valami különlegessel fogja meglepni közönségét. Ezután nem sokkal pedig
Böhmermann közzétett egy linket egy internetes oldalról, ahol egy visszaszámláló fut. A számláló szerda este 8 óra 15-kor fog lejárni.

Az oldal - a dotheyknowitseurope.eu - címe annyit tesz: tudják-e ők, hogy ez Európa. Az express.de a ZDF csatornától úgy tudja, amikor lejár az idő, kiderül, hogy miről is lesz szó csütörtök este. Nehéz nem az ausztriai botrányra és a hétvégi EP-választásra asszociálni, ám konkrétumot senki sem tud. Annyi biztos csak: a ZDF állítja, hogy a műsornak nem az ausztriai kormányválság lesz a fő témája.