Előfizetés

Ingázó magyarok: Kárpátalja Prágába jár

Népszava
Publikálás dátuma
2019.05.24. 14:18

Fotó: Jászberényi Attila
Az isten háta mögötti kárpátaljai kisvárosból napi három buszjárat indul Prágába - hogy miért lett fontos desztináció a határon túli magyarok számára a cseh főváros, azt Jászberényi Attila járta körül cikkében, és tapasztalatairól Horváth Gáborral, a Népszava főszerkesztőjével beszélgetett.
Hogyan vezessünk a kárpátaljai úttalan utakon? Miért szoktak le Magyarországról, miért dolgoznak szívesebben cseh munkahelyeken az ukrajnai magyarok? Hogyan reagálnak, amikor Magyarországon azt hallják, hogy ők "ukránok"? - Ezekről és ehhez hasonló kérdésekről beszélt a debreceni Divino borbárban a Népszavában március 30-án megjelent riportja kapcsán a szerző, Jászberényi Attila, a Kárpáti Igaz Szó című, Ungváron megjelenő újság főszerkesztője, Kőszeghy Elemér, illetve lapunk főszerkesztője, Horváth Gábor. Hosszú videóra készüljön, de megéri:

Jászberényi Attila írása a Visegrádi Alap támogatásával, "A V4 ifjúsága és a migráció több nézőpontból" nevű projekt során született. Utóbbi keretében a cseh Respekt hetilap, illetve a lengyel Gazeta Wyborcza és a szlovák Denník N napilapok is közölnek a témába vágó riportokat.

Mától házasodhatnak a melegek Tajvanon, 160 esküvőt már meg is tartottak

MTI
Publikálás dátuma
2019.05.24. 12:41

Fotó: AFP
A pénteki házasságkötések eufóriában zajlottak le a szigetországban.
 Hivatalos adatok szerint máris több mint 160 azonos nemű pár kötött házasságot Tajvanon, miután életbe lépett pénteken az ezt lehetővé tévő, egy héttel korábban megszavazott törvény. A tajvani alkotmánybíróság két évvel ezelőtt ismerte el az azonos nemű párok jogát a házasságra, és a parlament az erre adott határidő előtt nem sokkal alkotta meg a törvényt, Ázsiában elsőként.
A döntést az egész térségre kiható társadalmi forradalomként értékelték az LMBT-közösség tagjai.

Az alkotmánybírósági ítélet után a konzervatív ellenzék népszavazást kezdeményezett a kérdésről, és ezen a többség arra voksolt, hogy ne változtassák meg a házasság meghatározását. A parlament a kormányerők vezetésével ennek ellenére megszavazta a törvényt. A pénteki házasságkötések érzelmileg telített hangulatban - már-már eufóriában - zajlottak le sok helyen a szigetországban. Az AP hírügynökség tudósítása szerint az egyik tajpeji kerületi házasságkötő terem előtt húsz pár várt a hivatalos aktusra. Az egyik házasulandó azt mondta a tudósítónak, hogy nagyon büszke a hazájára.
A pároknak gratulált az az aktivista, Csi Csia-vej, aki annak idején az alkotmánybíróság elé vitte az ügyet. Kifejezte reményét, hogy a tajvani demokrácia ezen győzelme hatással lesz Ázsia más országaira is.

Az egyenlő jogoknak a házasság területére is történő kiterjesztését az elmúlt két évben mindvégig támogatta a kormányzó Demokratikus Haladó Párt, viszont könnyen lehet, hogy Caj Ing-ven elnöknek ezzel nehezebbé vált a második terminusára is megválasztatnia magát jövőre. Az ellenzék ugyanis azzal vádolja őt és kormányát, hogy figyelmen kívül hagyta a nép akaratát.

Fordulat jöhet a Huawei-ügyben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.24. 12:33

Fotó: FRED DUFOUR / AFP
Trump bejelentette, hogy a kínai távközlési vállalat ellen hozott intézkedések ügyét be lehet venni az USA és Kína közötti kereskedelmi tárgyalásokba.
Donald Trump múlt szerdán rendeletben tiltotta meg az amerikai cégeknek, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentő külföldi vállalatokkal üzleteljenek. A rendelet hatására a Google villámgyorsan bejelentette, hogy korlátozzák a Huawei hozzáférését az Androidhoz. Amerikai csipgyártók is közölték, hogy szakítanak a kínai távközlési céggel, a hétvégére pedig a Huawei Matebook X Pro kikerült a Microsoft Store kínálatából (bár a készlet erejéig még meg lehet vásárolni ezt a terméket). Ezután Trump bejelentette, hogy bár a kínai távközlési vállalat nemzetbiztonsági veszélyt jelent, az ellene hozott szigorú intézkedések ügyét be lehet venni az USA és Kína között folyó kereskedelmi tárgyalásokba írja a BBC. Az elnök éppen aznap tette ezt a kijelentést, amikor az amerikai pénzpiacok újabb visszaesést könyveltek el a két gazdasági világhatalom közti élesedő konfliktus miatt. Az elnök megjegyezte, hogy reméli, újra sínre kerülnek a tárgyalások. Május elején még arról folytak az egyeztetések, hogy a két ország lassan megegyezik tavaly január óta folyó kereskedelmi konfliktus lezárásáról, ám az Egyesült Államok közben 25 százalékos büntetővámot vetett ki kínai importjának nagyjából felére.   A magyar Huawei-felhasználóknak egyelőre nem kell aggódni: Nagy Ivett, a magyar Huawei végfelhasználói üzletágának marketingvezetője megerősítette, hogy a felhasználóknál lévő készülékek, illetve minden, már forgalomban lévő készülék, és nemcsak a jelenleg magyarországi raktárkészleten lévők, hanem mindegyik, amelyik kereskedelmi forgalomban van, változatlanul megkapják a programfrissítéseket és a készülékek ezután is zavartalanul fognak működni.