Előfizetés

Gulyás szerint magyar kormánytagról nem készülhet olyan videó, mint Strachéről, mert a sajtó magyar tulajdonban van

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.22. 16:28

Fotó: Népszava
És persze Brüsszel, Európa jövője, meg blabla.
Pazarlás olyan európai parlamenti képviselőket választani, akik Brüsszelt fogják képviselni Magyarországon – mondta a Mandinernek adott interjújában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint az elmúlt uniós ciklusban a Jobbik színeiben az EP-be került, ám a pártjával később szembe forduló Morvai Krisztina kivételével a magyar ellenzékiek nem Magyarországot képviselték Brüsszelben, hanem az EU-s érdekeket idehaza.    A miniszter kifejtette, a választások tétje a kontinens jövője és a bevándorlás, ugyanis nem Európai Egyesült Államokra, hanem erős nemzetek alkotta erős Európára van szükség: míg előbbi a tagállamok és a nemzetek rovására központosítana, s ennek érdekében támogatja a bevándorlást, addig utóbbi elutasítja a migrációt, s a tagállamokra bízza, befogadnak-e menekülteket. Gulyás hozzátette, szeretnék, ha az Európai Néppárt megmaradna konzervatív-kereszténydemokratának, s nem haladna tovább balliberális irányba. Ennek függvénye, hogy a Fidesz marad-e a pártszövetségben - tette hozzá, mintha ez kizárólag rajtuk múlna. Az Ausztriában a Strache-ügy miatt kirobbant koalíciós válsággal kapcsolatban megjegyezte: vélhetően illegális, titkosszolgálati segítséggel rögzítették a szabadságpárti politikus lemondásához vezető videót. A felvételen elhangzott, a magyar sajtó helyzetével kapcsolatos kijelentésekről azt mondta, a magyar kormány szerint a sajtó fontos része a nemzeti szuverenitásnak, s emiatt szerencsés, ha nemzeti tulajdonban van. Gulyás végül kijelentette: emiatt kizárt, hogy magyar kormánytagról ilyen felvétel készüljön.

Kalózplakátokkal veszélyeztethette az áramszolgáltatást a Fidesz - feljelentést tett az MSZP

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.05.22. 15:32

Váratlan dolgok történhetnek, ha a hatóságok az ügy végére járnak: vagy fideszesek fognak bíróság elé állni, vagy szabadon plakátolhatnak majd villanyoszlopokra az ellenzéki pártok is.
Feljelentette az MSZP a Fideszt a kormánypárti kalózplakátok miatt, írja a 24.hu. Az elmúlt hetekben egyforma Fidesz-plakátok ezrei jelentek meg országszerte, a települések frekventáltabb részein a villany- és a lámpaoszlopokon. A Fidesz reklámcég közreműködése nélkül helyeztette ki a plakátokat; volt olyan település, ahol a fideszes polgármester saját kezűleg kötözte fel az oszlopra a hirdetőtáblákat, és az erről készült fotókat a Facebook-oldalán meg is osztotta.
Az már korábban kiderült, hogy elektromos közszolgáltató cégek, köztük az ELMŰ oszlopait országszerte bérlő reklámcég, a miniszterelnököt magánrepülőző Garancsi István érdekeltségébe tartozó ESMA az EP-választás kampányidőszakában hagyta, hogy a Fidesz használja az általa bérelt oszlopokat. Az MSZP ezért levélben érdeklődött az ELMŰ-nél, hogy mint tulajdonos, engedélyezi-e az ellenzéki párt számára is, hogy saját maga helyezze ki a plakátokat. Az ELMŰ a múlt héten hivatalos választ küldött: ebben arra figyelmeztetnek, hogy az erősáramú folyamatos feszültség miatt rendkívül veszélyes, az üzemvitelt is károsan befolyásoló dolog szakszerűtlenül akasztgatni a plakátokat a villanyoszlopokra, így ezt továbbra is csak az ESMA-nak engedik. Az MSZP szerint az ELMŰ hivatkozása arra utal, hogy
a kalózplakátok műszakilag is veszélyeztethetik az áramszolgáltatást, ezért – amennyiben az érvelés valós – a Fidesz engedély nélküli, önkényes akciója egy közérdekű üzem működését zavarhatja meg.

A 24.hu információja szerint Szűcs Gábor, Érd MSZP-s közgyűlési képviselője kedden rendőrségi feljelentést is tett közérdekű üzem működésének megzavarására irányuló előkészület miatt. Ha a rendőrség komolyan veszi az ügyet, akkor két váratlan dolog is megtörténhet:
  • vagy fideszesek fognak bíróság elé állni,
  • vagy szabadon plakátolhat majd a villanyoszlopokra az ellenzék is.
Végül persze kiderülhet az is, hogy a fideszesek "az ESMA Zrt. által kidolgozott, a hatályos műszaki sztenderdeknek megfelelő, szakszerűen kivitelezett módon" plakátoltak, ahogy azt az ELMŰ szereti. Kérdés az is, hogy ha a hatóságok egyáltalán a végére járnak majd az ügynek, az mikor fog megtörténni. Idő már nincsen sok a kampányra: 4 nap múlva EP-választás.

Pécs a sorosozást megúszta, a hazugságért fizet

Ungár Tamás
Publikálás dátuma
2019.05.22. 14:36
Az Emberség Erejével Alapítvány felmondott bérleménye
Fotó: Csortos Szabolcs
A bíróság pénzbüntetésre ítélte a pécsi önkormányzatot, mert hamis tényeket terjesztve rontotta az Emberség Erejével Alapítvány jóhírét.
A történet előzményei 2017 őszére nyúlnak vissza, akkor döntött úgy a Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítvány, hogy a kelet-magyarországi és a dél-dunántúli régióban két éven át támogatja a civil szervezeteket. Utóbbi térségben a pénzért jelentkező pályázók munkájáról a pécsi Emberség Erejével Alapítvány döntött. Amikor erről Pécs kormánypárti vezetői értesültek, támadást indítottak az alapítvány ellen. Hoppál Péter, a város parlamenti képviselője és Páva Zsolt, Pécs polgármestere azt nyilatkozta, hogy Soros ezt a pénzt a kormány migránspolitikájával egyet nem értő civileknek szánja, vagyis azoknak, akik muszlim menekülteket akarnak betelepíteni hazánkba. A pécsi közgyűlés kormánypárti többsége megszavazott egy politikai deklarációt, ami ugyanezt hangsúlyozta, s azt kérte a város lakóitól és vállalkozóitól, hogy ne adjanak bérbe irodát az Emberség Erejével Alapítványnak. A kérés hatott, az alapítványnak távoznia kellett irodájából, mivel azt a tulajdonos – a deklarációtól megijedve – felmondta. Az alapítvány azonban talált magának új helyet, és az elmúlt két évben sikeresen lebonyolította a rábízott pénz odaítélését, szétosztását. Amúgy – mint arról írtunk is - egyik pályázó sem foglalkozott migránsokkal, az 1-3 millió forinttal díjazott szervezetek főképp kulturális, oktatási, szociális és egészségügyi feladatokra fordítják a kapott pénzt. Az alapítvány – a TASZ ingyenes jogi segítségét igénybe véve - bírósághoz fordult, mivel a szervezet irányítói úgy érezték, Pécs kormánypárti vezetői rossz hírüket keltették, s ezzel kárt okoztak a szervezetnek. Ezt a Szekszárdi Törvényszék nem látta megalapozottnak, a Pécsi Ítélőtábla szerdán kimondott verdiktje viszont részben az alapítványnak adott igazat. 
Páva Zsolt
Fotó: Népszava
A tábla szerint a pécsi önkormányzat által megszavazott politikai deklaráció hamis színben tüntette fel az alapítványt, amikor azt állította, hogy az EEA választási kampányközpontként működik, s célja, hogy olyan politikai erő kerüljön hatalomra Magyarországon, ami migránsokat hoz hazánkba (egyébként a szervezet hagyományőrzéssel, az emberi szabadságjogokkal, áldozatvédelemmel, közösségfejlesztéssel foglalkozik). A valótlan tényállításért fizetnie kell Pécs önkormányzatának. Az alapítvány 500 ezer forintot kért, a bíróság ennek felét látta arányosnak, s egyben kötelezte a várost, hogy az MTI-n keresztül tegye közzé: nem igaz, hogy az EEA kampányközpontként működött. Pávát és Hoppált nem marasztalták el az ügyben. Azt sem látták törvénysértőnek, hogy a városvezetés megkérte a pécsieket, ne fogadják be az alapítványt. A verdikt nem jogerős, mivel a felek még gondolkoznak azon, fellebbeznek-e. Ha az ítélet jogerőssé válik, akkor a pécsi önkormányzat másodjára bukik el - fizetési kötelezettséggel járó - jogvitát az alapítvánnyal szemben. 2018-ban ugyanis a szervezet szeretett volna a város cégétől, a Zsolnay Örökségkezelőtől helyiséget bérelni egy rendezvényére, ám ezt a ZSÖK – a pécsi közgyűlés említett deklarációjára hivatkozva – megtagadta. Az EEA az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, s ott megállapították, hogy a ZSÖK – a bérlet elutasításával - hátrányos megkülönböztetésben részesítette a civil szervezetet, ezért a város cégét 200 ezer forintra bírságolták.